5 stvari koje trebate znati o Pagu

MyŠimuni

Svako mjesto ima svoje osobitosti, a evo nekoliko koje biste trebali znati o Pagu.

Paški sir i ovce

Paški sir je jedan od najboljih hrvatskih tvrdih sireva i pravi se od mlijeka Paških ovaca, koje se na otoku Pagu gotovo isključivo uzgajaju zbog svog mlijeka. Njegov jedinstven okus rezultat je smilja i mediteranskih biljaka kojima se hrane ovce, kao i soli koja se puhanjem vjetra taloži na  vegetaciji. Potrebno je 5,5 do 7 litara mlijeka za proizvodnju 1 kg paškog sira koji nakon proizvodnje može biti mladi ili zreli sir. Mladi sir će biti svijetlo žute boje, a potpuno sazreli sir tamnožute boje s tvrdom zrnatom strukturom. Kada ga krenete rezati, trebao bi se neravnomjerno lomiti.

Zahvaljujući specifičnim agro-klimatskim uvjetima, te raznim vrstama aromatičnih i ljekovitih biljaka, proizvodi paških ovaca (mlijeko, sir i meso) imaju poseban okus. Paške ovce ne zahtijevaju puno hrane, vrlo su otporne i prilagodljive uvjetima suhog paškog krajolika.

Paška čipka i narodna nošnja

Slavna paška čipka je najljepši suvenir koji možete donijeti kući s odmora. Prvi se put spominje u 15. stoljeću, ali se vjeruje kako korijeni ove jedinstvene čipke leže u grčkoj Mikeni.

Žene na Pagu nisu imale nikakve predloške ni upute za stvaranje maštovitih uzoraka, već samo vlastito umijeće kojim su imitirale čipke svojih majki i baka, te dodavale jedinstveni osobni dodir u stvaranju novih oblika. Ono što pašku čipku čini tako posebnom, uz umjetničku vrijednost, jest da je izrađena od vrlo tankog konca koji je čine izuzetno izdržljivom. Paška čipka autohtoni je hrvatski proizvod, vrlo tražen i često zvan bijelim zlatom. Čipka je popularna i u modnom svijetu i sve je više dizajnera počinje ponovno koristiti u svojim kreacijama. Paška čipka dodana je i na popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

Paška narodna nošnja je još jedna stvar posebne ljepote. Prenosi se s koljena na koljeno i svjedoči o velikoj ljubavi prema kulturnoj i povijesnoj baštini. Najpoznatiji dio nošnje naziva se “pokrivača” – bijela tkanina u obliku trokuta s ukrasom od čipke. Uzdužno od vrata do struka košulje, nalazi se ukras s čipkom pod nazivom “paški teg”. Tradicionalni nakit čine zlatna ogrlica, privjesak zvan “peružini” i velike naušnice ili “ročini” koji su poput zvona ili bisera.

Pag arheoloških nalazišta

Pag ima mnogo povijesnih ostataka za sve znatiželjne arheologe.

U 14. stoljeću Stari grad Pag često je bio napadan od Zadrana, tako da su njegovi stanovnici počeli graditi novi grad. Danas je Stari grad arheološko nalazište s puno lokacija za istraživanje. 

Područje uvale Caske osobito je zanimljivo za ronioce. Tamo je nekad stajao rimski grad nazvan Cissa (Kisa) koji je, kao posljedica potresa, potopljen ispod mora u 4. stoljeću. Da, ovdje postoji čitav grad na morskom dnu! Legende govore o dvije sestre koje su živjele u Kisi, jedna dobra (Bona), a druga zla (Mala). Bog je poslao anđela u Kisu da pronađe jednog dobrog i bezgrešnog čovjeka među korumpiranom populacijom. Anđeo je pronašao Bonu, dobru sestru i rekao joj da bježi iz grada koji je tonuo uslijed užasnog potresa. Druga legenda priča drugačiju priču o dvije sestre. Bona je imala lijepu i zdravu djecu, ali je živjela u siromaštvu, dok je zla sestra imala blijedu i bolesnu djecu, ali je živjela u bogatstvu. Bona je sestru zamolila za pomoć, ali je Mala odbila. Bog je u ljutnji potopio grad, ali je spasio Bonu i njezinu djecu prenijevši ih na brijeg Sv. Juraj.

Još jedno arheološko čudo je rimski vodovod koji datira iz 1. Stoljeća, a otkriven je u 19. stoljeću. Umještnost izrade ovog tunela apsolutno je izvanredna. Dugačak je 1,2 km, širok od 60 do 70 cm, a majstori su ga isklesali iz čvrste stijene bez pomoći ikakvih suvremenih alata.

Paški karneval

Paški ljetni karneval ima dugu tradiciju i najstariji je karneval na Jadranu. Održava se zadnji vikend u srpnju i ispunjava ulice smijehom, plesom, radošću i karnevalskom ludosti! Karneval započinje prijenosom vlasti, tako da gradom mogu početi vladati maškare. Zabava se nastavlja uz obilje aktivnosti, koncerata, dobre hrane i smijeha, stoga ga svakako posjetite!

Sol

Pag je također poznat po proizvodnji soli. Njegova specifična mikroklima, dobar vjetar i velik broj sunčanih dana pomažu proizvodnji soli koja sadrži sve korisne minerale Jadranskog mora. Pag ima dugu tradiciju proizvodnje na ekološki način, koristeći energiju sunca i vjetra, dok more isparava u prostranim bazenima.

 

Dođite i sami se uvjerite u ove osobitosti. Rezervirajte svoj odmor u Camping Villageu Šimuni!