Gregada: hrvatska riblja juha tipična za srednjodalmatinske otoke

Hrana i vino

Jednostavno, zdravo i ukusno - morate probati ovo tradicionalno hrvatsko jelo!

Photo credits: http://mamajasamgladan.com/gregada/

 

Jedna od prednosti posjedovanja Jadrana na vašem pragu je obilje svježe ribe. Ona je poslužila kao inspiracija za bezbroj recepata, a sve je bilo usredotočeno na isticanje okusa mora.

Jedna od njih je i gregada, riblja juha tipična za srednjodalmatinske otoke, od kojih je najpoznatiji Hvar.

To je jedan od najstarijih hrvatskih recepata za riblju juhu, a stvoren je kako bi se koristile ribe manje veličine koje se nisu mogle dobro peći na žaru. Kao tradicionalna mediteranska hrana, gregada je jednostavna, zdrava i ukusna. Za svoju bazu, možete koristiti gotovo bilo koju vrstu bijele ribe, ali najčešće se radi s oradama, škarpinama ili ribicama.

Osim ribe,  za napraviti gregadu, trebat će vam jedan luk, krumpir, češnjak, maslinovo ulje, sol, papar, peršin, bijelo vino i lovor.

Prije nego počnete pripremati gregadu, provjerite imate li duboku i široku posudu za kuhanje. Ipak, radi se o juhi. Prvo očistite vaše ribe. Ako koristite veće ribe kao što je orada, ribu izrežite na pola, ali ako koristite manje ribe, ostavite ih u jednom komadu. Izrežite luk, češnjak, peršin i ogulite krumpir. Krumpir narežite na kriške od 2 cm.

Zdrav obrok za 20 minuta

Na maslinovom ulju zagrijte luk i češnjak i dodajte 2 dcl bijelog vina. Sada složite svoje sastojke, kao da pravite kolač. Dodajte krumpir, ribu i zalijte vodom samo da pokrijete vrh ribe. Posolite i popaprite juhu i dodajte lovor. Pojačajte toplinu dok juha ne počne kipjeti, a zatim kuhajte 20 minuta na laganoj vatri.

Za vrijeme kuhanja ne miješajte gregadu.

Upotrijebite vilicu da biste utvrdili je li krumpir gotov i u posljednjim minutama pospite malo peršina.

Ako ste ogladnili od pomisli na mediteransku riblju juhu, možete ju probati za vrijeme vašeg odmora u Hrvatskoj! Posjetite našu Konobu Pescaria i uživajte u autentičnom okusu svježe ribe u ovom povijesnom receptu. Ne zaboravite prvo rezervirati svoj boravak kod nas!

Camping Village Šimuni koristi web kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva naših web stranica. Više informacija o vrstama kolačića koje koristimo i čemu služe možete naći u našim PRAVILIMA O KORIŠTENJU KOLAČIĆA Molimo odredite koje kolačiće Camping Village Šimuni može koristiti: