Otok Cres: prekrasne plaže, očuvan okoliš i čisto more

Izleti i avanture

Otkrijte netaknutu prirodu jednog od najljepših otoka u Jadranskom moru.

Smješten u Kvarnerskom zaljevu, Cres je ponosni vlasnik titule najvećeg otoka u Hrvatskoj, koji je prije pripadao njegovom sjevernom susjedu, Krku. Na površini od 406 km² živi nešto više od 3000 ljudi, što ga čini savršenim mjestom za sve one koji žele mirno utočište gdje mogu stupiti u kontakt s prirodom.

Obilje prirodnih ljepota

Jadran ima mnogo sačuvanih prirodnih područja, ali Cres je poznat po krajoliku čiji stupanj očuvanja premašuje svaka očekivanja. Mnogobrojne creske plaže nisu iznimka! Među njima se ističu Sveti Ivan, plaža koja se nalazi u uvali ispod simpatičnog srednjovjekovnog sela Lubenice, plaža Plava Grota s istoimenom šarmantnom špiljom i Mali Bok, zaštićeni dom raznih rijetkih vrsta ptica.

Postoje mnoge druge skrivene uvale i malene plaže koje jednostavno trebate otkriti sami, ali sve imaju jedno zajedničko: nisu onečišćene odbačenom plastikom i bocama. Tijekom posjeta pobrinite se i da sami djelujete ekološki kako bi sačuvali ljepotu na koju su mještani tako ponosni!

Kada govorimo o mještanima, na otoku se može naći jedna vodena površina koju cijene više nego kristalno plavo more. Riječ je o Vranskom jezeru, kriptodepresiji i prirodnom krškom fenomenu. Ogromno jezero nalazi se u središtu inače suhog otočkog terena i izvor je pitke vode za žitelje Cresa.

Bjeloglavi sup

Najrjeđa vrsta životinja koja obitava na otoku je bjeloglavi sup. Ovog ugroženog supa prepoznat ćete po bijelom vratu i ogromnom rasponu krila od 2,40 do 2,80 metara. Njegova zastrašujuća pojava ne plaši stanovnike grada Belog, gdje živi većina supova. Oni znaju da se ogromne ptice nikada ne bi hranile živim bićima, i zapravo smatraju da su lešinari koji se hrane životinjskim leševima vrlo korisni!

Vaš sljedeći odmor: Cres, Hrvatska

Cres je mirno utočište, no to ne znači da je dosadan. Osim creskih plaža, svakako biste trebali posjetiti i najveći grad na otoku, koji se također zove Cres. Šarmantan grad oduševit će vas venecijanskom kulom iz 16. stoljeća, gotičko-renesansnom Arsan palačom, kao i ostacima masivnih zidina koje su štitile grad u srednjem vijeku.

Nakon obilaska gradskih ulica, isprobajte neke od odvažnijih aktivnosti koje Cres nudi, poput slobodnog penjanja, jedrenja na dasci, kitesurfinga, kajaka i podvodnog ribolova.

Dok ste tamo, svakako istražite i druga veličanstvena mjesta prekrasne hrvatske obale s tisuću otoka. Kampirajte na obližnjem Pagu i uživajte u boravku u Camping Village Šimuni!