Hrvati i kava, ljubav koja ne poznaje granice

Hrana i vino

Ispijanje kave je dnevni ritual većine Hrvata, a savršeno opisuje našu sklonost sporijem tempu života u kojem se uvijek nađe vremena za šalicu užitka.

Prilikom odmora u Hrvatskoj, turistima često zapne za oko jedan zanimljiv prizor u hrvatskim kafićima. Čak i ako se radi o radnom danu, stolovi su krcati ljudima koji čavrljaju dok piju omiljen kofeinski napitak. Iako je strancima neobično, puni kafići diljem zemlje samo su dokaz toga koliko važno mjesto kava zauzima u hrvatskoj svakodnevici.

Kava za van? Ne, hvala

Kako smo nacija pravih malih kofeinskih ovisnika, ne iznenađuje činjenica da konzumiramo ogromne količine ovog vrućeg napitka. Prosječni Hrvat potroši više od 5 kilograma kave godišnje, a provede 182 sata ispijajući je. Zadnji podatak poprilično dobro objašnjava zašto su nam kafići uvijek puni — dok je u stranim zemljama normalno uzeti kavu za van, mi više volimo posvetiti određeno vrijeme samo za kavu, i to uz nečije društvo.

Upravo se zbog toga fraza “ajmo na kavu” toliko često čuje u hrvatskim razgovorima, iako takav poziv na druženje može podrazumijevati i druga pića, te ponekad zna završiti s par popijenih piva. Što god pili, odlazak na kavu je uvijek dobar povod za sat ili dva razgovora s dragom osobom koju dugo niste imali priliku vidjeti.

Vrhunac ovog rituala je tijekom sunčanih dana, kada kavoljupci diljem zemlje stavljaju sunčane naočale i hrle na terase kafića. Ako želite osjetiti aromu kave koja se širi svježim morskim zrakom dok uživate u pogledu na predivno Jadransko more, terase café barova u kampu Šimuni su idealan izbor za vas!

Savršen poklon za svaku priliku

Kad posjećujemo nečiji dom, postoje tipično hrvatske navike kojih se nesvjesno držimo: pitamo treba li izuti cipele, odbijemo hranu kad nam domaćin ponudi (i slasno ju pojedemo kad nam je ipak servira) te darujemo kavu kao mali znak pažnje.

Ovaj ritual darivanja kave je prihvatljiv u raznim situacijama, bio to posjet teti, upoznavanje roditelja našeg partnera ili mali znak zahvale za učinjenu uslugu. Pakiranje finih aromatičnih zrnaca uvijek je odlična ideja, jer osoba nikad ne može imati previše kave u svojoj kuhinji!

Najpopularnji hrvatski brend kave je Franck, a njihovo pakiranje Jubilarne prepoznatljivog kvadratnog oblika toliko je kultnog statusa da je u narodu od milja znana kao “ciglica”. Ciglica kave zamotana u obični bijeli papir je klasičan poklon kojeg je vjerojatno svaki Hrvat dobio barem jednom u životu.

Kako naručivati kao Hrvat

Ukoliko imate prijatelje iz inozemstva koji dolaze u Hrvatsku, možda bi bilo dobro da ih naučite hrvatsku kofeinsku terminologiju. Kao u Italiji, također imamo jaki, crni espresso i pjenasti cappuccino, no “macchiato” ili “caffe latte” su izrazi koji se poprilično rijetko čuju u našim kafićima. Ukoliko turistu objasnite kako naručiti “kavu s mlijekom” ili “kavu sa šlagom”, spreman je naručivati na terasi kafića kao pravi lokalac!

Iako je kava dobra bilo kad i bilo gdje, najdraža nam je ona koju ispijamo na godišnjem odmoru. Rezervirajte smještaj u Camping Village Šimuni i uživajte u kavi bez žurbe i stresa, uz jednu jedinu obvezu — kasniji odlazak na plažu.

  • Telefon za rezervacije +385 23 697 441

  • Ljeto 07:00 - 23:00 / Zima 08:00 - 22:00

  • Besplatni WIFI

Camping Village Šimuni koristi web kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva naših web stranica. Više informacija o vrstama kolačića koje koristimo i čemu služe možete naći u našim PRAVILIMA O KORIŠTENJU KOLAČIĆA Molimo odredite koje kolačiće Camping Village Šimuni može koristiti: