7 načina kako možemo pokazati solidarnost i pobrinuti se za druge tijekom COVID-19 pandemije

MyŠimuni

Jednostavnim svakidašnjim radnjama svatko može doprinijeti olakšavanju ovih teških vremena.

Već znate osnove ponašanja tijekom pandemije: ostati kod kuće, dezinficirati se, oprati ruke i distancirati se od ostalih u svrhu ravnanja krivulje. Ipak, ima još malenih, jednostavnih stvari koje možete učiniti za bolju brigu o sebi, onima oko sebe i za okoliš.

1. Brinite za starije

Ne, ne samo za vaše bake i djedove – provjerite i starije osobe koji žive u vašoj zgradi ili susjedstvu. Pomognite im s namirnicama ili im dajte svoj telefonski broj da vas mogu kontaktirati ako trebaju nekoga za razgovor.

2. Povežite se s prijateljima i obitelji

Iskoristite ovo vrijeme da se povežete s voljenima, posebno onima koji žive sami ili daleko. Bilo putem telefona, video razgovora ili nekih drugih sustava za razmjenu poruka, sada je idealno vrijeme da provjerite kako je ona teta koja živi sama ili vaš prijatelj na drugoj strani svijeta.

3. Ostanite (ili postanite!) svjesni okoliša

Pandemija ne znači da morate zaustaviti svoju dnevnu rutinu – nastavite razdvajati otpad, nositi platnenu vrećicu u dućan i ponovno iskoristite plastične i staklene spremnike. Ipak, pokušajte otići korak dalje: presložite svoj ormar i odvojite odjeću koju možete donirati, kupite svoje voće i povrće od lokalnih trgovaca i posadite koju biljku. Sada je odlično vrijeme za implementaciju malih zdravih navika u vaš život.

4. Pripazite na svoje ponašanje na internetu

Kada tražite vijesti o koronavirusu, obratite pozornost na izvore. Postoji širenje lažnih vijesti, pa provjerite da ne prosljeđujete lažne informacije o pandemiji. Svaka država ima vjerodostojne izvore vijesti. a uvijek možete provjeriti službene stranice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za vijesti o COVID-19 virusu.

5. Budite donosilac dobrih vijesti

Ako imate nešto za podijeliti, neka to bude nešto pozitivno! Boravak u zatvorenom znači više vremena provedenog na internetu i lako se koncentrirati samo na negativno i praćenje samo vijesti vezanih uz broj COVID-19 aktivnih slučajeva. Udahnite i jednostavno se opustite uz memove, video klipove smiješnih mačaka ili vijesti o nečemu pozitivnome. Postoje portali, aplikacije, kao i subredditi koji su potpuno koncentrirani na dobre vijesti. Čak je i glumac John Krasinski započeo YouTube emisiju posvećenu pozitivnom sadržaju iz cijeloga svijeta!

6. Nemojte previše kupovati

Nema potrebe kupovati 12 paketa WC papira ili 30 kilograma riže. Budite obzirni kod kupovanja, i umjesto skladištenja namirnica, koncentrirajte se na planiranje prehrane na tjednoj razini. Na taj način možete smanjiti broj odlazaka u trgovinu i ne pridonositi stvaranju nestašica.

7. Ostanite zajedno, lokalno i globalno

Zapamtite, svijet vodi ovu bitku zajedno. Virus nema granica, nije ga briga za rasu, religiju ili ekonomski status. Razmišljajte i djelujte globalno ako možete, a ako ne, barem se pobrinite za one u vašoj zajednici i radite na tome da vaša veza ostaje čvrsta – bez obzira je li u pitanju vaša obitelj, susjedstvo ili stan koji dijelite s tri prijatelja.

Važnije je nego ikad pokazati solidarnost i suosjećanje, čak i ako smo fizički udaljeni jedni od drugih, i nadamo se da će ovi mali savjeti pomoći da ostanete optimistični kod kuće.