Lunjski maslinik: probajte jedno od najboljih maslinovih ulja u Hrvatskoj

Hrana i vino

Otok Pag krije jedan od najstarijih maslinika na svijetu, čija stabla već više od tisuću godina uspijevaju na dalmatinskom kršu i suncu.

Iako se njena svrha s godinama mijenjala, maslina i njezini plodovi su kroz povijest bili snažno prisutni u ljudskim životima. Danas je sveti gral kozmetičke industrije i delikatesa kulinarskog svijeta, a nekad se njezino skupocjeno ulje koristilo kao sredstvo plaćanja. Na sjeveru Paga, u malenom Lunu, i dalje postoje stabla koja svjedoče o tim davnim vremenima.

Tisuću godina rasta

Naselje na sjevernom rtu Paga skriva maleni, egzotični kutak zemlje gdje na 24 hektara raste 80 000 maslina. Među njima raste čak 1500 stabala starijih od tisuću godina — radi se o sorti oblica, cijepljenoj na podlogu divlje masline Olea oleaster. Ova izvorna mediteranska vrsta rodi na samo još dvije lokacije u svijetu, u Grčkoj i Izraelu, ali se Lun izdvaja po nevjerojatnom broju tisućljetnih maslina koncentriranih na tako malenom području. Šetnja maslinikom je nezamisliva bez posjeta najstarijoj očuvanoj maslini, samonikloj prije više od 1600 godina, koja još dan danas čvrsto stoji pored makadamskog puta.

Tekuće zlato

Ujesen vrijedni Lunjani ručno beru zrele plodove od kojih se radi vrhunsko maslinovo ulje. Čisti, nježni okus lunjskog ulja privlači nepca još od rimskoga doba, kada je bilo cijenjeno u carskim krugovima. Hrvatsko ulje je i danas poznato u svijetu po svojoj prvoklasnoj kvaliteti, a u restoranima kampa Šimuni imate priliku probati ovu vrhunsku delikatesu.

Na drugim mjestima divlju maslinu ugrožava sječa, požari i nemar ljudske ruke, no ne i u lunjskom masliniku, koji je 1963. proglašen jedinstvenim botaničkim rezervatom. U ovoj oazi mira on uspijeva preživjeti u suživotu s plavim morem, dalmatinskim kamenom i mještanima koji tradiciju maslinarenja gaje od davnina. Ovaj dragulj je samo jedan od razloga zašto posjetiti Pag, a smještaj u kampu Šimuni vam nudi idealnu priliku da istražite sve čari otoka.