Ćevapčići: tipična hrvatska delikatesa s roštilja

Hrana i vino

Prefini ćevapi jedno su od najpopularnijih jela među Hrvatima, i to s razlogom!

Ćevapi (ili ćevapčići, kako ih od milja volimo zvati) vladaju regionalnom gastro scenom već godinama. Koliko god jednostavni bili, njihova popularnost ne opada, već ih i dalje možemo naći u restoranima i uličnim kioscima diljem Balkana. Ako vam u goste dolaze prijatelji iz inozemstva, impresionirajte ih s par informacija o ovoj omiljenoj mesnoj poslastici!

Ćevapi su tip jela s roštilja od mljevenog mesa rolanog u malene porcije veličine prsta, koje se tipično servira u vrsti lepinje zvanoj somun, zajedno s lukom i kajmakom. Porcije variraju, a najčešće su od pet ili deset ćevapa — iako je vrlo teško stati samo na petom!

Jelo je stiglo u ove krajeve tijekom Osmanlijskog Carstva, kada su Turci došli u regiju i sa sobom donijeli razne kulinarske inovacije, uključujući njihovu verziju ćevapa od čiste govedine, koje se s vremenom mijenjalo u skladu s ukusom lokalnog stanovništva.

Često se uspoređuje sa sličnim jelom zvanim kebab, no svaki obožavatelj mesa s roštilja će vam reći da razlika itekako postoji. Kebab je veliki komad goveđeg mesa koje se polagano termički obrađuje na ražnju (obično postavljenom okomito), zatim reže na tanke dijelove, dok su ćevapi kombinacija dvije vrste mesa koje se oblikuje u manje komade i onda peče na roštilju.

Iako ćevape možete naći na svakom koraku, vrlo su jednostavni i za napraviti kod kuće!

Recept za ćevape 

Sastojci:

600 g govedine

300 g janjetine

3 režnja češnjaka

1 žličica soli

1 žličica papra

Izrežite meso na manje komade, zatim sameljite. Ovo je bitan korak jer daje ćevapima prepoznatljivu teksturu i omogućuje njihovo daljnje oblikovanje. Sameljite češnjak i dodajte ga mesu skupa sa soli i paprom. Još malo rukama obradite ovu mješavinu kako bi se svi začini lijepo sljubili s mesom, zatim pokrijte plastičnim poklopcem i spremite da stoji preko noći u hladnjaku.

Kada formirate oblik ćevapa, koristite se kažiprstom za određivanje širine i rolajte ih među dlanovima u komade duljine 4 do 12 centimetara. Kako biste postigli najbolji mogući rezultat i zavrijedili reputaciju pravog roštilj-majstora, obavezno premažite roštilj debelim slojem masti prije pečenja.

Servirajte ih u lagano prepečenom somunu i dodajte kajmaka, domaćeg ajvara te luka nasjeckanog na sitne kockice ili narezanog na tanke trake.

Iako ćevapi baš i nisu na glasu kao tipično mediteransko jelo, definitivno ih trebate probati u restoranima kampa Šimuni tijekom vašeg idućeg odmora. Ali prije toga, nemojte zaboraviti rezervirati smještaj u kampu na predivnom otoku Pagu!

  • Telefon za rezervacije +385 23 697 441

  • Ljeto 07:00 - 23:00 / Zima 08:00 - 22:00

  • Besplatni WIFI

Camping Village Šimuni koristi web kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva naših web stranica. Više informacija o vrstama kolačića koje koristimo i čemu služe možete naći u našim PRAVILIMA O KORIŠTENJU KOLAČIĆA Molimo odredite koje kolačiće Camping Village Šimuni može koristiti: