Paška čipka: najljepši suvenir koji možete donijeti kući

Kamping savjeti

Postoji mnogo prekrasnih suvenira za sjećanje na ljetovanje, ali paška čipka je jedan od najboljih koji možete ponijeti kući ako odmarate na Pagu.

Kada šetate ulicama Paga, dobre su šanse da ćete naići na gospođu koja veze zanimljivi uzorak. Oblik koji stvara poznata je paška čipka, prekrasan suvenir stvaran vještinom koja se prenosi stoljećima.

Pored paškog sira i soli, paška čipka jedan je od najprepoznatljivijih simbola ovog prekrasnog otoka. Ovaj nevjerojatan proizvod prvi se put spominje u 15. stoljeću i vjeruje se da potječe iz Mikene. Tehnika i uzorci prenosili su se s generacije na generaciju, a do 1906. godine usavršavale su ga benediktinske redovnice, kada gradonačelnik Paga konačno otvara službenu Čipkarsku školu.

Paška čipka je hrvatski proizvod i smatra se nacionalnim kulturnim nasljeđem, ali ga priznaje i UNESCO i nalazi se na popisu nematerijalne kulturne baštine. Također je sastavni dio tradicionalne paške nošnje, još jedne stavka na popisu UNESCO-a.

Profinjeno, izdržljivo i svjetski poznato

Paška čipka šiva se vrlo tankim koncem, što je čini iznimno čvrstom. Postoji oko 50 standardiziranih uzoraka, ali konačni uzorak često može biti rezultat mašte same čipkarice.

Paška čipka svijetu je predstavljena na izložbi 1880. godine, no prvo se veliko priznanje dogodilo na Svjetskoj izložbi u Parizu, gdje se 1937. godine slavila kao izuzetni ručni rad. Kraljica Marija Terezija imala je vlastitu pašku čipkaricu u Beču, a uloga joj je bila šivanje čipke za cijelu palaču.

Pašku čipku možete kupiti u brojnim suvenirnicama u gradu Pagu, a ako želite vidjeti kolekciju čipke, posjetite Galeriju paške čipke u središtu Paga. Sadrži oko stotinu različitih uzoraka, a posjetitelji mogu naučiti o procesu izrade čipke i sami se u njemu okušati.

Ako vam se sviđa paška čipka, pogledajte neke druge suvenire koje možete ponijeti s vaših putovanja Hrvatskom. Nakon što odaberete svoje favorite, dođite na Pag na odmor kojeg ćete se rado prisjećati!

 

  • Telefon za rezervacije +385 23 697 441

  • Ljeto 07:00 - 23:00 / Zima 08:00 - 22:00

  • Besplatni WIFI

Camping Village Šimuni koristi web kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva naših web stranica. Više informacija o vrstama kolačića koje koristimo i čemu služe možete naći u našim PRAVILIMA O KORIŠTENJU KOLAČIĆA Molimo odredite koje kolačiće Camping Village Šimuni može koristiti: