5 klasičnih dalmatinskih slastica koje će zadovoljiti vašu želju za slatkim

Hrana i vino

Najbolji način za upoznavanje zemlje ili regije je kroz hranu. Ako volite slatko, evo kako upoznati Dalmaciju.

Rožata

Dubrovačka rožata dio je gastronomskog nasljeđa srednjovjekovne Dalmacije, a prvi spisi o ovom desertu nastali su još u 13. stoljeću u Veneciji. Iako je recept prenošen generacijama, još uvijek sadrži izvorne sastojke i omjere potrebne za pripremu ovog ukusnog deserta.

Tajne njegove dugovječnosti u Dalmaciji su lagana priprema, fantastičan okus i jednostavni sastojci. Rožata je varijanta francuskog creme brûléa, savršena mješavina slatkog likera rosalina, limuna i karamela. Rosalin je liker od ruže i toliko je bitan dio ovog recepta da je desert po njemu dobio i ime.

Trogirski rafioli

Trogirski rafioli imaju zanimljivo podrijetlo. Legenda kaže da je gospođica Rafioli bila zatočena u Trogirskom tornju Kamerlengo i dok je čekala da je dragi oslobodi, vrijeme je kratila pečenjem kolača. Trogirski plemić spasio ju je i odveo na svoj dvor gdje je sretno provela ostatak života, naravno, pekući mu svoje kolače. Recept za rafiole star je više od 150 godina, a najčešće se peku za svečanosti i proslave. Kao i većina dalmatinskih deserta, rafioli su tijesto punjeno bademima, rumom, limunom i Maraschinom. Kažu da imaju afrodizijački učinak, ali to ćete sami morati provjeriti.

Rapski kolač

Ova torta spiralnog oblika potječe s otoka Raba. Potrebna su tri dana kako bi se pripremila, a glavni sastojci su bademi, limun i liker Maraschino. Recept su čuvale časne sestre samostana Antun Padovanski i benediktinske redovnice samostana Sv. Andrije. Priprema se od 12. stoljeća kada se, prema legendi, ovaj kolač prvi put poslužio papi Aleksandru III. koji je posjetio Rab i blagoslovio Katedralu Uznesenja Marijina. Ovu slasticu možete kupiti i kao suvenir te uživati u njemu i kod kuće jer ima rok trajanja od čak dva mjeseca.

Fritule

Fritule su dio svake svečanosti u Dalmaciji, a osvojile su i kontinentalnu Hrvatsku, osobito u vrijeme Božića. Može ih se opisati kao slatko tijesto slično krafnama ili talijanskim zeppolama.

Fritule se prave od tijesta prženog u dubokom ulju, a mogu se zasladiti šećerom u prahu, topljenom čokoladom ili cimetom. Možete ih naći na svakom uglu tijekom svečanosti i događanja. Poslužuju se u velikoj čaši zajedno s preljevom koji odaberete i jedu se pomoću štapića za ražnjić.

Mandulata

Mandulata ili bademovac još je jedan desert koji maksimalno iskorištava skroman izbor sastojaka. Radi se od bjelanjaka, badema, meda i šećera, a na mješavinu ovih sastojaka slažu se oblatne. Zbog svojih prehrambenih vrijednosti, to nije samo desert, već energetska pločica. Ovaj desert pun badema može se usporediti s talijanskim torronom, za koji se vjeruje da se jeo u Kini, ali sa sezamom umjesto badema.

 

Sviđaju vam se?

Rezervirajte svoj godišnji odmor i kušajte svaki. Možete početi s rožatom i fritulom u našem restoranu Mali raj!