Kampiranje blizu nacionalnih parkova u Hrvatskoj

Kamping savjeti

Bilo da želite provesti noć u šatoru u planinama ili glampirati na obali, u Hrvatskoj ćete pronaći odlične kamperske lokacije. Sve u blizini nacionalnih parkova!

S obzirom na svoju veličinu, Hrvatska nudi iznenađujuće mnogo prirodnih fenomena, uključujući osam nacionalnih parkova. Zemlja je popularna kod kampera koji se ponekad zapitaju: može li se kampirati u nacionalnim parkovima? Ukratko: ne. Ipak, postoji mnogo kampova u blizini najpopularnijih hrvatskih nacionalnih parkova.

Prođite kroz našu listu i provjerite koji vam kamp najviše odgovara.

Kornati

Ovaj jedinstveni nacionalni park pravi je raj za ljubitelje prirode. Arhipelag se sastoji od 89 otoka, otočića i hridi koji se prostiru kroz 220 km² vode i čine dom za 537 biljnih te 850 životinjskih vrsta. Otoci nisu nastanjeni te stoga savršeno očuvani, zbog čega se park nalazi na UNESCO-voj listi nematerijalne baštine.

Gdje kampirati: Holiday Resort Zaton

Kamp nudi pješčanu plažu, gustu borovu šumu koja pravi savršen hlad, moderne bazene za one najmlađe te razne aktivnosti za cijelu obitelj. Postoji i mnogo opcija smještaja — možete birati između apartmana, mobilnih kućica, parcela ili glampinga.

  • Lokacija: 14 do Zadra + vožnja brodom do Kornata
  • Značajke: Glamping, pješčana plaža, aktivnosti za djecu

Krka

Park je ime dobio po rijeci Krki, glavnoj atrakciji parka s jezerima, slapovima i Visovcem, otočićem koji se nalazi na sredini rijeke. Posjetite ovu ljepoticu i provedite dan plivajući ispod slapova, istražujući prekrasnu prirodu i učeći o hrvatskoj povijesti u samostanu koji se nalazi na Visovcu.

Gdje kampirati: Kamp Kozarica

Jedan od najpopularnijih kampova u Hrvatskoj nudi sve za miran obiteljski odmor. Nalazi se pored mora u blizini sela Pakoštane, malog, ali dobro poznatog turističkog mjesta u Dalmaciji. Kamp svoju popularnost duguje jedinstvenoj lokaciji — ne samo da se nalazi u blizini Nacionalnog parka Krka, već i parkova Plitvička jezera, Kornati i Sjeverni Velebit.

  • Lokacija: 51 km to Nacionalnog parka Krka
  • Značajke: Blizina 4 nacionalna parka, prekrasna priroda

Paklenica

Paklenica je najveća i najbolje očuvana šuma u Dalmaciji, koja se prostire po Velebitu i uključuje njegovu najvišu točku, Vaganski vrh. Prijetilo joj je pretjerano iskorištavanje, stoga je područje 1949. proglašeno nacionalnim parkom. Danas je park dom za više od 70 endemskih vrsta te životinja poput orlova, divljih mačaka i djetlića.

Gdje kampirati: Kamp Šimuni

Camping village Šimuni je šarmantan rustikalan kamp na otoku Pagu, jednom od najljepših hrvatskih otoka. Nudi različite opcije smještaja, restorane, plaže i aktivnosti, a odličan je za odmor s obitelji, prijateljima ili partnerom. Ako tražite kampiranje online, Šimuni su odlični jer upit možete poslati odmah.

  • Lokacija: 75 km do Nacionalnog parka Paklenica
  • Značajke: Sportske aktivnosti, zabava za djecu, odlični restorani

Plitvička jezera

Plitvička jezera su najpopularniji nacionalni park u Hrvatskoj, što ne iznenađuje s obzirom da park nudi očaravajuće slapove i nezaboravnu prirodu. Mnogi ovo područje zaštićeno UNESCO-m uspoređuju s Rivendellom, čarobnim vilenjačkim domom iz Gospodara prstenova.

Gdje kampirati: Kamp Korana

Jedan od najvećih kampova kontinentalne Hrvatske nalazi se na samo 3 minute vožnje od Plitvičkih jezera. Ime je dobio po rijeci Korani, a nalazi se iznad njezinog kanjona. Na slikovitoj lokaciji može se smjestiti 2500 ljudi u mobilnim kućicama, kamperima i šatorima, a postoji i 40 drvenih bungalova.

  • Lokacija: 2,5 km od Plitvičkih jezera
  • Značajke: Samoposlužni restoran, usluga pranja veša, električni priključci

Sjeverni Velebit

Sjeverni Velebit cijenjen je među ljubiteljima prirode, planinarima i biciklistima zbog svoje iznimne ljepote i biološke raznolikosti. Posjetite Hajdučke i Rožanske kukove, skupinu fascinantnih stjenovitih vrhova, botanički rezervat Visibaba, dom hrvatskih endemičnih biljnih vrsta, i botanički vrt Velebit, spomenik krajobrazne arhitekture.

Gdje kampirati: Kamp Vrata Velebita

Ako ste ljubitelj kampiranja u planinama, zaljubit ćete se u kamp Vrata Velebita. Mali obiteljski kamp smješten je u podnožju Velebita, u mirnom zaseoku Ljubotić. Savršeno je polazište za istraživanje Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, ali i mjesta poput Paklenice i Zadra.

  • Lokacija: 120 km od Nacionalnog parka Sjeverni Velebit
  • Značajke: Slikovita zelena dolina, muzej lokalnih predmeta, farma pčela

Nacionalni parkovi Hrvatske pravi su prirodni dragulji, stoga bi bilo šteta da ih ne posjetite samo zato što niste pronašli odgovarajući smještaj. Obavezno prođite kroz naš popis pri planiranju sljedeće kamperske avanture!