Saznajte sve o najboljim nautičkim lokacijama na obali i i otplovite na valovima ljetne zabave.

Ako razmišljate o tome da unajmite brod i plovite lijepim, plavim Jadranom, čeka vas prava poslastica! Mnogobrojni otoci, šarmantni obalni gradovi i kristalno čisto more savršeni su za morsku avanturu, zato pročitajte tekst u nastavku i počnite planirati svoju ljetnu turneju.

Cijena

Prije nego što pokušate ovakav pothvat, vjerojatno će vam se po glavi vrtiti brojna pitanja o cijenama sidrenja jahte ili broda u Hrvatskoj. Nažalost, nema jednostavnog odgovora. Svaka marina ima drukčije cijene, a kako je Hrvatska postala poprilično popularna destinacija za nautički turizam, te cijene nisu nimalo jeftine. Međutim, kada usporedimo s drugim mediteranskim zemljama, kvaliteta usluge koja se dobije zauzvrat vrijedna je svake kune.

Na godišnjoj razini cijene veza mogu doseći desetke tisuća kuna (ovisno o veličini broda), no recimo, dva tjedna jedrenja unajmljenim plovilom može pomnim planiranjem postati apsolutno ostvariva opcija koja je unutar vašeg budžeta.

Split i okolni otoci

Prije svega, morate biti svjesni da su srednjedalmatinski otoci i splitsko područje izuzetno popularne lokacije za jedrenje, tako da dolaze i s nešto većom cijenom. Nimalo iznenađujuće, kad znamo da ovi otoci posjeduju iznimni ljepotu koju vrijedi platiti!

Milna na Braču, Vis i Komiža na otoku Visu, Maslinica na Šolti i Palmižana na Hvaru – sve su to lokacije na kojima možete vezati plovilo većih dimezija. Cijena sidrenja na tim otocima otprilike iznosi 200 do 700 eura tjedno (ovisno o dimenzijama broda).

Lastovo i Dubrovnik

Jedne od najljepših marina u Hrvatskoj nesumnjivo su one skrivene na izoliranom otoku i Parku prirode Lastovo. Saplun, Skrivena luka, Škoj od Zaklopatice i Vejo Lago su uvale koje mogu držati 12 do 15 brodova, a kako se radi o strogo zaštićenom području, sidrenje se radi na način koji je ekološki prihvatljiv i ne ugrožava vegetaciju mora. Lastovo je ipak poznato po svojim koraljima te bi bilo šteta ičime nauditi toj jedinstvenoj ljepoti!

A kad ste već na jugu, svakako se morate zaputiti i do Dubrovnika, bisera naše obale. Brod možete usidriti na jednoj od par dubrovačkih marina (među kojima je najpoznatija ACI marina), a zatim se uputiti na istraživanje čarobnih gradskih zidina.

Pag

Ako razmišljate o plovidbi oko Paga, nemate se što brinuti. Camping Village Šimuni ima marinu u kojoj se možete usidriti, samo je potrebno najaviti se i rezervirati mjesto prije dolaska. Zatim se možete uputiti na plovidbu krasnim morem oko Paga, a predlažemo da posjetite i obližnje otoke Olib, Silbu i Maun.

Zabranjena sidrišta u Hrvatskoj

Prije plovidbe, uvijek provjerite krajnju lokaciju gdje se planirate usidriti i vidite gdje je točno dozvoljeno sidrenje. Primjerice, Nacionalni park Kornati je poznati nautički raj, ali i on ima zone koje su pod strogom zaštitom, pa se plovila mogu usidriti samo na posebnim mjestima (Stiniva, Lupeška, Šipnate, Koromašna, itd.). Provesti noć na brodu tamo gdje je zabranjeno može se činiti primamljivo, ali poštujte prirodu koju pokušavamo očuvati i umjesto toga posjetite postojeće marine.

Sad kad znate najbolje marine i okvirni cjenovni rang, ostalo je samo još da pročitate par turističkih savjeta za posjet hrvatskoj obali i voilà – spremni ste za savršen nautički odmor!