Dalmatinski crni rižoto: delicija hrvatskog kulinarstva koju morate probati

Hrana i vino

Ukusno, puno aroma i svježe iz Jadrana - nemojte propustiti ovu delikatesu.

Gotovo svatko će prepoznati rižoto kad ga vidi. Ovo, izvorno talijansko jelo, može služiti kao temelj za mnoge ukusne kombinacije – bilo da je riječ o gljivama, piletini, govedini ili morskim plodovima. Potonji nesumnjivo slovi kao delikatesa diljem cijele hrvatske obale. Crni rižoto svoje je ime dobio zbog svoje specifične crne boje, a njegov službeni naziv je rižoto od sipe.

Sipa je poznata po svom crnilu koje je ujedno i glavni sastojak ovog ukusnog jela. Vrlo je raširena u Jadranskom moru, tako da nema sumnje da je uvijek svježa, posebice ako ju konzumirate bilo gdje na obali.

Recept je vrlo jednostavan:

Na tavi zagrijte malo maslinovog ulja, pa popirjajte nasjeckani luk, češnjak i sipu. Začinite solju i paprom te dodajte malo ribljeg temeljca. Pustite da se lagano pirja 10 minuta.

Nakon toga dodajte sipino crnilo i kuhajte dok ne dobijete homogenu smjesu, pa potom ubacite rižu (preporučljivo arborio) i kuhajte 20 minuta, dodavajući pritom malo po malo ribljeg temeljca i bijelog vina. Dodajte žlicu koncentrata rajčice posljednjih 10 minuta te svakako kušajte rižoto prije završetka jela. Nasjeckajte malo svježeg peršina i dodajte žlicu maslaca, pa pustite da odstoji 5 minuta prije serviranja.

Iako je crni rižoto sam po sebi vrlo aromatičan, mnogi ga na kraju još vole posuti ribanim parmezanom.

  • Telefon za rezervacije +385 23 697 441

  • Ljeto 07:00 - 23:00 / Zima 08:00 - 22:00

  • Besplatni WIFI

Camping Village Šimuni koristi web kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva naših web stranica. Više informacija o vrstama kolačića koje koristimo i čemu služe možete naći u našim PRAVILIMA O KORIŠTENJU KOLAČIĆA Molimo odredite koje kolačiće Camping Village Šimuni može koristiti: