5 vrsta šatora: brzi vodič za biranje najbolje veličine

Kamping savjeti

Otkrijte koji tip šatora nabaviti za sljedeće kampiranje!

Do sada već vjerojatno znate koju hranu ponijeti na kampiranje i kako imati ugodno kampersko iskustvo. Ako ste među onima kojima je uvijek hladno tijekom kampiranja, saznali ste i kako da uvijek ostanete ugrijani u vreći za spavanje. Sad je vrijeme da pokrijemo još jednu važnu temu za kampere — koje vrste šatora postoje i kako izabrati najbolji za vas!

Veličine šatora

Kada je riječ o veličini, važno je pobrinuti se da u šator komotno stanu svi njegovi stanari. Kako ne postoji industrijski standard za kapacitet, predlažemo vam da kupite šator namijenjen za jednu osobu viška. To znači da ako planirate kampiranje s još dvoje ljudi, kupite šator za četvero, iako će vas u njemu biti samo troje.

A-okvir

Originalna vrsta šatora i dalje je vrlo tražena. Jednostavno se razapinje, lagan je, ali čvrst, i veoma je stabilan. Pripazite na odabir šatora od težeg materijala ako planirate ići negdje gdje je vjetrovito. Slaba točka A-okvir šatora jesu nagnute bočne strane koje smanjuju količinu unutarnjeg prostora.

Kupolasti

Kupolasti šatori jedni su od najpopularnijih među kamperima jer se lako postavljaju i uglavnom su samostojeći, što znači da se jednostavnije prenose s jednog mjesta na drugo. Kupolasti oblik sprječava nakupljanje kiše i pruža veću količinu unutarnjeg prostora, no može postati nestabilan ako se radi o većem šatoru. Preporučujemo kupolasti šator za maksimalno četiri osobe.

Tunel

Ovi šatori savršeni su za obitelji s obzirom da su veći i imaju više stropove. Kako dolaze s više pričvrsnih točaka i štapova, za ispravno postavljanje tunel šatora trebat će vam nešto veće kampersko iskustvo. Ako nije ispravno osiguran, s ovom vrstom šatora mogli biste imati poteškoća tijekom vjetrovitog vremena.

Instant šatori

Vjerojatno ste pri pretraživanju naišli na instantne ili pop up šatore. Njihova privlačnost je očita — nevjerojatno ih je lako postaviti i sklopiti, no nisu stabilni i ne mogu dobro držati tijekom lošeg vremena ili duljih izleta.

Šatori za plažu

Ovi šatori dizajnirani su za pružanje hlada, a ne za stvarno spavanje u prirodi. Šatori za plažu veoma su korisni obiteljima koje žele dodatnu sjenu tijekom kampiranja ljeti ili jednostavno provode mnogo vremena na plaži. Ovakvi šatori dolaze u veličinama prigodnim za jednu do šest osoba.

Nakon što se odlučite za šator, vrijeme je za izbor savršene parcele. Imamo preko 500 parcela, stoga možete birati sve od odmora u borovoj šumi do buđenja uz neometani pogled na more.

Jednom kad ste postavili svoj šator, izvadite svoje kamperske stolice i nagradite se ukusnim kamperskim jelom ili isprobajte postavljanje viseće mreže za popodnevni odmor.

Ako kampiranje u šatoru ipak nije za vas, uvijek možete odsjesti u mobilnoj kućici ili bungalovu u kampu Šimuni.