Mislili ste da na Mediteranu nema zebri i slonova? Iznenadili biste se!

Brijunski arhipelag se sastoji od 14 otoka i otočića kojima vlada najšarolikiji biljni i životinjski svijet u cijeloj Istri. Nevjerojatan krajolik ovih otoka privlači mnoštvo turista koji svakodnevno posjećuju ovaj nacionalni park u potrazi za jedinstvenim iskustvom. Najveći i najposjećeniji je Veliki Brijun, na kojem možete iskusiti pravi safari, vidjeti stope dinosura i opaziti divlje muflone koji se njime šeću.

Istražite prirodne ljepote Nacionalnog parka Brijuni

Flora Brijuna uvelike doprinosi sveukupnoj bioraznolikosti u Hrvatskoj. Samo na Velikom Brijunu ima više od 600 različitih biljnih vrsta (iako prevladavaju makija i česmina), a mnoge fascinira prisutnost primorske makovice i divljih krastavaca, koji su vrlo rijetki na ostatku istarskog poluotoka.

Pažnju privlači i zimzeleni grm jagodnjak, ali nemojte da vas zavara njegovo atraktivno ime! Naime, previše njegovih bobica može izazvati probavne smetnje, koliko god vas podsjetile na slatke jagode. Još su stari Rimljani bili svjesni fatalnih bobica, za koje je vrijedilo pravilo num tantum edo — “jedem samo jednu”.

Biljni pokrov Brijuna je većinom tipično mediteranski, ali postoji par iznimaka egzotičnijeg podrijetla, poput pinije, eukaliptusa i sekvoje, drveća koja ne možete pronaći u drugim dijelovima Hrvatske. Neka od tih impresivnih stabala samotno stoje usred prostranih brijunskih livada i pažnju privlače neobičnim “krunama”, krošnjama koje su srne oblikovale brsteći njihovo lišće.

Gdje se nalazi Nacionalni park Brijuni?

Nacionalni park Brijuni nalazi se uza zapadnu obalu istarskog poluotoka, u blizini grada Fažane, do kojega se lako može doći iz Pule ili Rovinja.

Najbolje vrijeme za posjet

Brijuni su prekrasni tokom cijele godine, ali ljeto je najpopularnije vrijeme za posjet. Međutim, ako želite izbjeći gužve i uživati u nešto blažim temperaturama, najbolje je odabrati proljeće ili jesen.

Kako doći do Nacionalnog parka Brijuni

Do parka možete doći trajektom iz luke Fažana nedaleko od Pule ili Rovinja. Vožnja trajektom do glavnog otoka Veli Brijun traje oko 15 minuta i uključena je u cijenu karte.

Ulaznice za Nacionalni park Brijuni

Ulaznice za Nacionalni park Brijuni mogu se kupiti na blagajni u Fažani ili putem interneta. Cijene ovise o sezoni, dobi i vrsti ture koju odaberete.

Mjesta koja morate posjetiti u Nacionalnom parku Brijuni

Otok Veli Brijun

Veli Brijun je najveći i najposjećeniji otok u cijelom parku, a krase ga živopisan krajolik, drevne ruševine, egzotične životinje i brojne kulturne atrakcije.

Mediteranski vrt

Mediteranski vrt je botaničko čudo koje sadrži raznoliku zbirku od 169 biljnih vrsta iz cijelog svijeta, od kojih svaka ima vlastiti QR kod koji omogućuje da saznate više o njima. 

Crkva Svete Marije

Ova povijesna znamenitost izgrađena je u 6. stoljeću. Naknadno je obnovljena i pretvorena u benediktinski samostan, a bila je u uporabi sve do 14. stoljeća.

Ostaci drevnih rimskih vila

Ostaci vila razasutih po Brijunima pružaju fascinantan uvid u raskošan život starih Rimljana. Najveća od njih potječe iz 1. stoljeća prije Krista!

Utvrda Minor

Utvrda Minor dobro je očuvana tvrđava izgrađena za vrijeme austrijske vladavine u 19. stoljeću i predstavlja najveću građevinu svoje vrste na Jadranu. Bila je pod upravom vojske sve do 2001. godine, kada postaje dom kazališta Ulysses.

Titova ljetna rezidencija

Titova ljetna rezidencija povijesna je vila u kojoj je bivši jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito redovito provodio godišnji odmor. Posjetitelji mogu razgledati zgradu, istražiti njezine raskošni interijer te naučiti o Titovu životu i ostavštini.

Otisci dinosaura

Nekada davno su Brijunima hodale nešto opasnije životinje. Stope dinosaura stare 125 milijuna godina mogu se vidjeti na četiri mjesta u nacionalnom parku, a među njima jasno možete razaznati korake teropoda, mesoždera visokih 7 metara koji su imali tri prsta na nogama.

Safari — upoznajte jedinstveno životinjsko carstvo

Safari na Brijunima posjetiteljima pruža priliku za uživanjem u mnoštvu egzotičnih i ugroženih životinjskih vrsta, uključujući zebre, slonove, dupine ili ljame, od kojih mnoge slobodno lutaju otokom. Nezaboravna je to pustolovina za sve ljubitelje prirode.

Vanjske aktivnosti na Brijunima

Osim razgledavanja i vođenih tura, na Brijunskim otocima možete uživati u raznim aktivnostima, uključujući biciklizam, planinarenje, plivanje i ronjenje s maskom.

Obilasci Brijuna s vodičem

Obilasci Nacionalnog parka Brijuni dostupni su na nekoliko jezika i provode vas kroz sve ključne atrakcije, dijele fascinantne priče i pružaju jedno upečatljivo poučno iskustvo.

Smještaj u Nacionalnom parku Brijuni

Postoji nekoliko hotela i vila u kojima možete odsjesti, od kojih su najpopularniji Hotel Neptun i Hotel Istra. Za razliku od ostalih hrvatskih nacionalnih parkova, ovdje kampiranje nije dozvoljeno.

Jedinstveno životinjsko carstvo

Jeleni, zečevi i mufloni samo su neki od brojnih stanovnika brijunskog otočja koji nesmetano uživaju na širokim, zelenim poljanama. Ako posjetite otoke na kraju ljeta, možda naiđete na zviždarke i patke kojima Brijuni služe kao odmaralište na dugačkom putovanju prema jugu.

Na sjevernom rubu Velikog Brijuna žive egzotične vrste karakteristične za Južnu Ameriku, Aziju i Afriku. Neobične za naše podneblje, one su svoj dom ipak pronašle na prostoru safari parka, gdje se slonovi, ljame, zebre, deve i nojevi druže na zatvorenom području od devet hektara. Osim njih, u parku se nalaze i domaće vrste poput koza, magaraca, istarskih ovaca te poznatih boškarina, autohtonih istarskih goveda.

Ostale ljepote istarskog poluotoka

Istarska priroda, čija je kruna nacionalni park Brijuni, ipak nije samo lijepa i ugodna oku. U njenom tlu također rastu tartufi, jedinstvena kulinarska delicija koju pod zemljom pronalaze posebni psi i svinje tragači. Od četiri različite vrste ovih gljiva, bijeli tartufi su najekskluzivniji, zbog čega gurmani diljem svijeta dolaze u Istru.

Pripremite se za pustolovinu na Brijunima

Jedva čekate upoznati Hrvatsku i kušati gurmanska jela poput bifteka s tartufima i prilogom istarske tjestenine fuži? Rezervirajte svoj boravak u Kampu Šimuni i kušajte razne hrvatske specijalitete u jednom od naših restorana! Ako pak planirate jednodnevni izlet u Nacionalni park Brijuni, samo nam se obratite putem ovog kontaktnog obrasca i pomoći ćemo vam da se ta želja ostvari!