Paški sir – autentični okus otoka Paga

Hrana i vino

Ako ste ikada željeli znati kakav neko mjesto ima okus, isprobajte ovaj visoko cijenjeni hrvatski sir koji doista sadrži suštinu otoka Paga.

Paški sir jedan je od najomiljenijih hrvatskih sireva, a proizvodi se isključivo na otoku Pagu. Hrvati ga vole, a svaki stranac koji ga okusi, nikad ne može zaboraviti svoju osebujnu aromu. To je tvrdi sir od mlijeka paške ovce, pasmine ovaca autohtonih na otoku Pagu.

Nije poznato otkad se proizvodi, ali postoji zapis iz 1774. u kojem je putopisac Alberto Fortis napisao da je sir jedan od najvažnijih proizvoda Paga.

Otok Pag je poznat po svom kamenitom reljefu koji na prvi pogled ne odaje dojam mjesta u kojem uspijeva ovčarstvo, no priroda uvijek ima svoj načine. Na Pagu možda nema puno pašnjaka, ali ima obilje samoniklog bilja i mediteranskih začina koji služe kao hrana za paške ovce. Na ove biljke također utječu specifični geografski i vremenski uvjeti Paga, gdje vjetar nosi sol koja ostaje kao pokrov na bilju.

Posljedično, ovce proizvode posebno mlijeko, koje je puno slanim aroma koje dobivaju iz svoje prehrane. Zbog ograničene prehrane i niže sposobnosti laktacije ovaca, proizvodnja mlijeka je niska, pa je za samo jedan paški sir potrebno mlijeko od oko 10 ovaca.

Utjecaj klime

Upravo je klima otoka Paga zaslužna za jedinstven okus Paškog sira! Naime, kada puše bura, dolazi do raspršivanja morske soli koja se potom kristalizira na obali. S obzirom na to da ovce pasu tu “posoljenu” travu, njihovo je mlijeko bogato slanoćom. Osim toga, na Pagu rastu brojne vrste aromatičnih biljaka i začina koji doprinose okusu ovoga sira, stoga se može reći da je dobrim dijelom upravo priroda zaslužna za ovo gastronomsko blago!

Proces proizvodnje

Proizvodnja Paškog sira svojevrsna je tradicija koja započinje mužnjom paških ovaca čije je mlijeko, bogato masnoćom i proteinima, zaslužno za jedinstven okus gotovog proizvoda. Ovčje se mlijeko nakon mužnje zagrijava i koagulira pomoću prirodnog sirišća dobivenog iz janjećeg želuca. Sirenjem se mlijeko pretvara u gustu smjesu iz koje se vade grudice te stavljaju u kalupe, a od ostataka smjese nastaje sirutka. Grudice u kalupima nekoliko dana stoje u slanoj vodi, a potom se koluti sira polažu na drvo i prolaze kroz postupak sazrijevanja koji traje minimalno godinu dana. Paški se sir proizvodi od nepasteriziranog mlijeka, a za samo jedan kilogram potrebno je čak pet litara mlijeka.

Nagrađivani sir

Osebujan okus paškog sira pojačava se trljanjem sira pepelom i maslinovim uljem tijekom proizvodnje. Njegove slane, začinjene arome najbolje su kad se upare s pršutom, grožđem i crnim vinom punom taninima, a vašem nepcu tada pružate finu paletu tradicionalnih dalmatinskih okusa.

Postoje dvije vrste paškog sira, mlad i stari. Mladi sir je zrio do godinu dana, a stari je više od godinu dana. Postoje i razlike u okusu, mladi sir ima blagi okus i svjetlije boje, a stari sir je više pikantnijeg okusa i tamniji u boji.

No nisu samo Hrvati koji cijene posebni okus ovog jedinstvenog sira. Ovog rujna paški sir osvojio je prestižne nagrade na sajmu Global Cheese Awards održanoj u Velikoj Britaniji gdje je  proglašen najboljim tvrdim ovčjim sirom u svijetu. Paški sir dobio je zlatnu medalju za najbolji sir proizveden od ovčjeg mlijeka i najbolji specijalitet od ovčjeg mlijeka. U studenom prošle godine u španjolskom San Sebastianu na World Cheese Awardsu, primio je i Super Gold medalju kao najbolji tvrdi sir od ovčjeg mlijeka u srednjoj i istočnoj Europi.

Gdje kupiti Paški sir?

Pag cheese

Ovaj renomirani sir može se kupiti na raznim lokacijama, između ostalog, i u supermarketima. No, najbolje ga je potražiti na lokalnim tržnicama, u specijaliziranim trgovinama za mliječne proizvode i na farmama za proizvodnju mlijeka. Imajte na umu da na dostupnost ovog sira mogu utjecati godišnja doba i lokacija. Prilikom kupnje svakako obratite pozornost na službene oznake i indikacije kvalitete kako biste bili sigurni da kupujete autentični paški sir.

Recepti s Paškim sirom

Njoki

Zvijezda ovog jednostavnog, klasičnog jela je paški sir. Njoke od krumpira možete napraviti kod kuće ili jednostavno kupiti kvalitetne njoke ako želite ubrzati postupak. Kuhajte ih minutu ili dvije, a zatim ih lagano popržite na maslacu još otprilike minutu pa sve obilato pospite naribanim paškim sirom.

Janjetina na gradele s palentom

Janjetina na gradele je tradicionalni otočki specijalitet u kojem se manji komadi janjetine peku na vatri, odnosno na gradelama. Tradicionalno se sprema za Uskrs, a kao prilog se služi palenta narezana na komade s paškim sirom. Ovo nije jelo koje bismo preporučili da spremate kod kuće.

Skradinski rižot 

Skradinski rižot ikona je hrvatske kuhinje, a proslavio ga je chef Anthony Bourdain. Ovo jelo tradicionalno spremaju muškarci, a priprema traje više od 10 sati! U osnovi je to teleći rižoto, a posebno pripremljeni temeljac igra ključnu ulogu. Rezultat napornog rada veličanstveni je rižoto koji se na kraju posipa veličanstvenim paškim sirom. Ovaj recept svakako nije za neiskusne kuhare.

Punjene jadranske lignje

Ovo jelo sadrži sve ključne sastojke mediteranske kuhinje: kvalitetne jadranske lignje punjene aromatičnim paškim sirom i pršutom, začinjene maslinovim uljem, češnjakom i peršinom, sljubljene sa suhim bijelim vinom. Ovo jelo možete pokušati pripremiti kod kuće jer se zapravo svodi na čišćenje i nadijevanje lignji koje zatim pržite nekoliko minuta na umjerenoj vatri u maslinovom ulju. Uz pomoć čačkalica pričvrstite lignje da nadjev ne ispadne.

Pečene šparoge s paškim sirom

Vrlo jednostavno jelo u kojem je najbolje uživati tijekom sezone divljih šparoga u proljeće. Lagano začinite šparoge solju, paprom i maslinovim uljem, zatim ih nekoliko minuta popržite na maslinovom ulju. Naribajte malo limunove korice i opet bogato pospite paškim sirom. Možete i svaku šparogu omotati pršutom ili je poslužiti uz grilanu piletinu. Mljac!

Fešta od sira u Kolanu

Festival sira, odnosno Fešta od sira u Kolanu je manifestacija koja se odvija jednom godišnje u selu Kolan na otoku Pagu. Na ovom festivalu moguće je kušati Paški sir različitih proizvođača, educirati se o procesu proizvodnje, ali i isprobati ostale delicije s otoka. Fešta od sira povezuje okuse, kulturnu baštinu i tradiciju, a seoski ambijent doprinosi cjelokupnom iskustvu koje iz godine u godinu oduševljava ljubitelje sira!

 

Dolazite li u Šimune, ne propustite priliku probati paški sir upravo tamo gdje se pravi.

Paški sir možete kupiti u većim supermarketima na Pagu ili kušati u restoranima unutar kampa, ali ako ste zainteresirani kupiti ga izravno od onih koji ih čine, evo nekoliko savjeta. Kupujte u dućanima Paške sirane u Pagu, Novalji i Povljani, Gligora sirana dućanu u Kolanu i MIH sirani u Kolanu.

Neki proizvođači čak i drže obilaske svojih proizvodnih linija sira i kušaonice, tako da možete dobiti pogled iza kulisa proizvodnje sira.

Ako ste ljubitelj sira koji voli isprobati nove delicije, ne propustite Feštu od sira u Kolanu, koji se održava zadnjeg petka u kolovozu. Osim raznih vrsta sireva, uključuje i Dan otvorenih vrata u lokalnim tvornicama sira i autohtone jelovnike u restoranima.

Rezervirajte svoj godišnji odmor i pripremite se za gurmanski doživljaj!