Top atrakcija u Hrvatskoj: kristalno čisto i neodoljivo plavo Jadransko more

Izleti i avanture

Zaljubite se u jedno od najplavijih svjetskih mora.

Ako nešto Hrvatsku stavlja na vrh liste želja svakog putnika, onda je to definitivno neodoljivo Jadransko more. Njegova beskrajna obala, pogledi koji oduzimaju dah, bogati morski život, svjetski poznate plaže i slikovit otoci zadivit će čak i najiskusnije putnike. Bilo da ste pravi ljetni slobodnjak ili jednostavno volite uživati u prirodnim ljepotama, jednostavno je nemoguće odoljeti tom kristalno čistom, tirkizno-plavom moru. Kako biste saznali više o tome što ovaj morski dragulj čini tako očaravajućim, navucite kupaći kostim i zaronimo u sve ono što Jadransko more čini jednim od najvećih hrvatskih blaga!

Gdje se nalazi Jadransko more?

Jadransko more nalazi se u središnjem dijelu Sredozemnog mora, većinom između Italije i Hrvatske. Odvaja Apeninski poluotok od Balkanskog poluotoka, a hrvatska obala zauzima većinu njegove šljunčane obale. Cijeli Jadran proteže se od Otrantskih vrata na jugu do Venecijanskog zaljeva na sjeveru, ali hrvatski dio proteže se duž istarskog poluotoka, Kvarnerskog zaljeva i Dalmacije. Prostire se na više od 1700 kilometara, što ga čini trećom najdužom obalom na Mediteranu — odmah nakon Grčke i Italije. 

Zašto je Jadransko more toliko posebno?

Milijun nijansi plave

Obala je toliko duga zbog više od 1000 razbacanih otoka — 66 ih je nastanjeno, a svaki od njih razvio je svoju jedinstvenu kulturu. Hrvatsku obalu godišnje posjeti više od 15 milijuna turista, a mnogi je smatraju jednom od najljepših na svijetu.

Svjetlucavo Jadransko mora neodvojiv je dio fotogenične obale, a karakteriziraju ga kristalna čistoća i neodoljive plave nijanse. Boja ovisi o različitim sedimentima morskog dna, koji variraju od reliktnog pijeska do kamenjara i pješčanih uvala. Ako jednom zaplivate u Jadranu, razmazit ćete se jer je more toliko bistro da većinu vremena vidite dno ispod sebe. U nekim južnim predjelima vidljivost ide do nevjerojatnih 56 metara dubine.

Uronite u prekrasno more

Hrvatsko more voljeno je ne samo zbog svoje prozirnosti, već i zbog topline. Prosječne ljetne temperature Jadrana kreću se između ugodnih 22 °C i 27 °C, dovoljno toplo da u moru možete boraviti duže vrijeme, a dovoljno hladno da vas osvježi od vrućih ljetnih dana. Ako se u moru želite jednostavno opustiti, Jadransko je more savršeno za vas! More je slanije od svjetskog prosjeka, što znači da se po njemu može bezbrižno plutati.

Istina je da jadranska obala ponekad postane vjetrovita, no većinu vremena “more je mirno kao ulje”, kako bi rekli Hrvati. Tu i tamo pojavit će se valovi čineći savršene uvjete za surfere i moreplovce.

Jeste li ikad plivali s dupinom?

Više od 7000 biljnih i životinjskih vrsta živi u čistom moru, a mnoge su vrste rijetke i ugrožene. Jadransko je more dom drevne morske kornjače, sredozemna medvjedica nedavno je ponovo viđena, a ponekad čak možete vidjeti dobrog dupina kako veselo pliva uz jadranske valove. Orada, brancin i tuna također su dio hrvatskog bogatog morskog života — svježe ulovljenu ribu možete kupiti na malim lokalnim tržnicama u gradovima i selima diljem cijele obale.

beautiful sea water near Zlatni Rat, most famous beach of Adriatic Sea, Brac island, Croatia

Istražite hrvatsko bistro modro more: top destinacije

Gledate kartu Jadranskog mora i pitate se gdje započeti odmor? Toliko je lijepih destinacija duž hrvatske obale da se čini nemoguće odabrati, ali postoje neka provjerena mjesta za uživanje u bistrom modrom jadranskom moru. Ovo su neki od naših favorita:

  1. Krk: najveći otok na hrvatskoj obali ujedno je i najbliži glavnom gradu te je stoga vrlo lako dostupan. Poznat je po spomeniku Bašćanskoj ploči, šarmantnom samostanu Košljun, vrbničkim vinogradima i bajkovitim selima te ga svakako vrijedi posjetiti.
  2. Dubrovnik: Ovaj povijesni grad poznat je po svojoj zapanjujućoj arhitekturi i bogatoj povijesti. Prošećite uz gradske zidine koje su odigrale ulogu u Igri prijestolja, uživajte u pogledu s nekog od brojnih vidikovaca ili se jednostavno opustite na nekoj od brojnih plaža.
  3. Pag: S jedinstvenim terenom koji podsjeća na mjesec i prekrasnim pogledom, Pag je savršeno mjesto za romantičan odmor ili obiteljski provod. Na otoku se nude brojne aktivnosti, kao što su planinarenje, biciklizam, jahanje, ronjenje i jedrenje na dasci. Pag nudi i mnogo različitih vrsta smještaja, od luksuznih hotela do vrhunskih kampova, kao što je i naš kamp Šimuni!
  4. Zlatni rat: Ovo je definitivno najfotografiranija plaža na hrvatskom Jadranu! Zlatni rat nalazi se na otoku Braču, a poznat je po svom jedinstvenom obliku — njegov se promjenjivi vrh proteže duboko u kristalno čisto more. 
  5. Hvar: Ovaj prekrasan otok poznat je po poljima lavande, šarmantnim selima i prekrasnim plažama. Svakako posjetite Stari Grad, najstariji grad u Hrvatskoj, i istražite njegove uske ulice i tradicionalne kamene kuće.
  6. Korčula: Još jedan lijepi otok, poznat po svom srednjovjekovnom starom gradu okruženom zidinama. Ulice su obrubljene venecijanskim palačama i postoji nekoliko zanimljivih muzeja koje možete istražiti. Svakako probajte domaća vina!
  7. Split: Najveći grad na hrvatskoj obali, Split je živopisno žarište gdje se puno toga može vidjeti i raditi. Istražite antičke rimske ruševine Dioklecijanove palače, prošetajte se rivom ili se uputite na jednodnevni izlet na neki od obližnjih otoka.
  8. Zadar: Šarmantan grad na moru s dugom poviješću koja datira iz rimskih vremena. Istražite Stari grad prepun dobro očuvanih građevina i spomenika, prošetajte se šetnicom uz more ili se jednostavno opustite na nekoj od prekrasnih plaža.

Aktivnosti na Jadranu

Bilo da želite istražiti drevne ruševine, opustiti se na plaži ili ispijati lokalna vina, za svakoga će se ponešto naći! Jadran nudi niz aktivnosti u moru, kao što su kupanje, ronjenje s maskom i disalicom ili ronjenje s bocama u kristalno čistom moru. Jedrenje i jedrenje na dasci također su popularni na Jadranu, a brojne charter tvrtke nude iznajmljivanje brodova — a ako želite nešto jednostavnije, kajak i veslanje na dasci izvrsni su za otkrivanje skrivenih uvala i plaža.

Ribolovni izleti dostupni su za one koji žele doživjeti lokalnu ribarsku kulturu i okušati sreću u hvatanju vlastite večere, ali ako se samo želite zavaliti i opustiti, krenite na izlet brodom i uživajte u prekrasnom pogledu na obalu i okolne otoke.

Ako ste zbog čitanja ovog članka poželjeli odmah rezervirati odmor, Pag je idealna destinacija odakle možete iskusiti otočni život i istražiti obližnje gradove i otoke na Jadranu. Pogledajte što imamo u ponudi, rezervirajte svoj smještaj u Camping Villageu Šimuni i pripremite se za uživanje u pogledu!