Saznajte kako da vam se djeca zaljube u prirodu: odaberite prave knjige na temu kampiranja i uživajte u novootkrivenom veselju oko kampiranja.

Kampiranje s djecom može biti jako zabavno, ali pomoći im da se zaljube u ideju kampiranja može se činiti kao zastrašujući pothvat. Često je slučaj da prvo trebate osvijestiti svoje mališane o tome kako je kampiranje sjajno. To znači da imate velik zadatak pred sobom — potaknuti ih da žude za istraživanjem prirode. Jedan od načina da kampiranje djeci učinite poželjnijim i ugodnijim jest da im unaprijed date knjige na temu kampiranja ili ponesete knjige na put. Kako bi se djeca zaljubila u ovu ideju, trebali biste ih polako upoznati sa sjajnim vizualnim i tekstualnim sadržajem od kojeg će jedva čekati krenuti. 

Postoji mnogo opcija kad se radi o knjigama o kampiranju za djecu, zato na našem popisu možete pronaći najbolje od žanrova kao što su klasične avanturističke priče, edukativni vodiči, slikovnice i zbirke priča. 

Što se tiče preporuka za lokaciju, imamo savršeno mjesto za vašu obitelj gdje možete istraživati i uživati u svemu što prekrasan Jadran nudi. No prvo saznajte više o kulturnim i prirodnim ljepotama hrvatske obale i otoka Paga te se pripremite prije obiteljskog kampiranja. 

Prednosti čitanja knjiga o kampiranju za djecu

Čitanje može biti vrlo zabavna aktivnost za djecu, a svakako je odličan način da ih pripremite za kampiranje. Knjige o kampiranju i srodnim temama isto tako mogu pomoći djeci da nauče nešto o prirodi i životinjama s kojima se mogu susresti. Djeca tako mogu naučiti vrijedne vještine, na primjer, kako postaviti šator, zapaliti vatru i kuhati na otvorenom plamenu.

Osim toga, čitanje je odličan način da se skrati vrijeme tijekom kampiranja, pogotovo kada je loše vrijeme. To može biti i zabavna aktivnost povezivanja za roditelje i djecu jer mogu čitati zajedno i raspravljati o pričama koje čitaju.

family reading camping book for kids in cosy bed in trailer mobile home

Najbolje dječje knjige za kampiranje

Prilikom odabira najboljih dječjih knjiga za kampiranje postoji nekoliko vrsta koje treba uzeti u obzir. To uglavnom uključuje klasične avanturističke priče, edukativne vodiče, slikovnice i zbirke priča. Evo nekoliko primjera svake vrste pa možete odabrati:

Klasične avanturističke priče

Klasične priče odlične su za djecu koja vole uzbuđenje i pustolovine. Često imaju hrabre protagoniste koji prevladavaju izazove i strah. Jedan od sjajnih primjera je „Zov divljine“ o psu po imenu Buck koji je odveden iz svog udobnog života u Kaliforniji i prisiljen preživjeti u surovoj divljini Aljaske. Ovakva knjiga može naučiti vašu djecu vrijednim životnim lekcijama putem prekrasnog tradicionalnog stila pripovijedanja.

Edukativni vodiči

Edukativni vodiči su odličan način da naučite djecu o prirodi. Često sadrže vrijedne informacije o različitim biljkama, životinjama i ekosustavima. Ako tražite informativnu knjigu o kampiranju koja je praktična i učinkovita, edukativni vodiči su svakako nešto što biste trebali uzeti u obzir. „Priručnik za kampiranje: vodič za kampiranje za djecu, roditelje i učitelje“ Margaret Gisler izvrstan je primjer edukativnog vodiča. Pokriva sve, od postavljanja šatora do logorske vatre i kuhanja na otvorenom plamenu. Ako tražite knjige o kampiranju za vrtić, ovo je možda previše napredno, ali sve ovisi o djetetu!

Slikovnice

Vizualno obrazovanje je najlakša i najpraktičnija vrsta učenja za najmlađe — bez sumnje. Slikovnice mogu biti savršene knjige za kampiranje za predškolce. Često sadrže šarene ilustracije i jednostavan tekst. Odličan primjer je „Znatiželjni George ide kampirati“ koji potpisuje H. A. Rey. Ova knjiga govori o svačijem omiljenom nestašnom majmunu, Znatiželjnom Georgeu, i njegovim pustolovinama u prirodi. Tko je zabavniji i zanimljiviji junak za djecu od znatiželjnog majmuna?

Zbirke priča

Šarmantne zbirke priča odlične su za zabavu djece. Često sadrže razne kratke priče i savršene su za čitanje prije spavanja. „Charlie i miš u prirodi“ autorice Laurel Snyder izvrstan je primjer dobre zbirke priča o kampiranju. Tri kratke priče o hrabrosti i pustolovinama na Charliejevom obiteljskom kampiranju istražuju zabavne aktivnosti kampiranja, prirodu i obitelj.

girl reading camping book for kids

Savjeti za odabir odgovarajućih dječjih knjiga za kampiranje

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći pri odabiru:

  • Prikladnost dobi: Uzmite u obzir dob svoje djece i odaberite knjige koje odgovaraju njihovoj razini čitanja i razumijevanja. Nemojte, na primjer, za predškolce odabrati knjige koje su presložene ili zahtijevaju čitanje.
  • Interesi: Odaberite knjige koje su u skladu s interesima vaše djece. Ako vaše dijete voli avanturističke priče, odaberite knjige koje sadrže avanturističke elemente. Ako vole knjige sa životinjama, tražite knjige koje imaju životinje kao likove.
  • Žanr: Da, žanrovi postoje čak i kad se radi o knjigama o kampiranju: beletristika, publicistika i edukativni materijali. Ako želite edukativne knjige o kampiranju za djecu, odaberite publicistiku. Želite li potaknuti njihovu maštu? Odaberite beletristiku.
  • Recenzije: Obavezno pročitajte recenzije drugih roditelja ili nastavnika koji su pročitali knjige o kojima razmišljate. One vam mogu pružiti korisne ili čak ključne spoznaje o tome je li knjiga dobra za vašu djecu.
  • Vizualni dojam: Za mlađu djecu (osobito kad se radi o knjigama za djecu u dobi od 1-3 godine) odaberite knjige sa šarenim ilustracijama i zanimljivim vizualima kako biste ih zainteresirali.
  • Serijal: Razmislite o odabiru knjiga koje su dio serijala. To može pomoći vašoj djeci da razviju ljubav prema čitanju i stvore osjećaj iščekivanja za sljedeću knjigu u seriji. To je odličan način da čitanje postane navika.
  • Interaktivnost: Odaberite knjige s interaktivnim značajkama kao što su zagonetke, igre i karte. Time čitanje možete učiniti zanimljivijim, a postoji i veća vjerojatnost da će im biti toliko zanimljivo da će se željno vratiti knjigama i kampiranju. 

Kampiranje s djecom može biti zabavno, pogotovo kada imate prave knjige za čitanje. Bilo da tražite klasične avanturističke priče, edukativne materijale ili jednostavnije slikovnice, postoje knjige o kampiranju za djecu svih uzrasta i interesa. Zašto ne biste isplanirali svoje sljedeće kampiranje u kampu Šimuni u Hrvatskoj i ponijeli sa sobom neki sjajan materijal za čitanje s djecom? Istražite ponude kampa Šimuni i obratite nam se putem naše kontakt stranice kako biste već danas započeli s planiranjem obiteljskog odmora.