Nacionalni park Kornati: nautički raj s 89 nezaboravnih otoka, otočića i hridi

Izleti i avanture

Veličanstveni arhipelag je idealno odredište za rekreativce, ljubitelje prirode i sve one koji uživaju u aktivnom odmoru.

Kornati su otočna skupina uz obalu Dalmacije, smještena u blizini gradova Zadra i Šibenika. Zbog zanimljive strukture terena i raznolikosti života u vodama arhipelaga, od 1980. godine službeno su zaštićeni kao nacionalni park.

Kornatski arhipelag

Brojevi govore sami za sebe: zapanjujućih 89 otoka, otočića i hridi prostire se na 220 km2 vode, pa se lokalno stanovništvo ponekad šali o tome da postoji “onoliko Kornatskih otoka koliko ima dana u godini”. Jedna od neobičnih geomorfnih osobina Kornata su strme litice koje obilaze otoke i okreću se prema otvorenom moru. Jedinstvena pojava često se naziva “krunom” otoka, a mnogi ju smatraju izvorom imena Kornati.

Prirodni život

Kao i mnogi nacionalni parkovi u Hrvatskoj, Kornati imaju obilje raznolikih biljnih i životinjskih vrsta, više nego bilo koji drugi dio Jadrana! To je dom za 537 biljnih vrsta, 226 vrsta algi i 850 vrsta životinjskog svijeta. Sredozemna medvjedica jedna je od najrjeđih sisavaca na svijetu, a u prošlosti je posjećivala upravo ove otoke.

Ako vas je čitanje upravo inspiriralo da posjetite ovu prirodnu ljepotu, ali bez gnjavaže i stresa planiranja, jednostavno rezervirajte jedan od kornatskih izleta iz kampa Šimuni, koji je također dostupan za druge obližnje nacionalne parkove.

Raj za ronjenje

Biološka raznolikost u vodama arhipelaga je toliko zapanjujuća da ronioci diljem svijeta dolaze doživjeti prekrasne podvodne krajolike. Autonomno ronjenje je ekskluzivno za kvalificirane ronioce, ali oni koji nemaju iskustva mogu pokušati roniti. Koristite samo ronilačku masku i zadržite se iznad razine podmornica, ali još uvijek vam omogućuje da pogledate ispod mora. Oni koji radije provode svoje vrijeme na površini, mogu uzeti brod i ploviti kornatskim arhipelagom, pravim labirintom otoka!

Netaknuta priroda

Još jedna stvar koja Kornate čini tako posebnom je da je nenaseljena. Na otocima nema gradova ili naselja osim u nekoliko ustanova u kojima posjetitelji mogu jesti i piti. Jedini tragovi prošlih stanovnika su duge staze suhozida. Ove dugotrajne građevine izgrađene su slaganjem kamenja bez žbuke ili bilo čega drugog kako bi ih se svezalo, zbog čega je sada uključeno u UNESCO-ov popis nematerijalne baštine.

Sada kada znate sve o čarima Nacionalnog parka Kornati, odaberite svoj smještaj u Camping Villageu Šimuni, najboljoj polazištu za istraživanje dalmatinskih prirodnih ljepota!