Dioklecijanova palača: 5 zanimljivih činjenica o antičkoj carskoj rezidenciji

Izleti i avanture

Osim nevjerojatne ljepote, jedna od najvećih turističkih atrakcija u Hrvatskoj skriva i bogatu povijest.

Veličanstvena palača rimskog cara Dioklecijana jedna je od najljepših i najbolje očuvanih antičkih spomenika u svijetu. Saznajte više o ovom biseru koji zauzima skoro cijelu jezgru našeg predivnog grada pod Marjanom!

1. Carski izbor

Car Dioklecijan izgradio je ovaj kameni kompleks u 4. stoljeću. S obzirom na brojne prirodne ljepote Dalmacije, nije ni čudo što je odlučio novi ljetnikovac smjestiti upravo na obalu tadašnje rimske provincije. Međutim, splitska palača postala je više od ljetne rezidencije i uskoro prerasla u divovsku strukturu s brojnim zgradama koje su služile rimskim legijama.

2. Živuća povijest

Ukoliko antičku palaču zamišljate kao osamljeno mjesto nalik muzeju, varate se! Dioklecijanova palača danas čini srce Splita i više od 3.000 ljudi živi unutar ovih povijesnih zidina. S brojnim restoranima, barovima i trgovinama, područje živi punim plućima kao i prije 1.700 godina, a žila kucavica gradskog života i dalje je glavni trg zvan Peristil.

3. Ispod površine

Kako je sastavni dio gradskog centra, za Dioklecijanovu palaču nije potrebno kupiti ulaznicu, no jest za njezine podrume. Međutim, oni su i više nego vrijedni cijene karte, osobito ako dolazite u zimu ili jesen te tražite zanimljive aktivnosti kao zamjenu za odlazak na plažu.

Ovi tajanstveni antički podrumi zrcale i strukturalno su identični građevinama na površini, a najviše ih se koristilo za pohranu hrane i odličnog dalmatinskog vina. 

Car je bio paranoičan i strahovao da će ga netko ubiti u snu, tako da je podzemne odaje sagradio sa savršenom akustikom kako atentatori ne bi mogli kriomice proći njima bez da ih netko čuje. Njegov strah se isplatio, jer danas podrumi služe kao predivna pozornica za koncerte, performans i izložbe, pa čak i kao filmska lokacija!

4. Set iz fantazije

Ako vam se podrumi čine poznatima, to je zato što ste ih vjerojatno vidjeli na televiziji, prikazane kao sklonište vrlo poznatih TV zmajeva. Naravno, radi se o svjetski poznatoj seriji Game of Thrones, koja se snimala u Dioklecijanovoj palači, tvrđavi Klis i brojnim malim splitskim ulicama.

5. Ljepotica od kamena

Palača je bila izabrana za Game of Thrones seriju upravo zbog fantastičnog izgleda i atmosfere koja u njoj vlada. Većina kompleksa je građena od bijelog bračkog kamena, tako da šetnja bilo kojom kamenom uličicom znači povratak u antiku — ili u fantastičan svijet prepun zmajeva.

Ako ste imali ikakvih dvojbi oko dolaska u Dalmaciju, sad ste zasigurno uvjereni da je ona prava destinacija za predivan odmor, bilo na vrhuncu ili van sezone. Osim prefine kuhinje i simpatičnih točkastih pasa koji su po njoj dobili ime, također je poznata po povijesnim lokacijama poput ove veličanstvene rimske palače. Rezervirajte svoj smještaj u kampu Šimuni, uživajte u bogatom programu kampa i otkrijte sve čari Dalmacije!