Dobrodošli na Mljet, najzeleniji otok u Hrvatskoj. Ovaj netaknuti komad raja ovjenčan bujnom mediteranskom vegetacijom, čistim morem i pješčanim obalama zasigurno će vas oduševiti.

Poznata po svojoj zadivljujućoj Jadranskoj obali, Hrvatska je zemlja čije su brojne prirodne ljepote i kulturna blaga jamstvo velikih avantura. Mediteranska klima zemlji pruža topla ljeta i blage zime, što je čini savršenom destinacijom za ljubitelje aktivnosti na otvorenom i sunčevih zraka. Među mnogobrojnim hrvatskim otocima Mljet se ističe netaknutom ljepotom i bogatom poviješću, što ga čini nezaobilaznim mjestom za svakog posjetitelja u potrazi za autentičnim jadranskim iskustvom.

Povijest i prirodna bogatstva Mljeta

Mljet, koji se često naziva i „Zeleni otok”, jedan je od najstarijih i najraznolikijih nacionalnih parkova u Hrvatskoj. Njegova povijest seže sve do davnih vremena, a to se očituje u sačuvanim tragovima neolitičkih naselja. Tijekom svoje povijesti Mljet je bio pod utjecajem različitih civilizacija, uključujući Grke, Rimljane i Mlečane, od kojih je svaka ostavila svoj trag na kulturi i arhitekturi otoka.

Jedna od najupečatljivijih karakteristika otoka njegovi su netaknuti krajolici. Stoljećima su ove guste šume, kristalno bistra jezera i stjenovita obala privlačili posjetitelje iz dalekih krajeva. Danas ga pak posebno vole zaljubljenici u prirodu i avanturizam.

Gdje se nalazi Nacionalni park Mljet?

Nacionalni park Mljet nalazi se na zapadnom dijelu otoka i prostire se na površini od 5375 hektara. Ovaj park osnovan 1960. godine poznat je po dvama slanim jezerima, Velikom i Malom jezeru, koji su uskim kanalima povezani s morem. Omeđena šumom i prošarana malim otočićima, ti prirodni dragulji stvaraju posebno jedinstvenu i mirnu atmosferu.

Najbolje vrijeme za posjet

Najbolje vrijeme za posjet Nacionalnom parku Mljet svakako su proljetni i jesenski mjeseci, kada su temperature niže, a gužve osjetno manje. Zahvaljujući dugim sunčanim danima, ljeta mogu biti prilično gužvovita, tako da je dobro planirati posjet izvan sezone ako želite svoj mir.

Kako doći do Nacionalnog parka Mljet

Do Nacionalnog parka Mljet možete doći na nekoliko načina. Najbliže zračne luke nalaze se u Dubrovniku i Splitu, odakle trajekti redovito plove do otoka. Iz Dubrovnika možete doći trajektom do Sobre ili Polače (80-ak minuta), a iz Splita trajektom do Pomene (oko 3 sata).

Osim toga, možete se dovesti autom ili busom preko poluotoka Pelješca. Kada napokon stignete, otok i park možete istražiti pješice, biciklom ili kajakom kako biste u potpunosti uronili u njegove prirodne ljepote.

Karte za Nacionalni park Mljet

Kao i brojni drugi hrvatski nacionalni parkovi, Mljet je otvoren tijekom cijele godine. Ulaznice se mogu kupiti na ulazu ili putem interneta. Cijene variraju ovisno o sezoni i nekolicini drugih faktora, a postoje popusti za djecu, studente i umirovljenike i online kupce. Cijena uobičajene karte za odrasle koštat će vas oko 25 eura ljeti i 15-ak eura van sezone.

Unutar parka organiziraju se vođene ture i izleti brodom, dajući posjetiteljima jedinstvenu priliku da pobliže istraže najčarobnije zakutke otoka.

Mjesta koja morate posjetiti na Mljetu

  • Veliko i Malo jezero: Ova dva povezana slana jezera središnji su dio turističke ponude parka, a krase ih prekrasne vizure i prilike za kupanje, kajakaranje i planinarenje.
  • Saplunara: Poznata po netaknutim pješčanim plažama i bistrom moru, Saplunara je pravi raj za kupače. Bilo da tražite romantično sklonište ili zabavan obiteljski izlet, ne možete pogriješiti s ovim mjestom.
  • Plaža Sutmiholjska: Smještena u osamljenoj uvali, šljunčana plaža Sutmiholjska idealna je za sve koji traže mir i tišinu okruženi zadivljujućom prirodom.
  • Selo Polača: Ovo drevno naselje sadrži impozantne rimske ruševine, uključujući dobro očuvanu palaču i baziliku iz 6. stoljeća, koje pružaju uvid u bogatu povijest Mljeta.
  • Samostan sv. Marije: Ovaj dražesni benediktinski samostan izgrađen u 12. stoljeću smješten je na otočiću Velikog jezera i može se lako doseći čamcem ili brodom.
  • Odisejeva špilja: Prema lokalnoj legendi, ova morska špilja na južnoj strani otoka služila je kao utočište mitskom grčkom junaku Odiseju. Posjetitelji imaju priliku istražiti špilju i pronaći njegove tajanstvene odaje ponad azurnih voda.

Aktivnosti na otvorenom na Mljetu

U Nacionalnom parku Mljet možete uživati u raznim aktivnostima, uključujući planinarenje, biciklizam, kajakarenje, ronjenje i jedrenje. Zahvaljujući prekrasnim krajolicima i prirodnoj raskoši, otok je pravi raj za zaljubljenike u prirodu i avanturiste.

Vođeni obilasci Mljeta

Svi oni koji žele izbliza upoznati blagodati otoka mogu se pridružiti vođenim grupnim turama koje upoznaju posjetitelje s drevnim ruševinama, tradicionalnim selima i drugim skrivenim draguljima otoka. Što više volite: ležernu šetnju šumom ili sportski izlet pun adrenalina? Zašto ne biste ostvarili i jedno i drugo!

Smještaj na Mljetu

Mljet nudi razne mogućnosti smještaja, od luksuznih odmarališta do ugodnih pansiona i kampova. Bez obzira na to tražite li osamljeno mjesto za odmor ili živopisno primorsko naselje, na ovom šarmantnom otoku sigurno ćete pronaći savršeno mjesto za boravak.

Osunčani otok iz snova čeka na vas 

Posjet Mljetu neizbježno ostavlja neizbrisiv trag na duši svakog posjetitelja. Od trenutka kada zakoračite na oba očarani ste mirnom atmosferom otoka i netaknutim krajolicima koji vas pozivaju na istraživanje. Dok sunce miluje drevne zidove samostana sv. Marije, šapat povijesti ispunjava zrak prožet solju i mirisom borovih iglica. Ovo je posebno mjesto gdje vrijeme usporeno teče, a brige odnosi povjetarac puštajući vas da uživate u trenucima mirnog sjedinjenja s prirodnim svijetom.

Da biste svoj boravak na Jadranu učinili još čarobnijim, razmislite o posjetu šarmantnom Kampu Šimuni. Sve što trebate učiniti jest obratiti nam se putem našeg kontaktnog obrasca, a mi ćemo se pobrinuti za sve ostalo!