Motocikli i kampiranje? Mi kažemo: najbolji prijatelji! Saznajte korisne savjete za početnike.

Jeste li ikad pomislili spakirati stvari i zaputiti se motociklom na par dana kako biste spojili dvije odlične stvari – motocikl i kampiranje? Naravno da jeste! To je savršen spoj. Jednostavno je, nevjerojatno zabavno i mnogo jeftinije od putovanja autom. Poput kul mlađeg brata tradicionalnog kampiranja. Ali možda imate neka pitanja, na primjer, gdje spavati, kako se spakirati i postoji li neka osnovna oprema koju biste trebali nabaviti.

Ako planirate ovakvu vrstu avanture, vjerojatno vam to neće biti prvo kampiranje u životu. Ali, za svaki slučaj, pogledajte naš vodič s najvažnijim savjetima za kampiranje.

Pregledajte motor

Podrazumijeva se da trebate provjeriti ulje, gume i sve ostalo što mislite da je potrebno prije nego što krenete na put. Također biste trebali kupiti bisage za motor ako ih još nemate, a postoje tri vrste: kožne, tekstilne i plastične bisage. Koža je izdržljiva i klasična, tekstil je povoljan i jednostavan, a tvrdi plastični koferi se mogu zaključati, ali i lako oštetiti.

Odlučite gdje ćete spavati

Ako idete samo na par dana, možda vam je dovoljan samo šator ili čak samo viseća ležaljka ako je vrijeme lijepo. Ali za duže putovanje ćete vjerojatno htjeti više udobnosti i trebat će vam kamper za motocikle.

Ako namjeravate koristiti prikolicu za spavanje koja se zakači za motocikl, trebate uzeti u obzir težinu svog motora i odabrati prikolicu za kampiranje težine do 20 % od ukupne težine motocikla. Trebat će vam i spona da pričvrstite prikolicu na motocikl.

Što se tiče kampera koje vučete motociklom, postoje dvije glavne vrste: sklopiva (pop-up) kamp-kućica i klasična tvrda kamp-prikolica (teardrop ili clamshell). Prva je zapravo hibridni šator koji vučete poput prikolice za teret i postavite je kad dođete na odredište, a druga je poput minijaturnog kampera. Ova druga će, naravno, biti skuplja i imati više sadržaja poput struje, klimatizacije, čak i malene kuhinje, dok je sklopiva kućica lakša i slabije opremljena.

Budite skromni

Koju god opciju odabrali za kampiranje s motociklom, svakako biste trebali ponijeti što manje stvari jer je prostor ograničen, tako da je dobro imati kvalitetnu opremu koja je obično kompaktnija. Ova vrsta kampiranja nije luksuzna, zato zaista spakirajte samo najosnovnije. Svrha je istraživati i uživati u slobodi otvorene ceste i provesti što je moguće više vremena na otvorenom.

Sad kad znate osnove, počnite planirati i krenite na put!