Gorski kotar dom je mnogih zaštićenih krajolika izvanredne ljepote i vrijednosti, a Zeleni vir je jedan od njih. Bilo da idete na obiteljski izlet ili sami, oduševit ćete se.

Vjerojatno već znate da Hrvatska ima čak osam nacionalnih parkova, rasprostranjenih u raznolikim krajolicima. Moreljupci, šumski šetači i obožavatelji jezera – svi će ovdje naći svoj komadić raja.

Ali jeste li znali da je Gorski kotar poznat kao zelena pluća Hrvatske? To je zato što je 63 % njegove površine prekriveno šumom.

Zeleni vir

Zeleni vir blizu Skrada jedan je od bisera u srcu Gorskog kotara. Ime ovog zapanjujućeg djela prirode dolazi od boje jezerca podno 70 metara visoke litice s vodopadom. Definitivno je to jedno od najveličanstvenijih mjesta u Gorskom kotaru, ako ne u cijeloj Hrvatskoj. Ovaj 50 metara duboki izvor nalazi se na dnu plitke, prostrane špilje koja se nalazi na 345 metara nadmorske visine. Točno mjesto gdje izvire još nije otkriveno.

Vražji prolaz

Vražji prolaz je jedan od najljepših kanjona u Hrvatskoj. Dug je 800 metara i zaista je prekrasno djelo prirode, oblikovano potokom Jasle koji već tisućama godina teče kroz stijene. To je poseban geomorfološki rezervat netaknute prirode koji će zadiviti svakog posjetitelja.

Na kraju ugodne šetnje drvenim puteljcima i preko mostića nalazi se uska špilja nazvana Muževa hižica u kojoj žive zaštićeni i prilično sretni šišmiši. Možete istražiti špilju, ali, naravno, nemojte usmjeravati svjetlo da ne uznemirite šišmiše.

Blizu je i mala hidroelektrana Munjara Zeleni vir izgrađena 1921. godine.

Kako doći

Do Zelenog vira možete doći pješice od željezničkog kolodvora u Skradu. Staze su jasno obilježene i možete birati hoćete li prvo do vodopada Zeleni vir, za što će vam trebati oko 40 minuta, ili ćete hodati kanjonom Vražji prolaz, što je šetnja od oko sat i pol. 

Druga opcija je ići autom – slijedite označenu cestu od Skrada do udobnog planinarskog doma i stići ćete za deset minuta. Kod planinarskog doma Zeleni vir možete započeti šetnju, a u povratku posjetiti njihov restoran.

Među šumovitim obroncima Gorskog kotara smješten je i Nacionalni park Risnjak nazvan po svom stanovniku – risu.

Ako se pitate gdje kampirati blizu nacionalnih parkova u Hrvatskoj, pročitajte naš vodič!