Proslavite s nama dan najšarmantnijeg gradića na najšarmantnijem jadranskom otoku!

Ne iznenađuje činjenica da je Pag postao jedna od top destinacija u Hrvatskoj. Malo safirne plave, tračak osunčane žute, mrvicu kamenosive i prstohvat jarkozelene boje čine krajolik otoka pravim remek-djelom, a mnogi maleni gradovi i mjesta na Pagu posjetiteljima nude jedinstvenu i zanimljivu priču. Jedno od mjesta koje svakako trebate posjetiti tijekom ture po otoku je njegov najveći grad, također zvan Pag!

Dan Grada Paga

Kao što to biva na hrvatskim otocima, “najveći” grad ne podrazumijeva nebodere i prometne gužve, već šarmantno mjestašce s tri tisuće stanovnika. Njegov službeni dan je 30. ožujka, na datum kad je davne 1244. godine mađarski kralj Béla IV. Pagu dao status slobodnog kraljevskog grada.

Dvije godine prije toga kralj je bio u Dalmaciji, gdje je pokušao pobjeći Tatarima koji su doprijeli do obale i prijetili da će preuzeti njegovo kraljevstvo. Došlo je do bitke blizu Paga, a još uvijek nije poznato jesu li mještani pomogli kralju u bitci ili mu ponudili zaklon, hranu i brod za bijeg. U svakom slučaju, jasno je da su neizmjerno pomogli kralju, koji je svoju zahvalnost pokazao proglašenjem Paga slobodnim kraljevskim gradom.

Još jedan poseban dan

Osim Dana Grada, mještani obilježavaju i Dan utemeljenja Grada Paga, koji je službeno proglašen praznikom 2019. godine. Slavi se 18. svibnja, na dan kad su započeli radovi na trenutnoj lokaciji grada Paga 1443. godine. Današnja lokacija grada izabrana je nakon što su stanovnici odlučili izgraditi novi grad zbog prijetnje Osmanlija. To čak nije bio prvi put da se grad Pag selio — provjerite zašto je do promjene lokacije grada došlo i ranije!

Vrijeme je za slavlje!

S obzirom da je proljetno vrijeme prigodno za živahnu zabavu na otvorenom, oba dana slave se na isti dan, 18. svibnja. Dan započinje posebnom misom u crkvi Marijina Uznesenja, jednom od simbola grada. Gradski dužnosnici potom nagrađuju najcjenjenije građane i one koji su se istaknuli radom na boljitku zajednice. Poznato je da u Dalmaciji zabava ne prolazi bez hrane, stoga se nakon ceremonije može uživati u gastronomskim delicijama. Tako su 2018. godine školarci za svoje sugrađane pripremili autentične paške recepte!

Ipak, najveća tradicija održava se ispred crkve Marijina Uznesenja. Lokalna udruga “Paška alka” glumi polaganje gradskog kamena kakvo se na istom mjestu odvilo prije nekoliko stotina godina, a cijeli je događaj popraćen i renesansnim plesom.

Ovaj jadranski dragulj zaista je jedno od najfascinantnijih mjesta u Dalmaciji. Saznajte više o otoku Pagu i njegovim zanimljivim događajima i tradicijama, a potom dođite i iskusite ih sami!