Dinaridi: Planinarske staze sa spektakularnim pogledima

Izleti i avanture

Dinaridi pružaju neke od najboljih staza za planinarenje u Hrvatskoj.

Ako ste planinar koji traži sljedeću avanturu, imamo prijedlog koji će vas sigurno oduševiti.

Dinarsko gorje, poznato i kao Dinaridi, su planinski lanac dug 650 kilometara koji se proteže od rijeke Soče u Italiji sve do planine Prokletije na sjeveru Albanije.

Dinaridi se prostiru na površini od 200 000 kvadratnih kilometara, a najviši vrh im je Maja Jezercë sa 2694 m. Neke od najvećih hrvatskih planina dio su Dinarida — Velebit (1758 m), Biokovo (1762 m) i Dinara (1831 m).

Uz ove impresivne brojeve, nije čudo što se Dinaridi nalaze na popisu želja mnogih planinara.

Via Dinarica staze

Najbolja staza za istraživanje hrvatskih Dinarida je Via Dinarica, jedna od najpopularnijih planinarskih staza u Hrvatskoj. Via Dinarica nudi tri staze, ovisno o tome što vas zanima. Bijela staza povezuje najveličanstvenije vrhove Dinarida i vodi planinare u samo srce hrvatskog dijela Dinarida.

Dinaridi su paralelni s hrvatskom obalom, pa Plava staza nudi jedinstven doživljaj Jadranskog mora — povezuje četiri otoka, dva poluotoka, četiri parka prirode i istražuje kanjone dviju rijeka.

Zelena staza, kao što joj i samo ime govori, savršena je staza za one izletnike koji vole šumske staze i slapove. Ova staza vodi kroz nadahnjujuće bogatstvo zelenila Gorskog kotara i Like. 

Krška ljepotica pod oblacima

Iako ih nazivaju i Dinarskim Alpama, Dinaridi su daleko od tipičnih zelenih pašnjaka i alpskog krajolika Austrije ili Švicarske. Ovo područje poznato je po stjenovitom krškom terenu koji pokriva polovicu čitavog planinskog lanca. Ali nije sve goli kamen — Dinaridi među svojim vrhovima skrivaju prekrasne šume, slikovita sela i crkve.

Dok planinarite Dinaridima, predlažemo vam da osvojite Dinaru, planinu po kojoj je čitav lanac dobio ime. Njezin vrh je na 1831 metara i pruža nevjerojatan pogled na susjedne planine Svilaja, Prominu i Troglav.

Dinaridi doista nude za svakoga ponešto, bilo teren nalik mjesečevoj površini, zelene šume ili morske horizonte. Samo odaberite svoju omiljenu stazu i započnite koračati! 

Ako tražite više inspiracije za planinarenje, pogledajte naših 5 najboljih planinarskih staza u Hrvatskoj. Nakon uspona, opustite se posjetom nekom mjestu na nižoj nadmorskoj visini i posjetite gradove pune povijesti, nacionalne parkove i skrivene uvale.