Ima nešto u otkrivanju krajnjih granica što privlači istraživača u svima nama. Saznajte krajnje točke Hrvatske — kako biste ih mogli posjetiti, naravno!

Jedna od najboljih stvari u Hrvatskoj jest dramatičan kontrast između njezine veličine i geografske različitosti. Iako je relativno mala zemlja, odlazak na istok, zapad, sjever ili jug odvest će vas do planina, plaža, otoka i bogatih poljoprivrednih polja. Ovaj prirodni potpuri istaknut je i u krajnjim geografskim točkama Hrvatske.

Najsjevernija točka Hrvatske

Počnimo s najsjevernijom točkom zemlje, Žabnikom, dijelom popularnog grada zvanog Sveti Martin na Muri. Smješteno u Međimurju, ovo područje prava je meka za sve zainteresirane za eko i seoski turizam. Ako vam biciklističke ture kroz doline, isprobavanje lokalnih specijaliteta poput međimurske gibanice i noćenje na simpatičnim seoskim imanjima i hižama zvuči kao idealan odmor, posjetite najsjeverniju točku Hrvatske!

Najzapadnija točka Hrvatske

Odlazak na zapad dovest će vas do grada Savudrije i rta Savudrija, koji su poznati kao najzapadnije točke zemlje. Međutim, stvarna najzapadnija točka Hrvatske zapravo je obližnji rt Lako, pokraj grada Bašanije.

Navedene lokacije toliko su blizu (na manje od jednog kilometra udaljenosti) da jednostavno možete posjetiti obje destinacije i uživati u prekrasnim plažama Savudrije, kao i romantičnom svjetioniku iz 1818. koji se nalazi na rtu. Kad ste već u Istri, bilo bi šteta da ne posjetite još jednu poznatu istarsku destinaciju. Idite južno i navratite do Pule, povijesne ljepotice poznate po rimskom amfiteatru iz 1. stoljeća.

Najistočnija točka Hrvatske 

Zaputite li se u suprotnom smjeru, završit ćete na najistočnijoj hrvatskoj točci, u Rađevcu, koji se nalazi četiri kilometra od Iloka, hrvatskog najistočnijeg grada. Smješten u Srijemu, ovaj šarmantan gradić leži na brdu s pogledom na rijeku Dunav.

Ako postoji jedna stvar koju svi povezuju s Ilokom, onda su to ukusna vina proizvedena u dva poznata vinska podruma. Otići tamo znači obavezno kušati čašu graševine ili traminca — zvuči kao jako naporan posao, zar ne?

Najjužnija točka Hrvatske

Prekrasan arhipelag Palagruža dokazuje da sve što je južnije, ne mora biti tužnije. Najjužnija točka Hrvatske je Galijula, nenaseljeni otočić arhipelaga koji se nalazi šest kilometara od većeg i turistima nešto privlačnijeg otoka Palagruža. Pogled s poznatog svjetionika na Palagruži doseže planinske lance u Italiji za sunčanih dana, a otok nastanjuje stotine rijetkih vrsta biljaka i životinja.

Ako vam se ovo čini predaleko, možete posjetiti rt Oštra na poluotoku Prevlaka blizu Cavtata, odnosno najjužniju točku na kopnu.

Sada ste upoznali točke koje povezuju istok, zapad, sjever i jug Hrvatske — u teoriji. Vrijeme je da ih upoznate i u praksi i posjetite prekrasne krajnje točke naše zemlje!