Cerovačke špilje: najveći špiljski kompleks u Hrvatskoj

Izleti i avanture

Usred svih prirodnih čuda koje možete vidjeti na veličanstvenoj planini Velebit nalazi se jedna koja se skriva ispod površine.

Cerovačke špilje su među najpoznatijim špiljama u Hrvatskoj. Sustav podzemnih tunela dug 7 km nalazi se ispod južnog dijela Parka prirode Velebit, na padini brda Crnopac, nedaleko od Gračaca. Speleološka struktura podijeljena je na tri dijela – Donju, Srednju i Gornju špilja, a neki dijelovi špilje još uvijek ostaju neistraženi.

Otkrivanje špilja

Kompleks je otkriven 1924. godine, tijekom izgradnje željezničke pruge Lika koja povezuje gradove Gračac i Cerovac. Špilje su dobile ime po željezničkom kolodvoru Cerovac, ali Donja špilja službeno je nazvana po graditelju Nikoli Turkalju, koji je zaslužan za pronalaženje ovog nevjerojatnog prirodnog fenomena.

Što skriva površina

Tisuće godina vodene aktivnosti stvorile su lijepe sige na zidovima špilja. Međutim, krhka ljepota stalaktita i stalagmita nije jedina stvar koja se skriva u kompleksu: ljudske kosti, bezbrojni špiljski ukrasi i brončana sjekira iz pleistocenske epohe pronađeni su u špiljama, kao i ostaci antičkih špiljskih medvjeda!

Prapovijesni špiljski medvjed

Cerovačke špilje jedne su od najvećih nalazišta pećinskih medvjeda u Hrvatskoj. Medvjedi su živjeli tijekom pleistocena, ali su izumrli prije 24.000 godina. Često su se kretali blizu špiljskih zidova, tako da još uvijek možete vidjeti tragove njihovih kandži, koji su zarobljeni u kamenu za vječnost. Radi zaštite takve rijetke ljepote i arheoloških nalaza, Cerovačke špilje 1961. godine proglašene su geomorfološkim prirodnim spomenikom.

Turneja hrvatskim špiljama

Postoje brojne hrvatske špilje koje privlače speleologe iz cijelog svijeta, no kompleks Cerovac ističe se kao najveći. Možete istražiti prvih 700 metara Donje i Gornje špilje na organiziranim izletima, ali Srednja špilja je još uvijek zatvorena za posjetitelje. Tijekom obilaska špilja uvijek je preporučljivo donijeti zaštitu za glavu, nositi udobne cipele i toplu odjeću. U špiljama su temperature uvijek ispod 10 stupnjeva Celzijusa, čak i ljeti!

Ako planirate putovanje na Velebit i posjet najvećim špiljama u Hrvatskoj, rezervirajte svoj boravak u Camping Village Šimuni, gdje možete odabrati vrstu smještaja koja će savršeno odgovarati vašim potrebama.