Tražite savršene planinarske cipele koje će upotpuniti vašu opremu za aktivnosti na otvorenom? Pročitajte naš vodič i saznajte sve što trebate znati o čizmama za planinarenje.

Posjećujete li otok Pag prvi put, vjerojatno ćete biti u iskušenju istražiti njegovu prekrasnu prirodu pješice ili biciklom. Ili, ako je Pag već vaše omiljeno odredište za odmor, sigurno se veselite otkrivanju novih staza i skrivenih dragulja koje Pag krije. Ali prije nego što krenete u svoju otočnu avanturu, budite sigurni da je vaša obuća dorasla izazovu. Za dobro planinarenje potrebne su dobre cipele, stoga odaberite pravi par koji će vam dobro služiti na planinarskim stazama u Hrvatskoj.

Kako ćete znati jesu li čizme dobre za planinarenje?

Čizme bi vam trebale biti udobne kada ih prvi put obujete. Noge u pravilu otiču tijekom dana, pa je, kako biste izbjegli kupnju manjih cipela, u kupovinu najbolje otići popodne.

Čizme trebaju biti izrađene od kvalitetnih materijala. Potražite izdržljive materijale koji će vas pratiti na mnogim putovanjima.

Trebale bi biti lagane, ali ipak pružati dobru potporu. U njima ćete napraviti tisuće koraka pa pripazite da cipele ne budu preglomazne. Odvojite vrijeme za odabir prave čizme jer to je ono što čini razliku i uvelike utječe na kvalitetu doživljaja vašeg planinarenja!

Moraju imati dobro prijanjanje. Obratite pozornost na uzorke potplata: dublji, deblji uzorci će poboljšati stabilnost, a široko razmaknuti uzorci će poboljšati prianjanje.

Kako znati jeste li odabrali dobre čizme za planinarenje?

U svijetu planinarskih cipela stezanje nikad nije dobrodošlo! Kad kupujete opremu za planinarenje, tražite nešto što prianja, ali ne steže ili stišće. Trebalo biste imati dovoljno mjesta za micanje prstima, čak i s debljom čarapom. Nemojte pasti u iskušenje da kupite veću veličinu — vaša peta bi trebala ostati na mjestu dok hodate i trebali biste moći hodati u planinarskim čizmama ili cipelama bez da one skliznu.

Kako njegovati cipele za planinarenje?

Očistite cipele nakon svake upotrebe. Najbolje je četkom ukloniti svo blato, pijesak i travu. Za tvrdokorne mrlje možete koristiti i sredstvo za pranje posuđa razrijeđeno u vodi. Osim ako nije drugačije navedeno na etiketi, trebali biste izbjegavati stavljanje planinarskih cipela u perilicu jer to slabi ljepilo.

Redovito provjeravajte ima li na cipelama znakova istrošenosti i prema potrebi ih popravite ili zamijenite. Male razderotine lakše je sanirati od velikih, a redovitim pregledima lako ćete reagirati na vrijeme.

Čuvajte svoje čizme na hladnom i suhom mjestu daleko od izravne sunčeve svjetlosti. Nakon nošenja, osušite čizme na sobnoj temperaturi, daleko od izvora topline. Uloške treba izvaditi i staviti da se suše na zraku. Kada su vaše čizme čiste i suhe, najbolje ih je staviti u originalnu kutiju i pohraniti u prostoriju s normalnom vlažnošću. Tavani, podrumi i drugi vlažni prostori se ne preporučuju za skladištenje ako želite dugo koristiti svoje čizme.

Ako ste željni isprobati svoje nove čizme, Camping Village Šimuni je pravo mjesto. Brojne pješačke staze čekaju na Vas, stoga nas slobodno kontaktirajte i rezervirajte svoj sljedeći godišnji odmor.