Otkrijte zadivljujuće planinarske staze otoka Paga, uživajte u predivnom pogledu na skrivene dragulje Mjesečevog otoka i stvorite nezaboravne uspomene.

Jeste li ikada željeli potpuno uroniti u predivnu hrvatsku prirodu? Preseljenje u šumu nije jedini način da to postignete — puno izvedivija opcija je kampiranje i/ili planinarenje u Hrvatskoj! Zamislite samo: mirna tišina šume, osvježavajući izvori, planinarski putevi koji vode do nevjerojatnih pogleda.

Planinarenje i pješačenje Hrvatskom možda jest savršen način istraživanja predivne prirode diljem cijele zemlje, no neka odredišta su ipak malo spektakularnija od drugih. Možda ćete reći da smo pristrani, ali jedno od najboljih odredišta svakako je nevjerojatni otok Pag!

Zašto bi planinarenje na Pagu trebalo biti na vašem popisu

Ako tražite ideje za najbolje planinarenje u Hrvatskoj, Pag može biti vaša idealna destinacija. Na otoku se nalazi mnogo biciklističkih i planinarskih staza, a nema ništa bolje od osvježavajućeg kupanja u moru nakon aktivnog dana. Planinarske staze na otoku Pagu također vas mogu odvesti do uzvišenih terena, s kojih puca zadivljujući pogled na Jadransko more i obližnje otoke.

Pag Outdoor

Novi uzbudljivi projekt pod nazivom Pag Outdoor u jednu platformu objedinjuje projekte aktivnog turizma na otoku i u okolici – planinarenje, biciklizam, penjanje i kajakarenje. Dostupni su certificirani vodiči koji će vam pomoći istražiti sve ljepote otoka kako biste mogli uživati u najboljem aktivnom odmoru.

Najbolje planinarske staze na otoku Pagu u Hrvatskoj

Što se tiče planinarenja na otoku Pagu, postoji nekoliko nevjerojatnih staza koje možete isprobati. Ako tražite najbolji pogled na otok, provjerite rutu koja vodi od Šimuna do vrha Sveti Vid (348 m), najvišeg vrha Paga. Staza je umjereno zahtjevna i potrebno vam je oko dva sata da je savladate, a dostupna je tijekom cijele godine.

Otvorene su dvije nove staze koje su dostupne za javnost. Jedna je kružna staza oko Punte Mikule, a druga vodi do uvale Veli Zaton. Zajedno s već postojećom stazom od Lokve do sv. Kvirina, te tri staze zajedno čine Drugu stranu Mjeseca, a posjetitelji mogui uživati i istražiti ovaj zaista poseban dio otoka prekrivane blještavo bijelim kamenjem koje se uzdiže nad dubokim modrim morem. Vrijeme je za šetnju po Mjesecu!

Druga strana Mjeseca

Otok Pag poznat je i kao Mjesečev otok zbog ogoljelog krajolika koji prekriva neke njegove dijelove. Područje Ledenika jedno je od najbolje čuvanih tajni Hrvatske i zaista je jedinstveni krajolik zbog toga što je bogat fosilnim ostacima, vapnenačkim strukturama, udubinama i usjecima u kamenu, ostacima nekadašnjih potoka, dok se pogled s Ledenika pruža prema Velebitskom kanalu i Velebitu s jedne strane i prema Paškoj uvali s druge strane. A samo ime govori – osjećaj je kao da hodate po Mjesecu!

Planinarenje po jedinstvenom terenu otoka Paga

Osim prekrasnih plaža, kristalno čistog mora i zadivljujućeg pogleda na Jadransko more, Pag ima još jednu očaravajuću odliku – onu koja ga izdvaja od ostalih hrvatskih otoka. Govorimo o svijetlo sivom krševitom krajoliku koji je nastao pod utjecajem snažne bure, dajući otoku izgled iz druge dimenzije.

Savjeti za planinarenje na otoku Pagu 

Prvo i najvažnije, pobrinite se da imate dovoljno vode. Vrućine zahtijevaju učestalu hidrataciju u bilo kojoj aktivnosti, a posebno kada je u pitanju planinarenje. Drugo, morate zaštititi kožu. Vruće ljetno sunce zahtijeva da nabavite kremu za sunčanje i redovito je nanosite, a razmislite i o nošenju šešira i lagane odjeće koja će štiti vašu kožu. Zapamtite, krajolik nalik Mjesecu može biti zadivljujući, ali to također znači manje hlada, budući da je otprilike 86% terena bez vegetacije. Ako imate psa, provjerite na kojim stazama mogu boraviti bez povodca.

Navedeni savjeti vrijede za bilo koju od brojnih aktivnosti na otoku. Ako volite trčanje, na otoku postoje i organizirane utrke, a nakon što dođete do cilja moći ćete se, naravno, opustiti uz sjajnu lokalnu hranu i vino.

Samo se pobrinite da se uvijek prema prirodi odnosite s poštovanjem i nemojte nikad bacati smeće ni uništavati. Samo uživajte i prepustite se adrenalinskoj zabavi.

Što se tiče smještaja — imamo sve što vam treba! Kontaktirajte nas i uživajte u savršenom aktivnom odmoru u kampu Šimuni.