U divnom plavom Jadranskom moru krije se pravi raj za nepce.

Kuhinja hrvatske obale prepoznatljiva je po neodoljivom, ali zdravom načinu prehrane tipičnom za Mediteran, što uključuje pozamašnu količinu maslinovog ulja, vina, češnjaka te, naravno, svježih plodova mora. Saznajte koje su ribe popularne u domovima i restoranima diljem Jadrana — možda ćete dobiti inspiraciju za vaš sljedeći obrok!

Škarpina

Prepoznat ćete ovu ribu zahvaljujući specifičnoj narančastoj ili boji cigle te otrovnim bodljama, ali nemojte da vas njezin zastražujući izgled odbije. Nakon što su bodlje skinute, bez straha možete uživati u delikatnom, sočnom mesu, razlogu zbog kojeg je ova riba tako visoko cijenjena u kulinarskim krugovima. Možda ćete morati izdvojiti malo više kako biste uživali u okusu škarpine, no vjerujte da je spektakularan okus vrijedan toga!

Zubatac

Cjenovno je nešto prihvatljiviji od škarpine, a okusom odličan, zbog čega je zubatac češći gost stolova obitelji diljem obale. Na tržnici ćete ga prepoznati po oštrim očnjacima, a njegovo bogato, zasitno meso dobro podnosi sol prilikom pripreme.

Brancin

Također poznat i kao lubin, agač, dut, luben, smudut ili morski grgeč, brancin je rado viđen na menijima konobi. Ova ukusna riba je brz plivač kojeg je malo teže uhvatitit, ali ako vam to pođe za rukom, lagano je ispecite na gradelama i pojedite uz blitvu s krumpirom. U slast!

Kovač

Njegovo drugo ime je riba sv. Petra ili šanpjer, a ono dolazi od legende koja kaže kako su prepoznatljive tamne točke na stranama spljoštenog, ovalnog tijela ove ribe nastale kada ju je rukama uhvatio apostol sv. Petar, loveći je za svoj idući obrok. Tko ga može kriviti, kada je mekano, podatno meso ove ribe jedna vrhunska delicija!

Srdela

Osim što su jeftine i fine, srdele također imaju i odličnu hranjivu vrijednost, zbog čega su jedne od najpopularnijih riba u Hrvatskoj. Pržene, na lešo ili iz pećnice — kako god su vam draže, sa srdelama nećete pogriješiti. 

Orada 

Zahvaljujući svom sočnom bijelom mesu, orada (ili komarča) je postala tako cijenjena u gastronomiji da su je ribari počeli nazivati “kraljicom mora”. Jedna je od riba koje se može pronaći u popisu sastojaka za brudet, tradicionalno hrvatsko riblje jelo.

Grdobina

Grdo u imenu svakako aludira na njezin izgled, koji nije nimalo privlačan. Njezina prevelika usta je možda ne čine ljepoticom mora, ali grdobina je unatoč tome prefina riba. Jako je praktična za serviranje mališanima jer ima vrlo malo kosti, tako da je savršena za dječji obrok prepun dobrih omega-3 masnih kiselina.

Vjerojatno se već možete zamisliti kako uživate u ribi s gradela i čašici dobrog vina uz predivan pogled na zalazak sunca nad Jadranom — upravo vas taj scenarij čeka u vrhunskim restoranima kampa Šimuni! Ako baš želite svoju ribu uloviti sami, na plažama kampa možete se okušati i u ribolovu, no pritom imajte na umu da je potrebno imati dozvolu.

Rezervirajte odmah i uštedite do 15% na odmoru u 2020. godini!

  • Kalkulator cijena ne uzima u obzir posebne ponude. Pošaljite nam upit kako biste dobili uvid u cijenu prema posebnoj ponudi.

POŠALJITE UPIT