Pripremite se za sezonu kampiranja s ovim korisnim savjetima!

Obiteljsko kampiranje odlična je aktivnost u kojoj svi mogu uživati, ali važno je biti dobro pripremljen kako biste iz njega izvukli ono najbolje. Pripremili smo vam praktične savjete i trikove za kampiranje s obitelji!

1. Pronađite dobro opremljen kamp.

Kad planirate obiteljsko kampiranje, osobito s malom djecom ili bebama, treba vam što više udobnosti. Najbolje je odabrati mjesto koje nudi mnoštvo sadržaja – najvažniji je jednostavan pristup tekućoj vodi – i zabavne obiteljske aktivnosti.

2. Odaberite dobar šator.

Nabavite izdržljiv, velik i po mogućnosti vodootporan šator ili unajmite mobilnu kućicu ili bungalov.

3. Neka djeca pomognu.

Pripremite popis za djecu i neka prema njemu sami spreme svoje stvari. Kad stignete na odredište, svakom djetetu dajte zadatak prikladan za dob i neka pomogne s postavljanjem kampa.

4. Pripremite hranu kod kuće.

Isplanirajte jednostavne obroke za kampiranje, a sastojke pripremite kod kuće. I ovdje možete uključiti djecu – neka narežu povrće ili operu voće.

5. Postavite stanicu za pranje ruku.

Ovo je koristan trik za kampiranje koji će vam uvelike olakšati život. Ponesite spremnik za vodu sa slavinom koji možete ponovno napuniti i držite ga blizu šatora, ali ne preblizu – ne želite se poskliznuti na sapun i zubnu pastu.

6. Zaštitite se od sunca i kiše!

Važno je zaštititi šator od sunca jer u ljetnim mjesecima u njemu može biti jako vruće. Iznad šatora postavite ceradu kako biste se zaštitili od vrućine i spriječili prokišnjavanje („ali u trgovini su rekli da je vodootporan!“). Cerada štiti i vašu kožu od jakog ljetnog sunca, baš kao i krema za sunčanje i šeširi, koje također trebate spakirati, ali i kabanice, kišobrane i vodootpornu obuću.

7. Ponesite karte, igre, igračke…

Ne trebate nositi puno toga, ali nekoliko omiljenih igara i igračaka dobro dođe.

8. Nemojte se bojati blata.

Budite spremni na mrlje. Djeca će vjerojatno sve zaprljati i zablatiti, ali to je u redu. Trebaju se zabaviti i uživati na zraku, a vi im možete spremiti taman toliko odjeće da budu na suhom i toplom – i sretni.

9. Kupite lampice.

Stvorit će lijep ugođaj i djeca ih vole. Osim toga poslužit će vam kao sjajna točka orijentacije ako se budete morali snalaziti u mraku.

10. Ponesite unutarnji i vanjski tepih.

Mnogo je lakše čistiti kad imate tepih, a prašina i prljavština će kad-tad završiti u šatoru. Tepih možete samo istresti prema potrebi i vratiti ga unutra. Vanjski tepih pomaže održati kamp urednijim i sprečava nastanak blata.

11. Ponesite lijekove za česta oboljenja.

Budite spremni za kukce, ugrize i ogrebotine. Ili iznenadne grlobolje. Osigurajte se i uvijek imajte najosnovnije.

12. Ponesite puno vlažnih maramica!

Ovo je jedan od naših savjeta za obitelji s malom djecom, ali odnosi se i na sve ostale. Možete ih koristiti za prljave ruke, proliveno piće, ljepljive stolove, blatnjave pseće šape i još mnogo toga.

13. Isplanirajte zabavne obiteljske aktivnosti.

Uživajte u prirodi i zabavljajte se istraživanjem. Iskoristite vrijeme daleko od tehnologije i naučite djecu nešto novo. Organizirajte potragu za blagom u prirodi, izgradite tvrđavu ili pričajte smiješne priče.

14. Neka bude udobno!

Odmorna obitelj je sretna obitelj. Ponesite dovoljno deka, jastuka i madraca na napuhavanje.

15. Budite pozitivni i ne živcirajte se.

Neće svi ići po planu, zato budite spremni na promjene i prilagodite se izazovima. Ne dajte da sitne smetnje stanu na put dobroj zabavi – prihvatite ih i nastavite dalje!

Ako se pitate što još ponijeti na kampiranje, pogledajte naš popis korisnih savjeta za kampere početnike!