Otok Krk: najveći hrvatski otok sjevernog Jadrana

Izleti i avanture

Otkrijte stare spomenike i zadivljujuću prirodu ovog jadranskog bisera.

Otok Krk nije samo najveći otok na sjevernom Jadranu, već je do njega i najjednostavnije doći. Ako dolazite s kontinentalne Europe, Krk je prvi otok do kojeg možete stići jer je najbliže kopnu i povezan Krčkim mostom. Krk ima internacionalni aerodrom što znači da, osim automobilom, do otoka možete doći ugodnim kratkim letom iz bilo kojeg većeg europskog grada.

Prvi pisani spomen Hrvatske

Kada posjetite Krk, ići ćete daleko u povijest i naučiti mnogo toga o razvoju hrvatske kulture. Naime, otok čuva jedan od najvažnijih hrvatskih spomenika, Bašćansku ploču, na kojoj se Hrvatska i kralj Zvonimir po prvi put spominju na hrvatskom jeziku. Ova dva metra široka i 800 kilograma teška vapnena ploča otkrivena je 1851. godine u crkvici Svete Lucije u gradu Baška, gdje je služila kao djelitelj između oltara i ostatka crkve. Poruka na ploči napisana je Glagoljicom, najstarijim slavenskim pismom.

Jednako je impresivno selo Omišalj čije su vijugave kamene ulice i zbijene kuće nezaobilazno hrvatsko kulturno mjesto. Tamo možete pogledati lokalni lapidarij, kolekciju kamena koji pričaju detaljnu priču deset tisuća duge povijesti Omišlja.

Još jedan divan krčki gradić kojeg vrijedi posjetiti je Punat. Nakon što istražite njegovu drevnu arhitekturu i veliki nautički centar, možete ići na 10-minutnu vožnju brodom do Košljuna, malog otoka kojeg mnogi smatraju prirodnim i duhovnim rajem. Otočić privlači brojne turiste zbog bogate mediteranske vegetacije, kao i zbog Franjevačkog samostana s opsežnim etnografskim i sakralnim zbirkama.

Moderni raj

Ako posjetite gradić Malinska, uvjerit ćete se da je Krk više od svoje povijesti. Najpoznatija turistička destinacija otoka Krka sadrži moderne hotele, mediteranske vile, živahne kafiće i kvalitetne restorane, a na plažama će vas dočekati tuševi, ležaljke i suncobrani. Zbog velikog izbora vodenih aktivnosti ovo je omiljena destinacija za obitelji s djecom.

Kao i mnogi hrvatski otoci, Krk ima neke od najljepših skrivenih plaža Mediterana. Ako želite pobjeći od gužvi, provedite dan na Potovošću blizu Vrbnika, prekrasnoj šljunčanoj plaži do koje možete doći brodom ili šetnjom kroz borovu šumu. Ako se pak u potpunosti želite povezati s prirodom, izaberite između 20 različitih krčkih kampova razasutih po cijelom otoku. Možete izabrati svoje omiljeno kampersko mjesto u Šimunima i biti na samo tri sata vožnje od ljepote otoka Krka.