Uronite u čaroliju Nacionalnog parka Krka — donosimo vam vodič za planiranje izleta kako biste mogli potpuno uživati u očaravajućoj prirodi.

Hrvatska se može pohvaliti s čak osam nacionalnih parkova, među kojima se posebno ističe onaj smješten u središnjem dijelu Dalmacije — Nacionalni park Krka. Osim po netaknutoj prirodi i bogatom životinjskom svijetu, ovo je mjesto poznato po impresivnim slapovima koje svake godine posjeti oko čak milijun turista. Taj podatak ne čudi, s obzirom na spektakularno prirodno okruženje koje se tamo nalazi — zapanjujući prizori, svjež zrak i hipnotizirajuće žuborenje slapova idealno su utočište od užurbanosti modernog života.

Posjet Nacionalnom parku Krka odličan je izbor ako ste u potrazi za jednodnevnom ili dvodnevnom vikend-destinacijom, ali za ovaj se izlet treba dobro pripremiti — kako biste maksimalno iskoristili svoj posjet, u nastavku doznajte korisne informacije koje će vam pomoći u planiranju i osigurati da vaše putovanje prođe što ugodnije.

Otkrivanje prirodnih ljepota Nacionalnog parka Krka

Nacionalni park Krka dom je brojnih biljnih i životinjskih vrsta pa zaljubljenici u prirodu sigurno neće ostati razočarani — tamo se kriju 22 vrste orhideja, od kojih se čak pet smatra ugroženima. Životinjski je svijet jednako raznolik, a u parku obitavaju neke endemske, rijetke i ugrožene vrste među kojima su slatkovodni puževi, vidra, veliki potkonjak, čovječja ribica i dalmatinski špiljski konjic. Krka je također stanište različitih vrsta, ptica, insekata i riba.

Gdje se nalazi Nacionalni park Krka?

Nacionalni park Krka smješten je u središnjoj Dalmaciji, uz rijeku Krku. Što se tiče većih gradova u blizini, park je svega 15 kilometara udaljen od Šibenika pa u svoj izlet možete uključiti i obilazak ovog mjesta, bogatog srednjovjekovnim spomenicima. Ako ste ipak stacionirani u Zadru ili Splitu, od Nacionalnog parka Krka dijeli vas oko 80 kilometara.

Putovanje do Nacionalnog parka Krka

Put do Nacionalnog parka Krka vrlo je praktičan zahvaljujući raznovrsnim opcijama prijevoza iz obližnjih gradova. Ako se tamo uputite iz Šibenika, računajte da će vožnja autom trajati svega pola sata, a autobusom oko 45 minuta. Iz Splita, koji je udaljen oko 80 kilometara, autom biste trebali stići za sat i 15 minuta, dok će vožnja busom trajati nešto duže, a isto vrijedi za putovanje iz Zadra.

Za one koji dolaze iz Zagreba, putovanje do Šibenika će trajati oko četiri sata, odakle se lokalnom autobusnom linijom treba uputiti do parka. Ako ipak preferirate vođene ture, mogućnosti ima pregršt, a u njih je uglavnom uključen i prijevoz. Organizirani tip posjete moguće je ugovoriti čak i s otoka Paga, odnosno iz Kampa Šimuni i iskoristiti dan odmora za bezbrižan obilazak ovog prirodnog dobra.

Ulaznice za Nacionalni park Krka

Ulaznice za Nacionalni park Krka mogu se kupiti online, a cijene redovnih ulaznica za odrasle variraju od 5 do 7 eura, ovisno o dobu godine, kao i o dijelovima parka koje želite posjetiti. Djeca i studenti mogu nabaviti ulaznice po cijeni od oko 4 eura. Za detaljnije informacije o cijenama ulaznica i uključenim uslugama svakako posjetite web stranicu Nacionalnog parka Krka.

Nezaobilazna mjesta Nacionalnog parka Krka

Skradinski Buk

skradinski buk

Skradinski Buk najduža je sedrena barijera u Europi. Ako se nađete u blizini ovog jedinstvenog slapa, ne propustite istražiti njegovu okolicu koju čini prekrasna kružna staza, duga čak 1900 metara. Posebnom se atrakcijom Skradinskog Buka smatraju ostaci hidroelektrane Krka iz daleke 1895. godine, koja je bila jedan od prvih elektroenergetskih sustava na svijetu.

Roški Slap

roški slap

Roški Slap smješten je tridesetak metara od izvora rijeke Krke, a čine glavni ga slapovi do čak 22,5 metara visine, brojni rukavci, kaskade i sedreni otoci koji formiraju oblik ogrlice. Roški je slap, između ostalog, poznat po obnovljenim vodenicama i cesti iz vremena Rimskog Carstva, stoga ne čudi što svake godine privlači posjetitelje željne doživljaja prirodne, ali i kulturne baštine Hrvatske.

Visovac

Otok Visovac od 1445. je godine dom Franjevačkog samostana Majke od Milosti i Crkve Gospe Visovačke. U samostanu se čuva impresivna kolekcija arheoloških artefakata, povijesnih crkvenih odjevnih predmeta i posuda, vrijednih knjiga i inkunabula, što dovoljno govori o važnosti ovog otočića za ukupnu hrvatsku baštinu.

Kupanje u Nacionalnom parku Krka

Mnogi se, i prije nego što uživo posvjedoče ljepotama rijeke Krke, pitaju je li u Nacionalnom parku dopušteno kupanje. Iako je u svrhu zaštite okoliša zabranjeno plivati u blizini Skradinskog buka, na označenim se područjima moguće osvježiti i uživati u čistoj vodi. Okupati se možete na lokacijama slabijeg prometa, ali imajte na umu da je svaki ulazak u rijeku na vlastitu odgovornost.

Organizirane ture

Organizirane ture u Nacionalnom parku Krka popularne su zbog svoje praktičnosti — omogućavaju uslugu prijevoza i iskustvo bez stresa, a ne zahtijevaju ni suviše planiranja. Međutim, takvi organizirani obilasci najčešće podrazumijevaju unaprijed određenu rutu, što može ograničiti mogućnosti samostalnog istraživanja i stvoriti osjećaj žurbe.  

Smještaj u blizini Nacionalnog parka Krka

Ako planirate posjetiti Nacionalni park Krka, svakako na vrijeme rezervirajte svoj smještaj. Ako vam je blizina važan faktor, proučite opcije koje se nude u obližnjim gradovima poput Skradina, Lozovca i Drniša.

U sklopu samog nacionalnog parka smještaj je moguć samo za studijske posjete, terenski rad, kongrese i druge kulturne, znanstvene, obrazovne ili volonterske programe, a cijene možete provjeriti na web stranici parka. Za one željne što autentičnijeg iskustva u prirodi, odličan bi izbor mogli biti i kampovi u blizini!

Provedite nezaboravan odmor u Hrvatskoj

U potrazi ste za jednodnevnom ili vikend-destinacijom? Onda svakako uzmite u obzir Nacionalni park Krka! Na obilazak ovog prirodnog blaga smještenog u srednjoj Dalmaciji možete se odvažiti tijekom godišnjeg odmora — ako ga još uvijek niste isplanirali, razmislite o boravku na otoku Pagu. Kamp Šimuni, osim brojnih aktivnosti, nudi i mogućnost organiziranih izleta, pa možete iskoristiti priliku da posjetite i Nacionalni park Krka. Kontaktirajte nas putem obrasca i rezervirajte smještaj već danas.