10 recepata za piknik na plaži

Hrana i vino

Inspirirajte se pomoću 10 recepata za idealan piknik na plaži. Pročitajte članak i isplanirajte nezaboravan izlet u prirodu.

Postoji li bolji način za zaokružiti idiličnu ljetnu atmosferu od organizacije piknika na plaži? Pripremite ukusne snackove, pronađite mjesto na plaži s očaravajućim pogledom i uživajte u trenutku, bez ikakvih briga. U pikniku na plaži uživat će cijela obitelj, odličan je izbor za druženje s prijateljima, ali i kreativna zamjena za romantičnu večeru. Stoga, u kojem god društvu da se nađete, piknik na plaži će zasigurno biti druženje za pamćenje!

Kada je riječ o pikniku, hrana je uvijek u prvom planu, stoga vam donosimo 10 ideja za snackove koji se lako pripremaju, a koji su odličan izbor za plažu. Naime, ljetni izleti donose određene izazove, kao što su visoke temperature i pijesak koji često zapne pod zubima, stoga su odabir idealnih jela i pažljivo pakiranje od esencijalne važnosti.

Pridružite nam se u kreiranju jela idealnih za plažu i otkrijte kreativne recepte uz koje će vaš piknik postati i nezaboravno gastronomsko iskustvo!

Hrana koju treba izbjegavati na pikniku

Prilikom planiranja piknika, ispravan odabir hrane od velike je važnosti. Visoke temperature i izloženost vanjskim faktorima mogu loše utjecati na okus jela, ali i na vašu sigurnost, s obzirom na to da mnoge namirnice pod ovim uvjetima mogu postati kvarljive. Primjerice, ako su jela s majonezom izložena visokoj temperaturi, ona mogu postati pravo leglo bakterija i izazvati trovanje hranom. Odaberite alternativna jela koja ne uključuju majonezu i jaja kako biste izbjegli potencijalne probleme. Zdravstveni rizik mogu predstavljati i namirnice koje zahtijevaju stalno hlađenje, kao što su salate s plodovima mora i slično. 

Prilikom planiranja piknika na plaži, ključno je izabrati hranu koja može izdržati vanjske uvjete i zadržati prvotnu kvalitetu. Stoga, krenite u potragu za ukusnim jelima koja će vaš piknik dovesti na novu razinu!

Kvalitetno pripremite košaricu s hranom 

Kada je riječ o pakiranju za piknik, razmislite o ulaganju u kvalitetan mobilni hladnjak kako biste sačuvali svježinu i okus hrane. Ako ipak nemate vremena ići u kupnju ili vam prijenosni hladnjak nije pri ruci, u košaru s namirnicama svakako položite smrznute boce vode ili ledene vrećice. Kako biste hranu zaštitili od vlage i pijeska, svakako je spakirajte u hermetički zatvorene posude. Ako pripremate sendviče ili wrapove, zamotajte ih u pergamentni papir ili foliju kako biste spriječili prodiranje vlažnosti i održali njihovo stanje besprijekornim.

Jednostavni recepti za piknik na plaži

Kada planirate piknik na plaži, imajte na umu da je praktičnost od podjednake važnosti kao okus. Donosimo 10 recepata za ukusna jela koja se lako pripremaju i koja će doprinijeti cjelokupnom piknik užitku.

Wrapovi s tunjevinom 

Konzerviranu tunjevinu pomiješajte s mixom narezanog povrća i grčkim jogurtom. Začinite solju, paprom i češnjakom, položite punjenje u tortilje i zamotajte ih. Priprema wrapova s tunjevinom traje svega nekoliko minuta, a osim što su jako ukusni, prepuni su proteina, što ih čini idealnim snackom!

Brusketi

bruschettas

Brusketi su mnogima omiljeno ljetno jelo, a za piknik na plaži su upravo idealan izbor! Tostirajte kriške baguettea, nasjeckajte rajčice na kockice i položite ih na kriške. Začinite bruskete svježim bosiljkom, češnjakom i maslinovim uljem.

Salata s piletinom i avokadom

Pomiješajte kuhanu, pečenu ili prženu piletinu s avokadom narezanim na kockice i svježim zeljem. Dresing napravite pomoću maslinovog ulja, aceta balsamica i limuna. Ovo osvježavajuće jelo idealno je za ljetne dane, a samim time i za piknik na plaži!

Guacamole i čips

Zgnječite avokado i pomiješajte ga sa sokom limete, nasjeckanim lukom, rajčicama i začinima po želji. Uparite ovaj kremasti guacamole s hrskavim čipsom od tortilje za neodoljiv užitak na plaži!

Parfe s granolom

Napravite odličan desert u staklenci pomoću hrskave granole, grčkog jogurta i miješanog bobičastog voća. Sve poslažite u staklenu čašu i uživajte u jednostavnom, zdravom i ukusnom desertu!

Domaća salsa

Narežite svježe rajčice, crveni luk, bosiljak i jalapeña papričice kako biste napravili nezaboravnu domaću salsu. Popržite luk, dodajte ostale sastojke i za svega 30 minuta imate odličan dip za čips, umak za tjesteninu ili namaz za wrapove.

Veggie ražnjići

Veggie skewers

Na ražnjiće nanižite šarene paprike, cherry rajčice i tikvice te ih pecite na roštilju dok ne omekšaju. Ovi su vegetarijanski ražnjići ukusna i zdrava užina za svaki dan, a idealni su i za piknik na plaži!

Vegeterijanska salata s tjesteninom

Pomiješajte kuhanu tjesteninu po izboru s povrćem pečenim na žaru ili u pećnici. Salatu začinite solju, paprom, limunom, maslinovim uljem i bosiljkom i uživajte u ovom jednostavnom i ukusnom jelu!

Popečci od tikvica

Naribajte svježe tikvice i pomiješajte ih s prezlama, aromatičnim začinima i jajetom. Oblikujte pljeskavice i pržite ih u tavi dok ne porumene. Ovo jelo obožavaju i djeca i odrasli, a priprema traje kratko pa su odličan izbor za svaki boravak na plaži.

Caprese ražnjići

Jedno od najjednostavnijih, a istovremeno vizualno najočaravajućijih jela su zasigurno Caprese ražnjići. Samo poslažite cherry rajčice, mozzarellu i listove bosiljka na ražnjiće, prelijte ih maslinovim uljem, posolite i uživajte u ovom preukusnom jelu!

Ako ste u potrazi za destinacijom koja će vam pružiti pregršt prirodnih ljepota na kojima ćete moći organizirati piknik s najmilijima, svakako uzmite u obzir otok Pag. Riječ je o mjestu s pravom riznicom prekrasnih uvala i pješčanih plaža, idealnih za piknik i uživanje u prirodi. Pogledajte ponudu smještaja kampa Šimuni koji nudi pregršt aktivnosti za djecu i odrasle — javite se putem kontakt forme i rezervirajte svoj idealan odmor na Pagu već danas!