12 000 godina stara tajna, Paški trokut je skoro kao slučaj iz Dosjea X. Istina je vani, istražite je sami.

Paški trokut je formacija u obliku jednakokračnog trokuta na brdu Tusto čelo, u blizini Novalje na otoku Pagu. Od samog otkrića, neobična formacija postala je vruća tema među znanstvenicima koji su pokušavali otkriti njezino podrijetlo.

Trokut je sasvim slučajno otkrio hrvatski geodet Zdenko Grbavac tijekom izvođenja mjerenja na kamenolomu. Primijetio je trokutastu formaciju koja je bojom odudarala od ostatka brda Tusto čelo i izmjerio ga. Otkrio je da je formacija pravilan trokut s dvije stranice dužine 32 metara i trećom od 22 metra. Nakon daljnjeg ispitivanja, zaključeno je da svojstva tog kamena nisu slična bilo kojoj drugoj okolnoj stijeni. Ono što je ovaj trokut učinilo još zanimljivijim bile su 30 centimetara duboke rupe na svakoj strani trokuta za koje nitko nije mogao ponuditi objašnjenje. Ovo otkriće privuklo je veliku pažnju medija, ufologa i turista, svi koji su se nalazili na trokutu.

Geološki pregledi zaključili su da su stijene unutar trokuta različite boje zbog izloženosti ekstremnim temperaturama u prošlosti. Pretpostavlja se da je ta megalitska formacija stara 12 000 godina.

Nerazjašnjena misterija

Mnogo eksperimenata kasnije, još uvijek nitko nije mogao doći do zaključka o podrijetlu paškog trokuta što je, naravno, poticalo mnoge druge teorije. Jedna teorija navodi da je trokut posljedica slijetanja izvanzemaljske letjelice, druga tvrdi da je ostatak visoko razvijene civilizacije, a treća zagovara snagu prirode tvrdeči kako je sve samo rezultat vjetra, soli i kiše.
Instant slava dovela je mnoge ljude na lokaciju trokuta, koji su, bilo iz praznovjerja ili vjere u nadnaravne ili iscjeliteljske moći kamena, odnijeli puno kamenja kući. Iz tih razloga, od 2000. godine, područje je pod zaštitom vlade.

Iako je ovaj fenomen bio opisan u nekoliko knjiga, a mjesto je posjetilo više od pola milijuna turista, Pažani trokut ne doživljavaju bitnom stvari i ne predstavljaju ga kao atrakciju otoka. Međutim, ako ste zainteresirani, možete ga pronaći slijedeći cestovni znak na cesti Prizna-Žigljen i pronaći ćete ga nakon 1800 metara makadamske ceste.

Kojoj teoriji vjerujete? Pregledajte ponudu smještaja u Camping Village Šimuni, dođite na Pag i razvijte svoju vlastitu priču!

 

Photo credit: http://www.otok-pag.hr/tours/paski-trokut/PG-TR-137