Nacionalni park Brijuni: prekrasno hrvatsko otočje s netaknutom prirodom

Izleti i avanture

Mislili ste da na Mediteranu nema zebri i slonova? Iznenadili biste se!

Brijunski arhipelag se sastoji od 14 otoka i otočića kojima vlada najšarolikiji biljni i životinjski svijet u cijeloj Istri. Nevjerojatan krajolik ovih otoka privlači mnoštvo turista koji svakodnevno posjećuju ovaj nacionalni park u potrazi za jedinstvenim iskustvom. Najveći i najposjećeniji je Veliki Brijun, na kojem možete iskusiti pravi safari, vidjeti stope dinosura i opaziti divlje muflone koji se njime šeću.

Mješavina Mediterana i egzotike

Flora Brijuna uvelike doprinosi sveukupnoj bioraznolikosti u Hrvatskoj. Samo na Velikom Brijunu ima više od 600 različitih biljnih vrsta (iako prevladavaju makija i česmina), a mnoge fascinira prisutnost primorske makovice i divljih krastavaca, koji su vrlo rijetki na ostatku istarske obale. Pažnju privlači i zimzeleni grm jagodnjak, ali nemojte da vas zavara njegovo atraktivno ime! Naime, previše njegovih bobica može izazvati probavne smetnje, koliko god vas podsjetile na slatke jagode. Još su stari Rimljani bili svjesni fatalnih bobica, za koje je vrijedilo pravilo num tantum edo — “jedem samo jednu”.

Biljni pokrov Brijuna je većinom tipično mediteranski, ali postoji par iznimaka egzotičnijeg podrijetla, poput pinije, eukaliptusa i sekvoje, drveća koja ne možete pronaći u drugim dijelovima Hrvatske. Neka od tih impresivnih stabala samotno stoje usred prostranih brijunskih livada i pažnju privlače neobičnim “krunama”, krošnjama koje su srne oblikovale brsteći njihovo lišće.

Jedinstveno životinjsko carstvo

Jeleni, zečevi i mufloni samo su neki od brojnih stanovnika brijunskog otočja koji nesmetano uživaju na širokim, zelenim poljanama. Ako posjetite otoke na kraju ljeta, možda naiđete na zviždarke i patke kojima Brijuni služe kao odmaralište na dugačkom putovanju prema jugu.

Na sjevernom rubu Velikog Brijuna žive egzotične vrste karakteristične za Južnu Ameriku, Aziju i Afriku. Neobične za naše podneblje, one su svoj dom ipak pronašle na prostoru safari parka, gdje se slonovi, ljame, zebre, deve i nojevi druže na zatvorenom području od devet hektara. Osim njih, u parku se nalaze i domaće vrste poput koza, magaraca, istarskih ovaca te poznatih boškarina, autohtonih istarskih goveda.

Nekada davno su Brijunima hodale nešto opasnije životinje. Stope dinosaura stare 125 milijuna godina mogu se vidjeti na četiri mjesta u nacionalnom parku, a među njima jasno možete razaznati korake teropoda, mesoždera visokih 7 metara koji su imali tri prsta na nogama.

Ostale ljepote istarskog poluotoka

Istarska priroda, čija je kruna nacionalni park Brijuni, ipak nije samo lijepa i ugodna oku. U njenom tlu također rastu tartufi, jedinstvena kulinarska delicija koju pod zemljom pronalaze posebni psi i svinje tragači. Od četiri različite vrste ovih gljiva, bijeli tartufi su najekskluzivniji, zbog čega gurmani diljem svijeta dolaze u Istru.

Sline vam cure pri pomisli na sočni goveđi biftek s tartufima i famoznim istarskim fužima? Rezervirajte smještaj i uživajte u ovim i drugim autohtonim hrvatskim jelima u restoranima kampa Šimuni, odakle također možete na dnevni izlet u nacionalni park Brijuni!