Jeste li se ikada zapitali smijete li provesti noć na divljem kampiranju, okruženi ljepotom hrvatske prirode? Nastavite čitati i saznajte odgovor!

Iako i sama pomisao na spavanje pod zvjezdanim nebom uz slušanje šuškavih valova zvuči lijepo, divlje kampiranje u Hrvatskoj strogo je zabranjeno. Naime, ovdje se jako drži do očuvanja prirodnih krajolika pa biste postavljanje šatora na zaštićena područja ili uz obalu mogli skupo platiti. Drugim riječima, za ovu aktivnost možete biti kažnjeni s 3000 kuna, što je otprilike 400 eura. S druge strane, postoji mnogo mjesta na kojima je dopušteno kampiranje u Hrvatskoj, ali uz naknadu.

U Hrvatskoj postoji širok izbor ovlaštenih kampova koji nude različite sadržaje i pogodnosti. Osim održavanih terena za postavljanje šatora ili parkiranje kamp-kućica, mnogi kampovi osiguravaju moderne sanitarije i prostorije za zajedničko korištenje.

Dakle, ako želite kampirati u Hrvatskoj, obratite pozornost na ponude ovlaštenih kampova. Stacioniranjem na području mjesta ovlaštenih za kampiranje pridržavate se zakona, a na put možete krenuti potpuno opušteni i provesti kvalitetno vrijeme u prirodi. Osim toga, tamo ćete zasigurno upoznati ljude sličnih interesa i svjetonazora. Mnogi se kampovi nalaze u neposrednoj blizini prekrasnih plaža i nacionalnih parkova pa ćete moći nesmetano uživati u jednostavnom načinu života i prirodnim ljepotama.

U nastavku donosimo sve informacije koje trebate znati prije nego što se odvažite na kamperske avanture po Hrvatskoj!

Što je divlje kampiranje?

Divlje kampiranje podrazumijeva postavljanje šatora ili kampera na prirodna područja, udaljena od ovlaštenih kampova. Divlje kampiranje je popularno jer zaljubljenici u prirodu tako mogu uživati u slobodi, miru i istraživanju netaknutih krajolika, daleko od gužvi.

Je li divlje kampiranje dopušteno u Hrvatskoj?

Baš kao što je to slučaj u gotovo svim zemljama EU, divlje je kampiranje je u Hrvatskoj strogo zabranjeno. Ovaj se zakon odnosi na postavljanje šatora i kampera na javnim, ali i na privatnim mjestima. Divlje kampiranje je zabranjeno kako bi priroda ostala netaknuta te kako bismo i budućim generacijama omogućili da uživaju u njoj.

Kampiranje u hrvatskoj prirodi

Odlučite li se ikada kampirati u Hrvatskoj, istražite ponudu kampova i odaberite onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama i željama. Većina kampova nalazi se duž cijele obale, a nešto manji broj njih nalazi se uz rijeke i jezera. Druga mogućnost koja vam omogućuje spavanje u šatoru na otvorenom jest da pitate vlasnike nekretnina smijete li provesti noć u njihovom dvorištu jer se spavanje na plaži u vreći za spavanje također smatra nezakonitim. Ova usluga je besplatna jer se smatra prijateljskom, a usput izbjegavate moguće kazne! Odlučite li posjetiti veći kamp, ​​uživat ćete u mnogo boljim sadržajima; brojnim tuševima i toaletima, mogućnostima pranja i kuhanja, restoranima, pizzerijama, kafićima i supermarketima u sklopu samog kampa. Iako ti kampovi imaju širi izbor sadržaja, ponekad im nedostaje onaj ugodan i intiman osjećaj manjeg zemljišta.

Ljetni dom na kotačima

Jedna od mogućnosti kampiranja u Hrvatskoj su kamp prikolice, no zabranjeno je parkirati bilo gdje, stoga je potrebno rezervirati mjesto unutar kampa. Cijene kampova variraju, a dobra stvar hrvatskih kampovima je to što se smatraju sigurnima!

kamper

Uvijek možete birati između parcela za kampiranje, bungalova i mobilnih kućica u kojima možete uživati ​​s obitelji ili prijateljima. No, kao što smo već istaknuli izbjegavajte divlje kampiranje, koje se u Hrvatskoj još uvijek smatra ilegalnim. Umjesto toga iskoristite razne mogućnosti za spavanje u prirodi i istražite ponudu kampova u Hrvatskoj!

Ključni savjeti za uspješno kampiranje

Kako biste se dobro pripremili za kampiranje, svakako spakirajte odgovarajuću kampersku opremu i odjeću (ponesite nešto ljetne, ali i zimske robe). Prije nego krenete, obavezno provjerite prognozu kako biste se adekvatno pripremili na sve vremenske uvjete. Ponesite dovoljno vode i hrane, a ako ste početnik u kampiranju, svakako proučite savjete za postavljanje šatora!

Istražite i planirajte unaprijed

Prije svog prvog kampiranja svakako dobro istražite lokalne zakone i pravila kako biste izbjegli neugodna iznenađenja. Informirajte se o kampu i području na kojem ćete boraviti kako biste znali što ponijeti i što očekivati.

Pronalaženje odgovarajućih mjesta za kampiranje u Hrvatskoj

Oni koji planiraju spavati u šatoru trebali bi pripaziti na drenažu kako bi izbjegli poplave. Ako se na kampersku avanturu odvažite tijekom hladnijih mjeseci, postavite šator na istočnu stranu kako bi vas sunce grijalo već od jutra. Ako ipak kampirate ljeti, okrenite šator prema zapadnoj strani kako biste što bolje spavali, odnosno kako vas sunce ne bi rano probudilo. Ljetni dani u Hrvatskoj su prilično topli pa ovaj savjet svakako uzmite u obzir.

Spremnost na hitne situacije

Za nepredviđene ćete se situacije najbolje pripremiti ako nabavite kutiju za pružanje prve pomoći. Pratite vremensku prognozu kako biste mogli spakirati odgovarajuću opremu i odjeću. Poduzimanjem ovih mjera bit ćete spremni na hitne i nepredviđene situacije!

Ne ostavljajte tragove

Pravilo pod nazivom Ne ostavljaj tragove (Leave No Trace) promiče očuvanje prirode i podrazumijeva sedam načela kojima se smanjuje utjecaj čovjeka na prirodu. Ta se načela odnose na sva prirodna područja, uključujući ona divlja, ali i na javne parkove i dvorišta. Cilj je smanjiti naš utjecaj na okoliš i očuvati prirodne ljepote.

Zaključak

Zahvaljujući predivnoj obali, kristalno čistom moru i prirodnom krajoliku, otok Pag pruža savršeno okruženje za nezaboravnu kampersku avanturu. Za one koji traže dobar provod tijekom kampiranja, odličan je izbor kamp Šimuni, mjesto koje nudi brojne aktivnosti na otvorenom. Zatražite rezervaciju putem kontakt obrasca i stvorite uspomene za cijeli život!

Gdje god se odlučite za kampiranje, pazite da ne ostavite otpad u prirodi i očuvajte ljepotu zbog koje ste i došli!

kampiranje, šator