Kako postaviti šator – vodič za početnike

Kamping savjeti

Ako planirate krenuti na svoju prvu kamping avanturu, jedna od najvažnijih stvari koju morate naučiti je postavljanje šatora za kampiranje. Izgleda jednostavno, i je - jednom kad pohvatate osnove. A to možete uz ovaj naš vodič za početnike.

Postavljanje šatora može biti vrlo izazovno, pogotovo ako to radite po prvi puta. Okruženi ste mnoštvom šipki i kolaca, a sam šator nikad ne stoji onako kako ga postavite. I na kraju dana, nakon nekoliko neuspješnih pokušaja, počnete ozbiljno razmišljati o iznajmljivanju mobilne kućice. No ne brinite, mi ćemo vam objasniti kako se to radi. Zato zgrabite svoj šator i krenimo s postavljanjem!

PRONAĐITE PRAVO MJESTO ZA ŠATOR

Optimalno mjesto za postavljanje šatora mora biti ravno, a svakako probajte naći mjesto koje će uz to biti i lagano uzdignuto – ta će viša pozicija osigurati da se ujutro ne probudite u lokvi vode. Kada nađete odgovarajuću poziciju za šator, počistite je od korijenja, grana, kamenja, češera i ostalih stvari koje bi mogle oštetiti vaš šator i nak kojima nije ugodno spavati.

U Camping Villageu Šimuni za vas smo unaprijed pripremili uređene parcele na koje možete odmah postaviti šator i započeti s kampiranjem. Parcele se nalaze na idealnim pozicijama – u hladu borove šume koja će vas zaštititi od sunca i u neposrednoj blizini mora tako da se možete osvježiti kad god vam odgovara!

POSTAVITE CERADU NA ODABRANO MJESTO

Prije nego započnete s postavljanjem šatora, svakako na tlo postavite ceradu koja će služiti kao barijera između tla i šatora. Cerada će vaš šator zaštititi od oštećenja te spriječiti ulazak vode, vlage i drugih tekućina. Većina šatora danas dolazi s ceradom, no ako je nemate, uzmite veću navlaku od plastike ili vinila i nju iskoristite umjesto cerade – samo pripazite da je približno jednake veličine kao i donja strana vašeg šatora. Kada nađete odgovarajuću ceradu za svoj šator, postavite je na odabrano mjesto za šator.

RASPAKIRAJTE ŠATOR I DIJELOVE POSTAVITE NA CERADU

Nakon što raspakirate svoj šator, pronađite sve šipke, kolce i nepropusno platno. Stavite sve na stranu jer će vam trebati kasnije. Kada ste to napravili, uzmite svoj šator, pronađite donju stranu i postavite je preko cerade.

Ako imate veći šator, odmah odredite gdje točno želite da vam stoje vrata i prozori te prema tome pozicionirajte donju stranu šatora, jer će promjene pozicije šatora u kasnijim koracima biti puno teže. Ako imate manji šator, o ovome ne morate brinuti jer je njih puno jednostavnije pozicionirati jednom kad postavite sve šipke.

SPOJITE ŠIPKE I POVEŽITE IH S ŠATOROM

Šatori dolaze s različitim tipovima potpornih šipki, no sve u pravilu dolaze u sekcijama koje ćete morati povezati. Neke od njih će biti povezane elastičnim kablovima koji će vam uvelike olakšati spajanje i postavljanje, dok će druge biti označene bojama ili brojevima, tako da ćete morati malo kopati dok ne nađete parove koje možete spojiti.

U svakom slučaju, uzmite šipke i povežite odgovarajuće parove u jednu cjelinu. Nakon što ste to učinili, vrijeme je da ih pričvrstite na šator. Najjednostavniji tipovi šatora imaju samo dvije velike šipke koje se križaju na sredini šatora, dok ih veći šatori mogu imati i više.

Šipke s šatorom možete povezati na jedan od dva načina, direktnim pričvrščivanjem pomoću kopči ili umetanjem u posebne utore za šipke. Ako imate prvi tip šatora, postavite šipke, pronađite kopče na šatoru i učvrstite svaki dio, a ako imate drugi tip šatora, pronađite ušice koje se obično nalaze u kutevima i kroz njih gurnite šipke dok ne dođu do druge strane.

Jednostavan dio postavljanja je gotov. Preporučujemo vam da za sljedeći dio pozovete nekoga da vam pomogne jer sad kreće ono zeznuto!

PODIGNITE ŠATOR I PRIČVRSTITE GA ZA TLO

Sada kada ste šipke povezali s šatorom, vrijeme je da ga u potpunosti podignete. Ako imate samostojeći šator, šipke će se same savinuti i podići šator, a vi ga potom morate samo kolcima pričvrstiti za tlo.

Ako pak imate normalan šator, morat ćete se malo pomučiti. Uzmite jednu šipku, savinite je i raširite šator sve dok ne dosegnete odgovarajući kut. Spojite šipku s kutem i nakon toga se prebacite na sljedeći šipku. Ovaj će dio biti malo teži jer ćete morati jako rastegnuti šator, pa slobodno potražite pomoć. Nakon što učvrstite drugu šipku, prebacite se na sljedeću i tako sve dok ne dođete do kraja. Nakon što ste povezali i zadnju šipku s odgovarajućim kutem, spustite šator i prilagodite poziciju.

Šator ste podigli, a sad ga još samo morate kolcima pričvrstiti za tlo. Na krajevima šatora pronaći ćete petlje kroz koje možete staviti kolce i zabiti ih u zemlju. Pobrinite se da to napravite što je čvršće moguće te da kolce u zemlju zabijete pod kutem od 45 stupnjeva, kako šator ne bi skliznuo ako zapuhne vjetar.

ZAVRŠITE POSTAVLJANJEM NEPROPUSNOG PLATNA

Za kraj morate napraviti još samo jednu stvar, zaštititi svoj šator od kiše i vlage. S obzirom na to da većina šatora nije vodootporna, trebat će vam neka vrsta nepropusnog materijala kojeg možete staviti preko svojeg šatora u slučaju da počne kiša.

Postavljanje nepropusnog materijala preko šatora je jednostavno. Samo ga stavite preko šatora i pričvrstite za šipke. Ako imate uže, zavežite ga za vrh nepropusnog platna i podignite ga par centimetara iznad šatora. Ovaj završni korak nije obavezan, ali će u potpunosti spriječiti da vaš šator promoči ako dođe do kiše.

Podigli ste svoj šator, još samo ubacite posteljinu i to je to!

ŠATOR JE SPREMAN

Uspjeli ste i sada znate kako postaviti šator za kampiranje. Ovisno o modelu šatora kojeg posjedujete, postavljanje se može razlikovati od ovoga što smo opisali, no ne pretjerano. Također, ako ste kupili novi šator, vježbajte postavljanje kod kuće prije nego krenete na kampiranje kako biste provjerili je li sa šatorom sve u redu i imate li sve potrebne dijelove.

Kampiranje u šatoru je super i brzo ćete se zaljubiti u ideju spavanja pod zvijezdama, no ako vam je ovo prva kamping avantura i niste 100% sigurni da je šator prava stvar za vas, isprobajte kampiranje u kamperima ili mobilnim kućicama. Doživljaj je sličan i omogućit će vam da se pripremite za pravo kampiranje u šatoru.

Sada još samo isplanirajte svoj sljedeći odmor i krenite u nezaboravnu kamping avanturu!