Dalmatinski psi, simbol Dalmacije

MyŠimuni

Od malog danskog psa do Disney lika, upoznajte psa koji nosi ime najjužnije hrvatske regije.

Dalmatineri su jedna od najprepoznatljivijih pasmina na svijetu, a njihov razigrani karakter dodaje na njihovu popularnost. Neki kažu da je domovina dalmatinskih pasa zapravo Egipat, a razlog tomu su kamene rezbarije u grobnicama faraona koje prikazuju lovačke pse s točkicama, a drugi pak, njihovo porijeklo smještaju još dalje, u Indiju.
No, najraširenija teorija je da su dalmatinski psi potekli iz Dalmacije. Osim zajednočkog imena, mnogi dalmatinski psi urezani su u grobnice aristokrata te su spominjani u starim statutima, u kojima se nazivaju “malim danskim psom”.

Ipak, svi se teoretičari slažu oko jednoga, dalmatineri su drevna i čista pasmina.
Jedna od osobina ove pasmine je da se izuzetno dobro slaže s konjima, na koje djeluje iznimno smirujuće. Zbog ove neobične osobine, dalmatineri su zaslužili položaj pasa koji su trčkarali uz kočija aristokrata.

Kada su konji zamijenjeni automobilima, dalmatineri su se prebacili na vatrogasna vozila, koja su posljednja izgubila konjsku spregu. Iz toga razloga su dalmatineri i danas jako povezani sa slikom vatrogasnog vozilima.

Što se njihove naravi tiče, dalmatineri su izvrsni psi za aktivne obitelji. Njihov karakter je izuzetno druželjubiv i razigran, a poznati su i po sposobnosti da se smiju. Iznimno su izdržljivi tako da će prihvatiti bilo koju aktivnost koju koju im predstavite te će lako pratiti vaše šetnje i vožnju biciklom. Njihov odnos s konjima se prenosi i na druge životinje, tako da će se i s vašim ostalim kućnim ljubimcima odlično slagati.

Štenci dalmatinskog psa na svijet dolaze potpuno bijeli, a točkice dobivaju tek s 3-4 tjedna. One mogu biti crne ili smeđe, a rjeđe plave, mozaik, tricolor, narančaste ili žute. Njihove su oči plave, smeđe ili jantarne. Broj štenaca u leglu može biti visok, ali sigurno ne 101. 🙂

 

Ako se još niste upoznali s ovim točkastim osvajačima srca, dođite na hrvatsku obalu i sigurno ćete naići na jednoga! Pregledajte ponudu smještaja u Camping Village Šimuni kako bi doživjeli savršeno iskustvo na obali Jadranskog mora.