Paški sir, autentični okus otoka Paga

Hrana i vino

Ako ste ikada željeli znati kakav neko mjesto ima okus, isprobajte ovaj visoko cijenjeni hrvatski sir koji doista sadrži suštinu otoka Paga.

Paški sir jedan je od najomiljenijih hrvatskih sireva, a proizvodi se isključivo na otoku Pagu. Hrvati ga vole, a svaki stranac koji ga okusi, nikad ne može zaboraviti svoju osebujnu aromu. To je tvrdi sir od mlijeka paške ovce, pasmine ovaca autohtonih na otoku Pagu.
Nije poznato otkad se proizvodi, ali postoji zapis iz 1774. u kojem je putopisac Alberto Fortis napisao da je sir jedan od najvažnijih proizvoda Paga.

Otok Pag je poznat po svom kamenitom reljefu koji na prvi pogled ne odaje dojam mjesta u kojem uspijeva ovčarstvo, no priroda uvijek ima svoj načine. Na Pagu možda nema puno pašnjaka, ali ima obilje samoniklog bilja i mediteranskih začina koji služe kao hrana za paške ovce. Na ove biljke također utječu specifični geografski i vremenski uvjeti Paga, gdje vjetar nosi sol koja ostaje kao pokrov na bilju.

Posljedično, ovce proizvode posebno mlijeko, koje je puno slanim aroma koje dobivaju iz svoje prehrane. Zbog ograničene prehrane i niže sposobnosti laktacije ovaca, proizvodnja mlijeka je niska, pa je za samo jedan paški sir potrebno mlijeko od oko 10 ovaca.

Nagrađivani sir

Osebujan okus paškog sira pojačava se trljanjem sira pepelom i maslinovim uljem tijekom proizvodnje. Njegove slane, začinjene arome najbolje su kad se upare s pršutom, grožđem i crnim vinom punom taninima, a vašem nepcu tada pružate finu paletu tradicionalnih dalmatinskih okusa.
Postoje dvije vrste paškog sira, mlad i stari. Mladi sir je zrio do godinu dana, a stari je više od godinu dana. Postoje i razlike u okusu, mladi sir ima blagi okus i svjetlije boje, a stari sir je više pikantnijeg okusa i tamniji u boji.
No nisu samo Hrvati koji cijene posebni okus ovog jedinstvenog sira. Ovog rujna paški sir osvojio je prestižne nagrade na sajmu Global Cheese Awards održanoj u Velikoj Britaniji gdje je  proglašen najboljim tvrdim ovčjim sirom u svijetu. Paški sir dobio je zlatnu medalju za najbolji sir proizveden od ovčjeg mlijeka i najbolji specijalitet od ovčjeg mlijeka. U studenom prošle godine u španjolskom San Sebastianu na World Cheese Awardsu, primio je i Super Gold medalju kao najbolji tvrdi sir od ovčjeg mlijeka u srednjoj i istočnoj Europi.

Dolazite li u Šimune, ne propustite priliku probati paški sir upravo tamo gdje se pravi.
Paški sir možete kupiti u većim supermarketima na Pagu ili kušati u restoranima unutar kampa, ali ako ste zainteresirani kupiti ga izravno od onih koji ih čine, evo nekoliko savjeta. Kupujte u dućanima Paške sirane u Pagu, Novalji i Povljani, Gligora sirana dućanu u Kolanu i MIH sirani u Kolanu.
Neki proizvođači čak i drže obilaske svojih proizvodnih linija sira i kušaonice, tako da možete dobiti pogled iza kulisa proizvodnje sira.

Ako ste ljubitelj sira koji voli isprobati nove delicije, ne propustite Feštu od sira u Kolanu, koji se održava zadnjeg petka u kolovozu. Osim raznih vrsta sireva, uključuje i Dan otvorenih vrata u lokalnim tvornicama sira i autohtone jelovnike u restoranima.

Rezervirajte svoj godišnji odmor i pripremite se za gurmanski doživljaj!

  • Telefon za rezervacije +385 23 697 441

  • Ljeto 07:00 - 23:00 / Zima 08:00 - 22:00

  • Besplatni WIFI

Camping Village Šimuni koristi web kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva naših web stranica. Više informacija o vrstama kolačića koje koristimo i čemu služe možete naći u našim PRAVILIMA O KORIŠTENJU KOLAČIĆA Molimo odredite koje kolačiće Camping Village Šimuni može koristiti: