Otok Rab: Otkrijte njegove prostrane pješčane plaže i srednjovjekovnu povijest

Izleti i avanture

Bilo da dan provedete proučavajući povijest ili sunčajući se na jednoj od njegovih plaža, otok Rab mamit će vas da ga posjetite ponovo i ponovo.

Između mnogo kvarnerskih otoka smjestio se Rab. Ovaj hrvatski otok ima sve — bogatu povijest, srednjovjekovne festivale, ulične umjetnike, poznate stanovnike i prekrasnu prirodu okupanu s više od 2.600 sunčanih sati godišnje.

Bogata povijest i bogatija kultura

Kao i mnogi drugi jadranski otoci, Rab ima povijest koja bi mogla biti ispisana na najuzbudljivijim stranicama romana. Očaravajuća priroda u kombinaciji s blizinom kopnu učinila je Rab jadranskim biserom kojeg su svi poželjeli imati. Prvi koji se mogu nazvati rapskim stanovnicima bili su Iliri. Dva stoljeća nakon toga započeli su pravi dani slave ovog otoka — naime tada su Rimljani Rab imenovali centrom njihovog carstva na istočnoj obali Jadrana. Broj onih koji su prepoznali rapsku stratešku poziciju povećavao se kroz godine, tako su njime pokušali vladati Hrvati, Venecijanci, Habsburgovci i sam Napoleon.

Rezultat bogate povijesti otoka Raba može se vidjeti u njegovoj eklektičnoj arhitekturi, pa ako poželite vidjeti gotičke, rimske i renesansne zgrade samo trebate prošetati po jednoj od njegovih ulica. Upitate li Rabljane tko je bio njihov najpoznatiji susjed, vjerojatno bi većina navela svetog Marina. Ovaj se gospodin u četvrtom stoljeću s otoka Raba preselio na Apeninski poluotok i osnovao državu. Da, pričamo o San Marinu!

Osim slikovite povijesne lekcije, ulice ovog živahnog otoka nude mnogo više. Prošetate li centrom grada Raba na bilo koji ljetni dan pažnju će vam zaokupiti brojni otvoreni atelijeri i ulične izložbe, međutim pravi se vrhunac odvija u kasnom srpnju. Rapska fjera srednjovjekovni je festival koji već godinama oduševljava sve posjetitelje. Tijekom festivala centar grada okupiraju srednjovjekovni obrtnici i streličari koji izlažu proizvode i pokazuju svoje vještine.

Plaža za svaki ukus

Istina je da otok ima brojna povijesna zdanja vrijednih divljenja, no Rab ima još više očaravajućih pješčanih plaža, neke od kojih su prozvane najljepšima u Hrvatskoj. Obala otoka protkana je s više od 30 pješčanih ljepotica koje zadovoljavaju zahtjeve svih posjetitelja. Bilo da tražite dvokilometarsku živahnu plažu, usamljenu uvalu, plažu za pse ili pak nudističku plažu — pronaći ćete je na Rabu.

Rajska je najpoznatija plaža, a njeno ime govori vam kako ćete se osjećati kada je posjetite. Njena kristalno čista voda te toplo i plitko more čine je savršenom za cijelu obitelj. U potonje možete biti sigurni s obzirom da plaža ima Plavu zastavu koja potvrđuje visoku kvalitetu vode, očuvanu prirodu i sigurnost.

Neki su dijelovi otoka rezervirani za nudiste. Popularno nazvan “otokom ljubavi”, Rab nudi mnoge opcije ljubiteljima nudističkih plaža, a najpopularnije su Sahara, Stolac i Ciganka.

Odlučiti koji je dio otoka Raba najljepši uistinu nije lak zadatak, no mnogi bi se složili da tu titulu nosi poluotok Kalifront. Čarobne uvale skrivene u bogatim borovim šumama prizor su koji ne želite propustiti.

Jesmo li vas uspjeli nagovoriti da posjetite ovaj jadranski biser? Znamo da ne moramo pitati dvaput! Srećom, otok Rab susjed je otoku Pagu, stoga će vas do njega odvesti dvadesetak minuta vožnje brodom direktno iz Šimuna. Jedino što vam sada preostaje jest da rezervirate smještaj!