6 savjeta za kampiranje tijekom jakog vjetra

Kamping savjeti

Ne dozvolite da vam vjetrovito vrijeme uništi putovanje!

Mnogi se slažu da je planiranje jedan od najvažnijih dijelova kampiranja. Osim pakiranja osnovnih stvari i najboljih namirnica za kampiranje, od presudne je važnosti pripremiti se za moguće loše vrijeme.

Vjetrovito vrijeme može biti varljivo, pa nastavite čitati ako želite znati kako osigurati šator pri udarima jakih vjetrova (i pobrinuti se da vaš odmor prođe bez problema!).

1. Provjerite vremensku prognozu

Važno je provjeriti vremenske uvjete prije bilo kojeg kampiranja, ali još više ako idete negdje gdje je potencijalno vjetrovito. Pazite na vjetar i kišu te planirajte u skladu s tim!

2. Obavezno imate šator otporan na vjetar

Možda vam ne treba najskuplji šator iz trgovine, ali je potrebno da nabavite onaj koji će vam osigurati sigurnost tijekom teških vremenskih uvjeta. Raspitajte se prije kupovine, pročitajte recenzije i odaberite visokokvalitetni šator otporan na vjetar. Ako niste sigurni kakav vam je šator potreban, pogledajte naš vodič za vrste šatora.

3. Odaberite pravilan položaj

Pobrinuti se da se vaš šator prkosi jakim vjetrovima je glavna stvar o kojoj biste trebali brinuti tijekom vjetrovitog kampiranja. Nakon što stignete na svoje odredište, jedno od prvih pitanja koje biste trebali postaviti je: “U kojem smjeru da postavim svoj šator?”. Odgovor je: najniže i najuže dijelove šatora usmjerite prema vjetru.

4. Pravilno postavite šator

Osim što imate dobar šator i znate ga pozicionirati, ključno je pravilno postaviti sam šator. Prvo položite šipke na zemlju, zatim izravnajte šator i osigurajte svaki kut. Ako je vjetrovito dok ga postavljate, koristite teške predmete da vjetar da ne zahvati tkaninu.

5. Obratite pažnju na klinove

Ako kupujete najbolji šator za kišu i vjetar, vjerojatno kupujete čelične klinove jer su oni najbolji za vjetrovito vrijeme. Zapamtite, uvijek udarajte klinove pod kutom od 45 stupnjeva!

6. Pametno raspakirajte

Jednom kada završite sa postavljanjem šatora, vrijeme je da svoje stvari stavite u šator. Stavite najteže predmete u uglove kako biste dodatno osigurali šator. Da se ne bi prevrnuli, manje teške predmete držite dalje od rubova.

Nadamo se da vas vjetrovito vrijeme neće pratiti tijekom cijelog putovanja. Ali, čak i ako to učini, sada imate sve potrebne savjete kako biste privremeni dom pretvorili u najbolji šator za jake vjetrove!