Degustacija vina u Hrvatskoj: Otok Pag

Hrana i vino

Kušajte ukusna vina proizvedena na prekrasnom otoku Pagu.

Hrvatski vinogradi nude nevjerojatan izbor kvalitetnih vina po pristupačnim cijenama, stoga ne čudi što ljubitelji vina diljem svijeta Hrvatsku smatraju mekom eno turizma. Ako se želite uputiti na hrvatsku vinsku avanturu, svakako posjetite otok Pag. Uz jedinstvene podvodne vinske podrume, otok ima vinarije (iznad površine!) u kojima možete kušati vrhunska hrvatska vina.

Koliko košta vino u Hrvatskoj

Vinska tura vas privlači, ali brinete se zbog cijene? Neka od najpopularnijih hrvatskih vina su plavac mali, malvazija i graševina, a vrhunska boca ovih vina može se kupiti za manje od 150 kuna.

Ako želite isprobati manju količinu prije kupovine boce, uživajte u čaši ili dvije u restoranu Mali raj u kampu Šimuni, koji nudi različita vina odlične kvalitete.

Vina otoka Paga

Vina otoka Paga ime je vinarije poznate po uzgoju grožđa gegić, stare otočke sorte. Tradicionalno hrvatsko vino možete isprobati u kušaonici vinarije, koja također nudi ostale tradicionalne paške proizvode poput soli i sireva.

Vino Boškinac

Restoran, hotel i vinarija Boškinac krajnje je odredište ljubitelja hrane i vina. Imaju staru obiteljsku tradiciju proizvodnje vina, a vinarija je danas poznata po nekim od najfinijih vina u Hrvatskoj (uključujući gegić). Vina vrhunske kvalitete možete isprobati u konobi vinarije u kombinaciji s paškim sirom, inćunima i drugim specijalitetima. Potrebno je dogovoriti termin za degustaciju vina, a cijena može varirati od 100 do 450 kuna, ovisno o broju kušanih vina.

Kraljevski tretman

Iako se ne nalaze na otoku, moramo spomenuti Kraljevske vinograde blizu Petrčana. Jedna od najpoznatijih hrvatskih vinarija toliko je blizu otoka Paga da bi je bilo šteta zaobići!

Ime “kraljevski” dolazi iz povijesti vinograda, koja počinje 1066. godine kad je hrvatski kralj Petar Krešimir IV. dao zemlju benediktinskom samostanu sv. Marije. Jedna od časnih sestara odlučila je zemlju pretvoriti u vinograd, a tradicija proizvodnje vina nastavila se do današnjeg dana. Zahvaljujući jedinstvenoj kombinaciji mikroklime koja kombinira utjecaje Jadranskog mora i Velebita, zemlja se pokazala izrazito plodnom.

Kraljevski vinogradi uzgajaju samo pet vrsti grožđa: pošip, plavac mali, crljenak, rose scuro i muškat. Ako želite doći na besplatnu degustaciju, to možete učiniti svaki dan od 11 do 16h, bez prethodne rezervacije.

Jedinstveno tlo otoka Paga ponekad se čini surovim, ali grožđe koje je tamo uzgojeno još je slađe zbog strasti uložene u njihov rast! Posjetite otok Pag i uživajte u čaši vina s pogledom na tirkizno Jadransko more.