Razmišljate posjetiti Istru? Izaberite najdraže aktivnosti tijekom boravka na ovom hrvatskom poluotoku i uživajte u savršenom izletu!

Smješten na zapadu Hrvatske, istarski poluotok nudi sve što možete poželjeti za mediteranski odmor iz snova. Provjerite koje stvari možete raditi, vidjeti i okusiti u Istri!

1. Istražite povijesni grad Pulu

Jedan od najboljih načina za povezivanje s ovim dijelom zemlje jest učenje o istarskoj povijesti. Upravo zato svoje putovanje Istrom možete započeti u Puli, a dok ste tamo svakako istražite rimski amfiteatar iz 1. stoljeća.

2. Kava za doručak i tartufi za ručak

Ako i svojim okusnim pupoljcima želite priuštiti pravo istarsko iskustvo, započnite dan vrućom šalicom kave s mlijekom! Neka ručak bude nešto luksuzniji, stoga isprobajte istarske tartufe, ekskluzivnu hrvatsku deliciju koja se često naziva “dijamantima kuhinje”.

3. Stanite na najzapadniju točku Hrvatske

Dok ljetujete na istarskoj obali, jedno od najzanimljivijih mjesta koje možete posjetiti jest rt Savudrija, najzapadnija točka Hrvatske. Provedite dan u istraživanju romantičnog svjetionika iz 1818. godine ili sunčanju na prekrasnim savudrijskim plažama.

4. Vidite slonove i zebre na Brijunima

Nacionalni park Brijuni je arhipelag koji se sastoji od 14 otoka i otočića, poznatih po jedinstvenoj flori i fauni. Pričamo o slonovima, zebrama, muflonima, ljamama i devama, kao i primorskim makovicama, divljim krastavcima i prekrasnim zimzelenim grmovima jagodnjacima.

5. Uživajte u brusketama s istarskim maslinovim uljem

Brijuni su poznati po još jednoj stvari — tamo raste maslinovo drvo staro 1600 godina! Još čak milijun drva masline našlo je svoj dom na istarskom poluotoku, koji je poznat po proizvodnji najboljih ekstra djevičanskih maslinovih ulja na svijetu. Svakako isprobajte ovu zlatnu tekućinu kad posjećujete Istru!

6. Isprobajte neka od najboljih hrvatskih vina

Kad smo kod tekućina, bio bi grijeh završiti izlet Istrom bez da isprobate lokalna vina. Ne možete pogriješiti s istarskom malvazijom, suhim vinom punog zaokruženog okusa. Kombinirajte ga s tjesteninom s umakom na bazi sira ili pak s teletinom ili svinjetinom.

Drevna rimska sela, luksuzne vinarije, šarmantne vile i rustikalni restorani samo su neki od razloga iz kojih sve više turista posjećuje Istru. Ako i vi želite biti među njima, nemojte samo maštati, već počnite planirati izlet u ovaj mali dio jadranskog raja!