Impresivna i katkad opasna sila prirode, bura je vjetar kojeg se svakako ponekad treba bojati. No, zahvaljujući brojnim pozitivnim stranama, bura ipak uživa poštovanje.

Jedan od najvažnijih aspekata lokalnog znanja i nešto na što ćete sigurno naići u razgovoru s Hrvatima, posebice na obali, su vjetrovi. Jedan od važnih vjetrova je bura, a njezina je definicija jaki, suhi sjeverni ili sjeveroistočni vjetar koji se obrušava s Velebita prema Jadranskom moru. Bura je ledeno hladna čak i za sunčanog vremena i uzrokuje zatvaranje cesta i mostova, kaos na moru, štetu na kućama i drugim građevinama. Čak je srušila i vjetrenjaču u Vjetroelektrani Pag.

Dobar vjetar

Kao i kod svega, postoje dvije strane medalje. Koliko god bura bila opasna, ona je i vrlo korisna te se generalno gleda kao „dobar vjetar”, za razliku od juga, drugog važnog hrvatskog vjetra koji dobiva titulu lošeg vjetra. Upravo je bura zaslužna za jedinstven okus paškog sira i janjetine jer s mora donosi posolicu koju ovce onda pasu, probijajući se kroz krški teren u potrazi za divljim cvijećem i ljekovitim biljem kao što su ružmarin i kadulja ili slavulja. Odgovorna je i za postupak sušenja pršuta, nagrađivane sušene šunke Istre i Dalmacije.

Bistar zrak, bistar um

Bura svoju dobru reputaciju duguje pozitivnim učincima koje ima na ljude. Čisti zrak, rastjeruje oblake i donosi mentalnu bistrinu. Osvježava i osnažuje te je potpuna suprotnost jugu koje obično krivimo za melankoliju, lijenost i, naravno, kišu. Nema ničeg čišćeg od kristalno čistog zraka nakon bure kada pogled seže sve do Italije. Boje postanu tako jasne da se osjećate kao da vam se vid naglo poboljšao. Ljudi s mora cijene i pozdravljaju ovaj vjetar unatoč njegovim negativnim stranama – osim ako ste na moru kad vas zatekne. Ne biste bili baš sretni u tom slučaju.

Rekordna brzina

Bura se nalazi u društvu najjačih vjetrova ikad zabilježenih. Doseže brzinu do 220 km/h, dok su najjači zabilježeni udari 304 km/h kod Tunela Sveti Rok i 248 km/h na Masleničkom mostu. Za usporedbu, najjači vjetar zabilježen na Zemlji je udar uragana koji je prošao kraj Australije brzinom od 408 km/h.

U veljači 2012. tijekom vala hladnoće u Europi vjetar je bio tako jak da se obala zamrznula i prekrio ju je snijeg u Senju, gradu gdje bura redovito doseže impresivnu brzinu. Na otoku Pagu bura je bacala ribu iz mora. Čupanje stabala s korijenjem i uništavanje krovova česta je burina razbibriga – zato su na obali kuće od kamena.

Ovaj prirodan fenomen nadahnuo je i Rimca kada je svoj novi hiperautomobil nazvao Nevera. To olujno ime odaje počast upravo snazi prirode, silini vjetra.

Camping Village Šimuni koristi web kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva naših web stranica. Više informacija o vrstama kolačića koje koristimo i čemu služe možete naći u našim PRAVILIMA O KORIŠTENJU KOLAČIĆA Molimo odredite koje kolačiće Camping Village Šimuni može koristiti: