Kraljevski vinogradi: najbolje hrvatsko vino uzgojeno u ekstremnim uvjetima

Hrana i vino

Blagoslovljeni s više od 2600 sati sunčevog sjaja godišnje, Kraljevski vinogradi blizu otoka Paga dom su nekim od najkvalitetnijih hrvatskih vina.

Photo credits: Kraljevski vinogradi

Hrvatska je poznata po svojim prostranim vinogradima iz kojih nastaju svjetski poznata kvalitetna vina. Pozicionirani na tvrdom dalmatinskom kamenu i zavijeni jedinstvenom mješavinom zraka koji dolazi s Jadranskog mora te planine Velebit, Kraljevski vinogradi u blizini mjesta Petrčane jedno su od mjesta gdje možete vidjeti i kušati probrane sorte vina.

Višestoljetna tradicija proizvodnje vina

Povijest Kraljevskih vinograda počinje s hrvatskim kraljem Petrom Krešimirom IV, koji je ovu zemlju u blizini Petrčana poklonio benediktinskom samostanu Sv. Marije 1066. godine. 1072., jedna od časni u samostanu, sestra Čika, odlučila je tu zemlju pretvoriti u vinograd te je tako započet proces stvaranja onoga što je danas poznato kao Kraljevski vinogradi. Stotinama godina ova zemlja je proizvodila visoko kvalitetna vina sa specifičnom aromom koja svoje korijene ima u korijenima krute dalmatinske zemlje u kojoj je grožđe zasađeno.

I dan danas možete vidjeti da ova zemlja proizvodi neka od najkvalitetnijih hrvatskih vina, ali umjesto samostana, iskusit ćete mjesto na kojem se možete opustiti te naučiti nešto o tradicionalnim načinima proizvodnje vina koji se kontinuirano usavršavaju i prenose s generacije na generaciju.

Rezultati posebne mikroklime

S pogledom na grad Zadar, otoke zadarskog arhipelaga i planinu Velebit, Kraljevski vinogradi smješteni su na brdima nedaleko od mjesta Petrčane i Punta Skala. Visoka kvaliteta grožđa koje se koristi u proizvodnji vina Kraljevskih vinograda dobiva se savršenom kombinacijom zelenih travnjaka, plavog neba, vrućeg sunca i bistrog plavog mora. Svi ti elementi zajedno tvore jedinstvenu mikroklimu koja je savršena za proizvodnju crnih i bijelih sorti vina. Više od 2600 sati izravnog sunčevog sjaja godišnje osigurava dovoljnu količinu topline za rast grožđa, dok bura i jaki vjetar s Velebita vinogradu pružaju svježinu.

Najbolje sorte vina visoke kvalitete

Kako bi osigurali najvišu moguću kvalitetu te najbolju aromu svojih vina, Kraljevski vinogradi proizvode samo pet sorti vina.

  1. Pošip
    Njegov voćni okus, karakteristična aroma s notama marelice i smokve te blistava zlatnožuta boja Pošip čine savršenim dodatkom svim ribljim jelima, školjkama i bijelom mesu.
  2. Plavac mali
    Jedno od najboljih hrvatskih crnih vina, Plavac mali, ističe se svojom tamnom crvenom bojom i usklađenim okusima kojima dominiraju voćne arome trešnje i šljive.
  3. Crljenak
    Crljenak je stara hrvatska autohtona sorta vina koja potječe još iz 15. stoljeća. Voćnog je okusa i vrlo pitak, s aromom koja je posebno naglašena mješavinom borovnica, kupina, šljiva i malina.
  4. Rose Scuro
    Savršeno za proljeće i ljeto, Rose Scuro je blago i vrlo pitko vino s jedinstvenom cvjetnom aromom i naglašenim nijansama višnje i trešnje.
  5. Muškat
    Izvrstan kao aperitiv koji se često uparuje s laganim jelima, desertima i raznim slasticama, Muškat je slatko, polusuho vino sa snažnom cvjetnom aromom.

Ako se nađete u kampu Šimuni, svakako posjetite restoran Mali Raj u kojem možete uživati u velikom izboru nevjerojatnih vina iz Kraljevskih vinograda.

_____

Sada kada znate sve o Kraljevskim vinogradima i najboljim hrvatskim vinima, sve što trebate je rezervirati svoj idealan odmor u kampu Šimuni i započeti sa otkrivanjem lokalnih delikatesa!