Hrvatski podvodni vinski podrum: doživite najnevjerojatnije vinsko iskustvo na svijetu

Hrana i vino

Saznajte više o finim vinima koja stare u dubinama plavog Jadrana.

Poseban spoj impresivnog planinskog terena, čistog morskog zraka i beskrajnih sunčanih zraka čini Hrvatsku zemljom s puno potencijala za proizvodnju vina. Imamo više od 130 autohtonih sorti grožđa, kao i ukusna vina u rasponu od jakog, punokrvnog plavca do voćne žlahtine. Dakle, koji je sljedeći korak za vinogradarsku zemlju s najljepšim morem na svijetu? Napraviti vino pod vodom, naravno!

Pod površinom

Da, točno ste pročitali, Hrvatska zaista ima podvodni vinski podrum! Jedinstveni „Coral Wine” projekt započeo je prije pet godina i zapravo je plod suradnja između tvrtke Adriatic Shell i različitih vinarija iz cijele zemlje, pa čak i Europe. Svoja vina potonu u posebno dizajniranim kavezima tik uz obalu Paga.

Posebni uvjeti

Boce su potopljene na dubinu od 15 do 30 metara pod morem, gdje nema izravnog sunčevog svjetla, temperature se kreću od 8 do 16 Celzijevih stupnjeva i sve je savršeno tiho. Jedino što se mreška pod površinom su morske struje i podvodni izvori. Kombinacija ovih umirujućih prirodnih elemenata pruža jedinstveno okruženje u kojem vina sazrijevaju oko 200 do 750 dana, ovisno o vrsti grožđa. Stručnjaci poput enologa i sommeliera već su ih imali priliku kušati, a kažu da more brže sazrijeva vina i donosi voćnije, mekše okuse.

Najbolja vina u Hrvatskoj

Čak i ako vas ne zanima podvodno vino i radije biste isprobali vina dozrela iznad mora, vinari naše zemlje i dalje će vas zadiviti svojom prvoklasnom ponudom!

Tijekom odlaska na vinsku turneju po Hrvatskoj, jedno od stajališta svakako bi trebali biti Kraljevski vinogradi u blizini Petrčana. Smješteni u planinskoj vinskoj regiji u blizini Jadranskog mora, ovi hrvatski vinogradi imaju savršenu mikroklimu za proizvodnju izvornih vina vrhunske kvalitete. 

Međutim, u slučaju da nemate vremena posjetiti degustacije vina u poznatim hrvatskim vinarijama, možete isprobati neke tradicionalne sorte u restoranima Kampa Šimuni ili ih čak kupiti u dućanima. Dovoljno je znati što tražite: neka od najboljih hrvatskih bijelih vina su istarska malvazija (s istarskog poluotoka), pošip, debit i žlahtina, a najpoznatija hrvatska crna vina prave se od grožđa zvanog babić, plavac mali i teran.

Ako vas je mogućnost ispijanja vina spravljenog pod vodom zaintrigirala, posjetite otok na kojem dozrijavaju fascinantna vina. Rezervirajte svoj boravak u jednoj od udobnih opcija smještaja Kampa Šimuni i uživajte u čaši ili dvije na veličanstvenoj obali Paga!