Buzara: hrvatska metoda kuhanja plodova mora

Hrana i vino

Jednostavno jelo od morskih plodova pravi je dokaz narodne ljubavi prema lijepom Jadranskom moru i životu koji je skriven ispod njegove površine.

Poznata kao prestižna destinacija za ljubitelje dobre hrane, Hrvatska je davno učvrstila svoj status gurmanske zemlje, gdje strast za hranom nadmašuje samo nogomet!

Između mnogih obilježja koje su činile tako poznatu hrvatsku kuhinju iznenađujuć je kontrast između bogate hrane kontinenta i lakše prehrane obale. Mediteranska kuhinja mora ispunjena je ukusnim, ali zdravim okusima maslinovog ulja, plodova mora, češnjaka i slatkog domaćeg vina. Svi ti sastojci neophodni su za pripremu jednog od najautohtonijih jela hrvatske obale, zvane buzara.

Recept buzare

Glavne zvijezde buzare su svakako plodovi mora. Obično se priprema sa škampima ili dagnjama iz Jadranskog mora, ali može sadržavati i razne druge školjke, kao što su kozice, jastog ili priljepcima. Možete čak i dodati ribu – glavno načelo stvaranja buzare jest osigurati da sastojci evociraju miris mora, tako da sve dok to slijedite, vaša buzara će biti nevjerojatna.

Međutim, ako želite napraviti autentične škampe, potrebno vam je: 1 kg škampa, 100 ml maslinovog ulja, 2 luka, 2-3 češnja od češnjaka, malo peršina, 200 ml bijelog vina i malo soli i papra.

Zagrijte lonac s maslinovim uljem, a zatim dodajte sjeckani luk, češnjak i peršin. Kada češnjak postane blago zlatni, dodajte (prethodno isprane) škampe, zatim bijelo vino. Posolite i kuhajte 15-20 minuta, dovoljno da se okusi pomiješaju i sljube zajedno.

Crvena ili bijela?

Postoje dvije vrste buzar3: “na bijelo” ili “na crveno”, aludirajući na bijelu ili crvenu boju umaka od buzare. Ako slijedite gore navedeni recept, dobit ćete bijelu verziju buzare. Da biste dobili crvenu, jednostavno dodajte malo umaka od rajčice, svježu rajčicu i možda se odlučite za crno vino umjesto bijelog. Kuhanje buzare jednostavno znači korištenje maslinovog ulja, češnjaka, peršina i vina kako bi napravili umak koji ne nadvladava morske plodove, tako da je igranje s receptom više nego dobrodošlo!

Ako ste upravo ovo čitali i prilično ogladnili, rezervirajte boravak u kampu Šimuni i uživajte u ukusnim hrvatskim plodovima mora u jednom od njegovih nevjerojatnih restorana. Mali raj restoran je poznat po svojoj stručnosti u pripremi buzara, ali ga možete i isprobati tijekom naše “ribarske noći”, tradicionalne dalmatinske zabave na otvorenom.

  • Telefon za rezervacije +385 23 697 441

  • Ljeto 07:00 - 23:00 / Zima 08:00 - 22:00

  • Besplatni WIFI

Camping Village Šimuni koristi web kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva naših web stranica. Više informacija o vrstama kolačića koje koristimo i čemu služe možete naći u našim PRAVILIMA O KORIŠTENJU KOLAČIĆA Molimo odredite koje kolačiće Camping Village Šimuni može koristiti: