Hrvatski dalmatinski crni rižoto

Hrana i vino

Jeste li raspoloženi probati novo jelo? Dalmatinski crni rižoto sa sipinim crnilo odlična je opcija za ljubitelje morskih plodova.

Gotovo svatko će prepoznati rižoto kada ga vidi. Svilenkast i kremast, radi se sa samo tri osnovna sastojka — rižom, lukom i temeljcem. Iznimno ukusan, rižoto se lako priprema i dolazi u mnogim oblicima. Možete ga napraviti s mesom, plodovima mora ili u vegetarijanskoj verziji. Svi su ukusni na svoj način, ali u određenim geografskim regijama neki su popularniji od drugih.

Iako mnoga kućanstva imaju neku verziju ovog popularnog jela od riže, danas govorimo o jednom vrlo posebnom i mnogim Dalmatincima bliskoj inačici — poznatom crnom rižotu!

Jedan ključni sastojak koji crnom rižotu daje karakterističnu boju također je odgovoran za ono što ovaj recept čini super zdravim. Zahvaljujući ovom misterioznom sastojku, crni rižoto prepun je antioksidansa, proteina i željeza, daleko više od tradicionalne verzije.

Povijest jela

Prije nego što počnemo kuhati, krenimo na jedno drugačije kulinarsko putovanje i zaronimo u povijest rižota.

Datira čak iz 14. stoljeća! Prije sedam stoljeća Arapi su donijeli rižu na Siciliju i u Španjolsku, a kroz močvarne doline rijeke Po uzgoj riže se na proširio od Napulja do sjeverne Italije, a mediteranska klima pokazala se izvrsnom za uzgoj riže. Uz razne začine uvezene s Istoka, jelo od riže koje danas poznajemo kao rižoto postalo je popularno u cijeloj regiji. Od tada, baza obožavatelja rižota rasla je diljem svijeta, kao i varijante recepata!

Ključni sastojci: što crni rižoto čini crnim?

Podrijetlom iz sjeverne Italije, rižoto može biti temelj mnogih ukusnih kombinacija — može se pripremiti s gljivama, piletinom, govedinom ili plodovima mora, a potonji je delicija diljem hrvatske obale. Upravo je ovaj rižoto poznat pod imenom crni rižoto, zbog svoje prepoznatljive crne boje. Službeni naziv je rižoto od sipe.

Sipa je poznata po crnoj tinti koja je glavni sastojak ovog ukusnog jela. Česta je riba u Jadranu, pa nema sumnje da je svježe ulovljena, pogotovo ako se nalazite negdje uz obalu.

Prije pravljenja crnog rižota sipe je potrebno očistiti i izvaditi im iznutrice. Osim toga, potrebno je izvaditi maleni sipin kljun. No najvažnije je da se vrećica s tintom ukloni i ostavi sa strane. Zatim se sipa može nasjeckati ili narezati na male komadiće.

Ovakav rižoto može se raditi i s lignjama. U tom slučaju lignje se pripremaju na isti način kao i sipe.

Ključni sastojci za pripremu crnog rižota su sljedeći:

  • Sipa
  • Riža
  • Luk
  • Češnjak
  • Maslinovo ulje
  • Sol
  • Svježe mljeveni papar
  • Riblja juha
  • Suho bijelo vino
  • Koncentrat rajčice
  • Svježi peršin
  • Maslac

Imajte na umu da neće sve vrste riže dati istu svilenkastu konzistenciju rižota. Za pripremu ovog jela često se koristi riža kratkog zrna Arborio, nazvana po talijanskom gradu Arborio. Međutim, Carnaroli, riža srednjeg zrna iz sjevernih talijanskih pokrajina, ima duže zrno, tvrđu teksturu i veći udio škroba od Arborija. Obje su dobar izbor, ali ako ste početnik u kuhanju, imajte na umu da Arborio riža može biti lakša za pripremu rižota.

Tradicionalni recept: kako napraviti dalmatinski crni rižoto?

Recept je vrlo jednostavan, a kao što smo već spomenuli, vrlo ga je lako napraviti. Prije nego počnete kuhati pripremite sve gore navedene sastojke: nasjeckajte luk, češnjak i peršin, očistite sipu i narežite je.

Nakon pripreme sastojaka, zagrijte tavu s malo maslinovog ulja. Pazite da se ulje ne zagrije jako prije nego što dodate prvi sastojak — nasjeckani luk. Pirjajte luk par minuta, a zatim dodajte češnjak i sipu. Začinite po ukusu solju i svježe mljevenim paprom. Polako dolijevajte malo riblje juhe i ostavite da sve krčka 10 minuta na srednjoj vatri.

Nakon toga pažljivo dodajte crnilo, kuhajte dok ne dobijete homogenu smjesu, a zatim ubacite rižu. Rižoto treba kuhati dovoljno vremena da upije tamnu tekućinu, ali da riža ostane al dente. Ako se odlučite za Arborio rižu, kuhajte je otprilike 20 minuta. Postepeno dodajte riblju juhu i bijelo vino kako biste održali svilenkastu konzistenciju rižota.

Zadnjih desetak minuta dodajte žlicu paste od rajčice i kušajte rižoto prije nego što bude gotov. Dodajte malo peršina i žlicu maslaca te ostavite da odstoji 5 minuta prije posluživanja.

Unatoč tome što se radi s bijelim vinom, crni rižoto bojom podsjeća na robusno zemljano crvenu nijansu. No, okus je nijansiran — oštar, ali ne prenapadan, osebujan, ali ne i odbojan.

Na kraju, iako je crni rižoto sam po sebi prilično ukusan, neki ga vole posuti parmezanom. Ako ste ljubitelj parmezana, samo naprijed!

Blagodati konzumiranja dalmatinskog crnog rižota

Nemasni proteini i povrće daju rižotu dobro zaokružen nutritivni profil. Crnilo od sipe, glavni sastojak ovog jela, korisno je za poboljšanje broja crvenih krvnih zrnaca i može pomoći u borbi protiv anemije.

Rižoto obiluje ugljikohidratima koji su tijelu potrebni za funkcioniranje. Budući da je glukoza primarni izvor energije za mozak, unos dovoljne količine ugljikohidrata ključan je za zdrav mozak. Vaše tijelo pretvara ugljikohidrate u glukozu koja se može odmah iskoristiti ili pohraniti za kasnije.

Ako vas zanima više o tradicionalnim kuharskim navikama i namirnicama u Dalmaciji, pogledajte naš blog o blagodatima mediteranske kuhinje.

Nakon što ste savladali teoretski dio, vrijeme je da prijeđete na ono dobro, praktični dio! Nema boljeg mjesta za kušanje svih ovih svježih namirnica i ukusnog crnog rižota od sipe od jednog od naših restorana, stoga požurite i rezervirajte svoju degustaciju!