Priroda jednog od najsunčanijih hrvatskih otoka očarava sve njegove posjetitelje.

Kad Hrvati pomisle na Pag, prva asocijacija im je paška čipka koja se nalazi na popisu UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine, kao i paški sir, izrazito ukusan ovčji sir poznat unutar i izvan granica Hrvatske. Osim što je mjesto nastanka ovih cijenjenih proizvoda, otok Pag je poznat po brojnim čarobnim prirodnim ljepotama.

Nakon što prođete veličanstveni Velebit, vidjet ćete prve naznake paškog kamenog krajolika. Zbog golog kamena i njegovog blijedog odsjaja u noći mnogi Pag nazivaju Mjesečevim otokom, ali neka vas prvi dojam ne zavara — na drugoj strani otoka skrivaju se zelene uvale, pješčane plaže i borove šume. Čim ugledate bujnu prirodu, uvjerit ćete da ste došli na jedan od najljepših otoka u Hrvatskoj!

Odaberite najdražu plažu

Jednom kad se nađete na otoku, postoji bezbroj plaža na kojima biste mogli provesti predivne sunčane dane. Kampom Šimuni protežu se šljunčane i pješčane plaže na kojima možete uživati u kupanju, ali ni opcije izvan kampa nisu loše! Plaža Čista je, kako joj ime govori, savršeno uređena te ima prostrani plićak koji je čini idealnim izborom za obitelji s djecom. Ručica je oaza mira u kojoj će svatko pronaći trenutak za sebe uz dobru knjigu i zvuk valova, dok su skrivene uvale u blizini mjesta Lun prava destinacija za sve koji se žele još više udaljiti od svijeta i potpuno stopiti s prirodom.

Dok ćete na ovim plažama odmoriti um, na jednoj drugoj destinaciji ćete moći razmaziti svoju kožu. Radi se o Lokunji, destinaciji na jugozapadu Paga koja obiluje ljekovitim blatom, za kojeg se vjeruje kako ublažava simptome reumatskih bolesti i artritisa, ali i pročišćuje te revitalizira kožu.

Posjet močvari ili solani? Na Pagu može oboje!

Nešto bliže kampu Šimuni nalazi se ornitološki rezervat Kolansko blato, čije vode služe kao dom raznolikom biljnom i životinjskom svijetu. Posjet ovom jedinstvenom močvarnom području (jednom od rijetkih preostalih u Europi) izvrsna je prilika za promatranje brojnih ptičjih vrsta, raspjevanih stanovnika Kolanskog blata.

Osim ovog rezervata, na otoku svakako treba posjetiti jedinstvenu kombinaciju mora, sunca i ljudske snalažljivosti: pašku solanu. Sol se često naziva bijelim zlatom Paga, a proizvodnja na otoku seže čak do 9. stoljeća, što je svrstava među najstarije na istočnom Jadranu. Tada se sol dobivala prirodnim isparavanjam vode iz bazena, da bi se takva tradicionalna tehnika napustila osnivanjem poznate solane. Ona se prostire na više od tri milijuna četvornih metara, što je čini najvećom tvornicom ove vrste u Hrvatskoj. Kvaliteta soli je i dalje vrhunska, kako i priliči bijelom blagu koje i dalje igra bitnu ulogu u životu otoka.

Jeste li spremni otkriti sve ljepote ovog popularnog hrvatskog otoka? Rezervirajte svoj smještaj sada, a kasnije se krenite lagano pripremati za osvajanje sunčanih paških plaža!