Dobrodošli u Hrvatsku, zemlju s obiljem predivnih mjesta za istraživanje! Doznajte koje su njene najistaknutije ljepote, u kojem godišnje dobu najviše dolaze do izražaja i isplanirajte putovanje po svom ukusu.

Smještena između Srednje i Jugoistočne Europe, brdovitog Balkana i blagog mediteranskog podneblja, Hrvatska je zemlja koja usprkos svojoj veličini krije vrijedna kulturna i geografska bogatstva.

Na njezinu su povijest utjecala brojna carstva (Rimsko, Osmansko, Austro-Ugarsko i Mletačko), a impresivni i raznoliki krajolici učinili su je veoma poželjnom destinacijom za putovanja tijekom cijele godine.

Zapanjujuća jadranska obala, povijesni gradovi, bujni nacionalni parkovi, valovita brda i planinski lanci pružaju mogućnosti za vrlo raznolika iskustva u baš svako doba godine. Dakle, kad god odlučite posjetiti Hrvatsku, nećete pogriješiti!

Kako biste ipak pronašli idealno vrijeme za sebe, donosimo vam mali sezonski pregled znamenitosti i atrakcija koje se isplati doživjeti.

Kada je najbolje vrijeme za posjet Hrvatskoj?

Vrhuncem sezone smatra se period tijekom srpnja i kolovoza, kada Hrvatsku posjećuje najviše turista, i to ponajviše zbog atrakcija koje se nude na obali. To je vrijeme održavanja brojnih manifestacija, festivala i aktivnosti na plaži, što se odražava i na cijene, koje tada dosežu svoj vrhunac.

No, vrijedi iskoristiti i zimski period, onaj od studenog do ožujka — posjet obalnim gradovima tada je idealan za sve one u potrazi za mirom i tišinom, a cijene smještaja značajno su niže. Iako niske temperature mogu ograničiti neke aktivnosti, veći gradovi to nadoknađuju mnoštvom različitih događanja.

Što se tiče predsezone i postsezone, odnosno perioda koji traju od travnja do lipnja i od rujna do listopada, u njima će uživati svi oni koji preferiraju ugodnije temperature i manje gužve. Upravo bi se predsezona i postsezona mogle definirati kao idealno vrijeme za istraživanje kulturnih znamenitosti i aktivnosti na otvorenom, a pristupačnije su i cjenovno.

Proljeće

Hrvatska u ožujku: buđenje proljeća

Mjesec ožujak u Hrvatskoj označava početak proljeća. Iako je more tada još uvijek prehladno za kupanje, obalni se gradovi počinju buditi. Dubrovnik i Split nude mirnije iskustvo, odlično za istraživanje povijesnih znamenitosti bez gužvi. Vrijeme je ugodno, a samim time idealno za kampiranje, šetnje i planinarske avanture.

Hrvatska u travnju: ljepota u cvatu

Travanj se u Hrvatskoj može nazvati pravim vizualnim spektaklom — priroda cvjeta, vrijeme postaje sve primamljivije, temperature rastu, a more se polako zagrijava. To je idealan period za istraživanje nacionalnih parkova poput Plitvičkih jezera i uživanje u prizorima vodopada koji žubore okruženi bujnim zelenilom. Za one koji ipak traže aktivnosti s nešto više adrenalina, to je odlično vrijeme za uživanje na otvorenom.

Hrvatska u svibnju: uvertira u ljeto

Sve je više onih koji Hrvatsku posjećuju u svibnju, što nije iznenađenje jer su temperature tada najugodnije, a broj turista značajno manji nego za ljetnih mjeseci. Upravo tada oživljavaju obalni gradovi poput Zadra i Rovinja, otvaraju se vanjske terase i tržnice, more je ugodno za kupanje, vrijeme idealno za kampiranje, a dani su dovoljno dugi da se istraže i kulturne znamenitosti i mirne plaže.

Ljeto

Hrvatska u lipnju: početak ljeta

Većina bi se složila da je ljeto najbolje doba godine za posjet Hrvatskoj. Lipanj označava službeni početak ljeta, dani su dulji i osunčani, a Jadransko more tada postaje posebno primamljivo za kupanje. Osim toga, u lipnju se počinju odvijati festivali i razne manifestacije sa živahnom atmosferom. To je idealno doba za plovidbu duž jadranske obale, uživanje u lokalnim morskim specijalitetima, ali i za kampiranje na rajskom otoku Pagu, koji pruža autentično ljetno iskustvo.

Hrvatska u srpnju: vrhunac ljetne čarolije

U srpnju sezona doseže vrhunac, i to s dobrim razlogom — tada obalni gradovi vrve pozitivnom energijom. Od živahnog noćnog života na Pagu do povijesnih ljepota Dubrovnika, svaki je kutak zemlje tada u punom zamahu, a plaže su prepune ljudi koji uživaju u toplom Jadranskom moru.

Hrvatska u kolovozu: vruće ljetne vibracije

Sezonski se vrhunac nastavlja i u kolovozu, kada su dani najtopliji, zbog čega na plažama ima najviše gužvi. Popularna odredišta tada vrve ljudima, pa je za odmor bolje izabrati manje poznata mjesta ili otoke. Osim što ćete izbjeći gužvu, na takvim ćete mjestima naići na pravu riznicu kulturnih znamenitosti, predivnih uvala i morskih specijaliteta.

Jesen

Hrvatska u rujnu: miran prijelaz u jesen

Rujan donosi jenjavanje ljetnih vrućina i dolazak jeseni. More je u rujnu i dalje toplo, dani su osunčani, a temperature ugodne. Idealno je to vrijeme za istraživanje obalnih gradova i otoka, a poseban doživljaj pružaju berbe grožđa u istarskim vinogradima!

Hrvatska u listopadu: jesenska paleta

U listopadu počinje prevladavati paleta jesenskih boja, a krajolici se ponovno transformiraju. Iako je more hladnije, i dalje je ugodno za kupanje. Listopad je idealan za istraživanje šarmantnih zagrebačkih ulica ili pitoresknog istarskog poluotoka. Gužve su tada značajno manje, što pruža priliku za intimnije iskustvo i upoznavanje lokalne kulture.

Hrvatska u studenom: oaza mira

Studeni označava početak mirne sezone. Iako se atmosfera na obalnim mjestima tada primiruje, u većim gradovima poput Zagreba počinje priprema za blagdane. Studeni je izvrstan za istraživanje muzeja, uživanje u lokalnoj kuhinji, kampiranje na otocima bez gužvi i uživanje u jesenskim ljepotama unutrašnjih regija.

Zima

Hrvatska u prosincu: šarm blagdana

Prosinac u Hrvatsku unosi pravi blagdanski ugođaj, a gradske ulice tada krase božićni sajmovi i adventske lampice. U obalnim su područjima zime blage, no u unutrašnjosti se hladnoća itekako može osjetiti. Prosinac u Hrvatskoj iskoristite za uživanje u zimskom šarmu otoka Paga, povijesnim znamenitostima Dubrovnika i Splita ili se uputite u Zagreb za potpuno iskustvo zimske čarolije.

Hrvatska u siječnju: zimska tišina

Siječanj označava početak prave zimske sezone, nudeći mirno utočište onima koji cijene mir i tišinu. Mirnija je atmosfera prisutna svugdje, a Nacionalni park Plitvička jezera prizorima zamrznutih slapova tada pruža pravi zimski spektakl.

Hrvatska u veljači: karneval i obalni mir

Veljača podrazumijeva početak karnevalskog veselja koje je posebno prisutno u Rijeci, ali i u ostalim gradovima na obali. U unutrašnjosti i dalje prevladavaju zimske temperature, ali u obalnim je regijama već u veljači značajno toplije. Stoga je drugi mjesec u godini idealan za upoznavanje s karnevalskom tradicijom i dočekivanje proljeća!

Izaberite savršeni trenutak

Čari Hrvatske ne jenjavaju ni u jednom dijelu godine, pa tako svatko može pronaći idealno razdoblje za sebe. Bilo da vam odgovara živahna ljetna energija ili zimski mir, ova zemlja ima više nego dovoljno zanimljivosti za svačiji ukus. Stoga spakirajte svoje kofere i upustite se u istraživanje ovih prekrasnih i promjenjivih krajolika! Ako tražite idealno mjesto za uživanje u netaknutim prirodnim ljepotama bez obzira na sezonu, onda je Kamp Šimuni pravo mjesto za vas. Rezervirajte svoj smještaj putem kontaktnog obrasca i toplo ćemo vas dočekati bez obzira na godišnje doba!