Najbolji način za opustiti tijelo i um od modernog života jest jedan digitalni detoks odmor. Čitajte dalje i saznajte kako (i gdje!) obaviti detoks od svega digitalnoga, a istovremeno uživati u ljepotama prirode.

Osjećate li zamor od neprestanih notifikacija i sve te tehnologije u vašem životu? Vjerojatno vam je potreban odmor od digitalnog, punjenje baterija i povratak prirodi. Ali što je to točno digitalni detoks i kako ga možete što bolje iskoristiti? U daljnjem tekstu ćemo istražiti sve njegove prednost, dati savjete kako ga provesti, te vas upoznati s jedinstvenim digitalnim detoks iskustvom: detoks na kampiranju u Šimunima.

Što je digitalni detoks odmor

Digitalni detoks odmor je određen period u kojem se potpuno isključite iz tehnologije i fokusirate na povratak prirodi i samom sebi. Može uključiti aktivnosti poput planinarenja, joge, meditacije, a najčešće se odnosi i na konkretno izbjegavanje društvenih mreža, emailova te drugih digitalnih smetnji. Dakle, sve se svodi na privremenu pauzu od tehnologije, reduciranje stresa i anksioznosti, te ponovno povezivanje s prirodom. 

Top 3 razloga zašto napraviti digitalni detoks

  1. Smanjenje stresa i anksioznosti: konstantne notifikacije i žamor tehnoloških aplikacija i naprava može doprinijeti osjećaju stresa i anksioznosti. Digitalni detoks vam može pomoći da se na tren udaljite od svega, fokusirate na sebe i time umanjite negativne emocije.
  2. Povećanje produktivnosti: pauza od tehnologije vam može pomoći da se koncentrirate na trenutni zadatak, povećati vam produktivnosti i kreativnosti.
  3. Bolji odnosi: digitalni detoks vam omogućuje da budete prisutni u trenutku i angažirani u interakcijama s drugima, što doprinosi boljim odnosima s prijateljima, obitelji i partnerom.

Kako napraviti digitalni detoks?

Odredite granice

Odlučite što točno želite i ne želite raditi tijekom detoksa i prenesite to prijateljima i obitelji. Primjerice, pošaljite poruku svojem najužem krugu da ste se odlučiti na digitalni detoks odmor i da neko vrijeme nećete odgovarati na poruke.

Imajte plan

Isplanirajte aktivnosti koje će okupirati vaše vrijeme tijekom ovog perioda. Čitanje, joga, planinarenje — što god vam odgovara.

Pripremite uređaje

Isključite notifikacije, stavite mobilni telefon na “nečujno”, koristite aplikacije koje će vam pomoći nadzirati vrijeme provedeno na uređajima.

Potražite podršku

Kada obavijestite bližnje, zamolite ih za podršku i razumijevanje.

Budite blagi prema sebi

Zapamtite da je teško napraviti pauzu od tehnologije i da je ok ponekad pogriješiti. Budite blagi prema sebi i probajte ponovno.

Koliko dugo treba trajati digitalni detoks?

Duljina vašeg digitalnog detoksa ovisi o vama, no obično traje 24, 48 sata ili tjedan dana. Najbitnije je odrediti trajanje koje odgovara vama i vašem stilu života.

Digitalni detoks odmor je odličan način smanjenja stresa i anksioznosti, povećanja produktivnosti i poboljšanja odnosa s drugima. Pozivamo vas da isprobate sve to tijekom kampiranja u kampu Šimuni! Istražite našu ponudu i iskoristite priliku za bijeg od modernog života i povratak prirodi. Rezervirajte odmor i učinite prvi korak prema zdravijoj vezi s tehnologijom!